Den våren, den våren…

23 mars. Mittemellan. Passar utomordentligt att anse att våren kom idag, med vårdagjämning i förrgår och Marie Bebådelsedag i övermorgon, två vårdagar som förr enligt tro och sed och uppfattning sammanföll. Till exempel mittemellan.

Kyrkohistoriskt sett fastställdes Jesu födelse på 300-talet till 25 december, från samma tid finns en katakombmålning som föreställer ärkeängeln Gabriels besök hos jungfru Maria, Annunciazione, nio månader innan. År 658 bestämdes det att 25 mars är en kyrklig högtidsdag. Och den står sig, trots att almanackan har skakats om några gånger sen dess – på olika sätt.

Italienarna firar våren och lite Santissima Annunciata med att dra ut på picknick. 25 mars är i den katolska världen bara en av ett dussintal Mariadagar, många är viktigare, så… Med picknick och mat och vårtecken att jubla över firar man väl på ett eller annat sätt över hela kontinenten? Och så övergår vi till sommartid också.

Picknick på altanen idag? Nää-ä. Snön som ramlat ned från taket behöver lite människohjälp för att smälta med lite bättre fart. I morgon…? Kanske.

På taket ovanför brassar solen på och panelerna tillverkar elektricitet. Det är de som flitigt skickat ner snö på altanen. Produktionsrekord hittills i år, trots inte så blå himmel som på bilden hela dagen.

Stolen står kvar på sin upphöjda plats. Har inte vågat prova hur den klarat vintern ännu i år. Blåbärsriset grönskar  – i vas inomhus.

Idet gamla bondesamhället i Norden skulle vinterarbetet vara avklarat för säsongen i dessa dagar. Inte mera skogshuggning, vävande och spinnande, nej. Dags att kolla grepar och kärror och köra ut gödsel, men först skulle man ta av sig skorna, springa barfota runt gödselstacken, alternativt runt huset eller över sju gårdars ägor. För att få starka fötter och för att undvika sprickor i dem, för att förhindra ormbett, undvika förkylning och dessutom för att få en god skörd. Men stopp! Läs färdigt först, innan ni kutar iväg…

På en del håll – främst i sydöstra Sverige – firar man trandagen (lite olika datum, men 25 mars är vanligt) med barfotalöpning, olika lekar, tranebrev, bilder av tranor, med att man klär ut sig till tranor. För tranan kommer med ljuset och med godis åt barn som varit snälla.

Jungfru Maria – Notre Dame (det är inte lätt att få till franska bokstavskrumelurer här, avstår) – vår Fru (vår, ingen annans) – vårfrun (årstidens fru) – våffru – våfflor! Fira med våfflor, det ska ni väl? Någon vill förklara våffelfestandet med att korna börjat mjölka bättre (lite väl tidigt med nyfödda kalvar i mitten av mars här, kanske…) och att hönsen värper flitigare till följd av ljuset och mera mat, men… hm.

Så nu skall det firas, basta! Med våfflor, på lördag. Har granskat våffeljärnen, söker annorlunda recept och tilltuggsförslag, skriver butikslista… Det är ju den första sjuårsdagen av några! Stal en bild från nätet också, något sånt här blir det på lördag. Hoppas OrdOdlaren.

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Mar 23, 2017 @ 23:19:34

  Ja nu är det tätt mellan vårdagarna och våffeldagen är väl hur trevlig som helst. Din våffelbild gör att man blir riktigt inspirerad. Och så sommartid på det!
  Här är all snö borta och nu hoppas jag att vi slipper mera av den varan. De närmaste dagarna ska det blir riktigt varmt och skönt, så mina små penséer kommer nog att trivas bra.
  Trevlig helg!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Mar 24, 2017 @ 00:23:58

   Tack för det! Våffelbilden är ju ”stulen”, men jag hoppas vi får till något liknande på lördag. Tyvärr äter vi så snabbt, speciellt sånt som är got, så jag tvivlar på om vi hinner med någon bild…

   Gilla

 2. Lena i Wales
  Mar 25, 2017 @ 12:09:37

  Intressant med en repetition av den bibliska historian.
  Mina föräldrar gifte sig på Marie Bebådelsedag 1948, men har för mej att mamma sa att datumet för Marie Bebådelse har ändrats, men det låter ju konstigt.
  Våfflor, så gott!!!
  Ha en fin helg!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 25, 2017 @ 12:28:55

   Jovisst har datumet ändrats, nuförtiden skall ju alla högtider firas på söndag. Så våra kyrkor ”firar” i morgon. Och den katolska kyrkan har också något system om 15 mars råkar infalla i påskveckan… Här har det snöat lite i natt, men de fem plusgraderna äter upp eländet. Hälsningar!

   Gilla

 3. Carita Liljendahl
  Mar 25, 2017 @ 21:27:23

  Blev nog väldigt sugen på våfflor nu, men som singel blir sådana inte tillredda – och inte äger jag ett våffeljärn heller 🙂
  Märkligt med ditt det där gamla inlägget som ligger överst, ser du det alls själv på samma sätt som vi läsare?

  Gilla

 4. Carita Liljendahl
  Mar 30, 2017 @ 12:05:02

  … och härlig plats för stolen!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 30, 2017 @ 12:21:25

   Jepps! Den blev något omplacerad av en gäst som anlände en het dag innan jag hunnit hem. Då fanns bästa skuggan där. men också bästa utsikten…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 71 214 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: