Plastfasteprat

”Det finns alltid plats för en viss plast”, säger han i bekantskapskretsen som tillbringat en ansenlig del av sitt liv som chef i plasttillverkningssvängen. Sant. Oj, vad det finns många platser! Ljuslykta på trappan, till exempel. Plastämbaret (hinken) som fågeltalgbollarna köps i. Perfekta och vatten- och lufttäta så det förslår! Sen samlar man bär, tomater, betor, morötter, potatis, chili med mera i dem. När den tiden kommer.

Det går inte att undvika plast. Vart än blicken vänds finns det plastprodukter. Hårda, mjuka, tunna, tjocka, skrynkliga, släta, delvis dolda, helt synliga… Ibland är det dock helt rätt att bli förbannad. Onödiga plastförpackningar.  Omöjliga att öppna utan minst lite våld. Underlättar för handeln. Kanske. Men billigare?

Plast på väg till återvinning. Förpackningar för grillad kyckling, fastlagsbullar och grynost. Oumbärliga? Den sistnämnda, kanske. Tur att det nu finns återvinningsuppsamlingspansarvagnar, Även om OO inte gillar utseendet. De fyra nästan stiliga molokarna (bild i inlägget Skräp och sopor och avfall, november 2016, noterar den teknikokunniga skribenten) förfulas av de två pansarvagnarna. Som att duka ett kaffe(te)bord för sex personer med fyra rosdekorerade porslinskoppar och två gråblå kantstötta emaljmuggar. Fypåsej, designgubbar!

Fantastiska Facebook uppmanar till plastfasta. Nja, det var visst vännen/ämneskollegan Sigge som delade inlägget (tack för skividén!). Sex lätta punkter att börja med, sägs det:

Ett: Avstå från plastbestick. Inte använt sen 1976, då dessa ätredskap brast i biffätningsförsöket på folkdansstämman. Två: Avstå från sugrör. Va i hela friden gör man med såna? Tja, i nån GT, nån gång… Tre: Avstå från flaskvatten. Ibland i nödfall inköps nån flaska, jo. Den nuvarande skåpfyllaren har fyllts med äkta borgåvatten redan ett par-fyra gånger. Fler blir det. Fyra: Avstå från take away-muggar. Va? Får man köpa smakligt te i sådana? Knappast. Inte använt.

Fem: Avstå från plastpåsar. Vilka? Kassan i butiken bör kunna kolla att det verkligen är äpplen i påsen, därför plockas sådana med. Återanvänds i det här hushållet, t.ex. för att täcka matresterna i kylskåpet till följande ätningsomgång. Och här har ni OO:s i sommar 40-åriga livskamrat:

Visserligen lappad med diverse tejp och ståltråd, börjar dessutom glesna som ägarens hår; inköpta kardemummarör skall helst placeras i säkrare transport. Har hängt med till matbutiken då ca… hm… räknar… Minst 4000 gånger. En tygkasse skall användas 130 gånger för att ge samma klimatavtryck som en plastpåse. (OO slår sig för bröstet) Jo, det finns en grön tygkasse i korgen också, den vanns på lotteri hösten 2011. Heja, kära korg – som katten Tosca älskade att gunga i…

Sex: Använd inte flytande tvål. Men har en så vacker behållare, med en ros (av plast…) inuti! Fick som förlovningspresent för dryga sex år sedan. Den skall snart fyllas för fjärde gången, om den inköpsansvariga kommer ihåg…

Här är favorittvålen. Bra till det mesta. Vill inte göra reklam, men mjuk och skön och enkelt pappersförpackad och – – framför allt oparfymerad!

 

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Mar 06, 2017 @ 21:30:41

  Plastfasta – bra! Och bra med återvinning. Trots försök blir en plastkasse snabbt full med alla dessa förpackningar. Fast grynostasken hade jag antagligen sparat för att användas. Bra att frysa en portion soppa i till exempel. Och den där olivtvålen är toppen. Den räddade i dag en broderad bordduk (tror den har varit farmors). Någon fick OOs härliga ketchup på duken i stället för på tallriken. Inget syns efter en omgång av tvålen och en tur i tvättmaskinen.

  Gilla

 2. Nancy Lökfors
  Mar 07, 2017 @ 09:24:20

  Jodå, ketchupen var hur fin som helst. Öppnade sista burken i går, då jag passade på att smutsa ner bordduken.

  Gilla

 3. livsglimtar
  Mar 08, 2017 @ 12:02:45

  Märtha, Märtha jag har en dotter som trampar i dina spår, ständigt undervisar hon mig förtappade själ om att plast ska bort och hon byter ut plastburkar till glas. Alla tänbara inlägg om vår farliga värld och allt som via annat slinker ner i oss och ut i hav, ner i mark och ut i luft förfasar hon sig över. Det görs eget sköljmedel och ättika har en stor plats i hennes hem, det hjälper nog mot allt utom mot ångesten över farligheterna som omger oss, vad det verkar. Jag förtappad själ lyssnar och gör lite insatser här o där. Ditt inlägg var bra och påminde mig om att även andra tänker, handlar som min dotter. Synd bara på den där ångesten som vilar över allt, tänker på dottern min. Så rädd att skada sina barn. Ibland kan jag till och med känna tacksamhet över den blinda tillvaro jag både växte upp i själv och fostrade mina barn under. Att inte behöva vara rädd för allt vardagligt när man har nog av normal oro för växande barn och att få livet att gå ihop. Nästa liv Märtha då du, ska jag verkligen bli en stolthet för min dotter, nästa liv. 🙂

  Gilla

  • Märtha
   Mar 08, 2017 @ 12:24:52

   Jag tar det inte sååå på allvar… Gör så gott jag kan, har inte dåligt samvete om något missar. Alldeles onödigt att hysa ångest över vår värld, det går som det går. Men det vi kan undvika kan man undvika utan att krångla till det. Tack för att du läste! Ha det bra!

   Gilla

 4. Ingrid
  Mar 09, 2017 @ 15:27:12

  Du har så rätt! Tänk om vi alla skulle ha lite plastfasta. När man ser all plast ute i naturen kan man bli rent förtvivlad. Vår lilla fina Klinteå t ex – där simmar plastpåsar, plastdunkar, plastflaskor, plastskor och mycket, mycket mera. Jag använder i och för sig plast jag också, men när jag handlar använder jag en korg och i den ligger det två tygkassar, så det är sällan jag behöver köpa plastkassar, men vad gör man när man ska köpa frukt. Vi borde kräva att det ska finnas papperspåsar vid fruktdiskarna! Kan de finnas vid bröddisken borde de kunna finnas vid frukten också och så med bara en lite plastglugg så att kassörskan kan se vad det är vi handlat.
  Ha en fin fortsättning på dagen!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Mar 09, 2017 @ 15:35:26

   Förstår inte – har aldrig förstått – folk som kastar plast i naturen! Tack för att du läser och kommenterar! +4,4, mulet.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 26,725 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: