Dagens Hedersvärda Dam

Änka, med sex barn och det sjunde på väg vid 35 års ålder, journalist och författare, affärsinnehavare, mecenat, kvinnornas förkämpe, på krigsstigen mot skenhelighet och för rättvisa, beundrad, avskydd – – hon utmanade både det samhälleliga och det religiösa fältet på många plan. Hedrad med tre statyer (Kuopio, Jyväskylä, Tammerfors), medaljer, festdagar, målningar, frimärke – flaggningsdag idag, 19 mars. Ävenså hedrad av Air Norwegian:

Ulrika Wilhelmina Johnson, idag 173 år sen hon föddes, 12 maj är det 120 år sen hon dog. Mera känd som Minna Canth. Vissa källor påstår att hemmet var finskspråkigt. Johnson? Mamma hette Lovisa Ulrika, pappa Gustaf Vilhelm. Hm. Det mesta av hennes verksamhet skedde på finska, bevisligen behärskade hon även svenska och tyska. Född i Tammerfors, uppvuxen sen nio års ålder i Kuopio, där hon först gick i en treårig barnskola, på svenska. Därefter i Kuopios bästa flickskola, för ”barn till bildade föräldrar”, på finska. Hennes pappa förestod och ägde senare en tyg- och garnaffär, var kanske tillräckligt högt aktad i staden… Och 50% av undervisningen i skolan var – handarbete.

Sen stack hon till Jyväskylä, till det nya ”lärarinneseminariet”, hon skulle försörja sig själv, trots att intresserade manspersoner närmast stod på rad. Och där, i seminariet, där föll hon vid 21 års ålder. För läraren i naturvetenskapliga ämnen, Johan Ferdinand Canth. En gift kvinna skulle inte studera, lärarstudierna blev på hälft. I stället födde hon barn vartannat år, skötte hemmet, odlade och sålde trädgårdsprodukter (typiskt för en kvinna vid den tiden) – och började allt mer och mer kliva in i sin makes intresseområden: skriva och översätta. Men den första tidningen de medverkade i fick de sparken ifrån. Minna hade skrivit en artikel om nykterhet, och tidningsägaren ägde också ett brännvinsbränneri. Det gick liksom inte… Då, på 1870-talet, fanns det ändå flera tidningar att skriva i, och snart nog började Minna också producera noveller och skådespel, på finska. Realistiska sådana, som tog upp samhällsproblem. Den finska realismens banbrytare inom litteratur.

Maken dog 1879, Minna födde sista flickan, flyttade till Kuopio, övertog faderns affär när hon 1881 fått tillstånd att ”bedriva affärsverksamhet i eget namn”, hon var ju kvinna men änka och kunde därför få sköta sin ekonomi själv. OrdOdlaren skulle gärna vilja veta sammanhanget där hon yttrade de här orden:

Pennan glödde mellan affärs- och barnskötarvarven. Skådespel, noveller, artiklar… Hon angrep karlfolks supande, kyrkans skenhelighet, det orättvisa samhället, den ojämlika lagstiftningen och mera därtill. Hon höll ”salong” i sitt hem, där främst kvinnor (Kuopios intelligentia) diskuterade nya idéer (darwinism, bl.a….), behovet av skolor, konst, kultur, kvinnans ställning… Det lär vara den salongens förtjänst att kvinnor genom lagstiftning redan på 1880-talet fick rätt till egen ekonomi, att diskussion om kvinnors rösträtt kom upp i lantdagen 1897 (nio år senare hade kvinnor rösträtt i Finland).

Hon understödde också bildandet av skolor i hemstaden; handelsskola, hushållsskola, samskola – och en ”söndagsskola för tjänarinnor”. Universitetet i staden idag har en byggnad vars namn är Canthia.

Kvinnor över 40 såg äldre ut på den tiden. Så här minns OO Minna Canth från bilder i skolböcker. En hjärtattack tog hennes liv, 53 år gammal.

Idag bär OrdOdlaren t-skjortan som är avbildad ovan, med stolthet. Såg en kvinna med en sådan sommaren 2016, måste bara gå fram och fråga. Finns till salu på muséet i Kuopio. Tog kontakt, och den kom på posten! ”Länge leve intelligenta män”, skulle man kanske säga på svenska. Då sa kanske finnar ”intelligentti”, men idag är ordet ”älykäs”. Språk utvecklas nästan av sig själva, men för samhällsutveckling behövs ofta starka krafter. Vi hedrar en av dem idag. Minna Canth.

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ann-Lis Udd
  Mar 19, 2017 @ 11:22:18

  Tack för detta! Inte alls för långt – det finns ju mycket att berätta. Även gårdagens HBL -som ni tydligen inte fick – hade en bra artikel om MC. Respekt för henne!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 19, 2017 @ 11:47:57

   Tack själv! Jag blev så sur på all distribution så jag kollade vår tomma postlåda endast tre gånger – och vägrade ta fram tidningen på nätet…

   Gilla

 2. Nancy Lökfors
  Mar 19, 2017 @ 11:43:17

  Fina ord om en stark kvinna! Sådana behövs också i dag!

  Gilla

 3. Karin Eklund
  Mar 19, 2017 @ 13:42:00

  Tack och åter tack!
  Ett väldigt intressant och fint inlägg om denna starka kvinna.
  En föregångare, verkligen!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 19, 2017 @ 18:15:39

   Tack till dig, Karin! För att du läser och för de vackra orden. Jag tycker det är viktigt att få veta något om kvinnan bakom produktionen också.

   Gilla

 4. Nancy Lökfors
  Mar 19, 2017 @ 17:57:03

  och idag fick vi lyssna till ett informativt, intressant föredrag av en annan stark kvinna på Borgå trädgårdsföreningens årsmöte! Tack för föredraget, Märtha!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 19, 2017 @ 18:23:30

   Hahaha, den kommentaren hör ju inte riktigt hemma här, nu var du liksom lite smart… Snart blir det kanske mera om rosor i det här forumet också…

   Gilla

 5. Carita Liljendahl
  Mar 19, 2017 @ 21:53:29

  Respekt för Minna säger också jag!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 19, 2017 @ 22:33:05

   Tycker att en författares verk kommer i helt annan dager när man vet lite om personen bakom verken. Fick aldrig ”kläm” på henne i den tråkiga litteraturundervisningen på 1960-talet. Men sen!

   Gilla

 6. Lena i Wales
  Mar 21, 2017 @ 10:20:54

  Mycket intressant läsning. Vilken kvinna, tur att det har funnits sådana som henne, annars hade dagens kvinnors värld sett annorlunda ut. Känner igen namnet lite vagt, men visste inget om henne.
  Tack!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 21, 2017 @ 10:41:46

   Du har kanske sett namnet på Norwegians flygplan? Inte vet vi mycket om henne i Finland heller, dvs som person. Skådespelsförfattare, den första realisten inom litteraturen – det lär man sig i skolan, och för många in genom ena örat och ut genom det andra. Jag tycker om att lyfta upp personerna bakom gärningarna. Tack för att du läser och kommenterar!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 22,648 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: