Kommunikation 3

OrdOdlaren blev utskälld – uppläxad – anklagad – beskylld – antastad… Hmmm, nånting nånstans ditåt mittemellan, i varje fall. Blev smått häpen och svarslös, ordflödet kom utan någon egentlig förvarning. Det handlade om ”nätet” i allmänhet, och Facebook i synnerhet. Subjektet i OO:s ålder. Ditåt.

Viktigaste tesen:”Ju mindre man vistas på ‘nätet’, desto bättre”. Det kan ju ske allt möjligt där. Farligheter. Uppgifter kommer i fel händer (datorer). Du blottar dig själv. Du blir bestulen på pengar, identitet, saker, hemligheter. Du blir bedragen. Helt plötsligt kan du se dina privata foton på helt ”fel” ställe. De ”nätavvisande” kan minsann räkna upp.

OO är saktmodig. Du ringer med mobiltelefonen, du betalar dina inköp med bankkort, kreditkort, lyfter pengar. Redan där lämnar du spår. För att inte tala om alla stamkundskort (som man gott kunde vara utan…). Med mera, utan egna inloggningar.

Och sen – Facebook. Hur täcks du? Med hjälp av den sprider du ju dig själv till världens alla hörn. Alla får ju veta allt du skriver. Jaa-a, vem är såå intresserad av OO att man börjar läsa vartenda inlägg, översätta, dela vidare, förändra, förvanska… Facebook-vänner? Hur kan man kalla sådan vänner? Som man inte ens har sett? Nä, nä, kom inte med invändningar!

20170213_180351_resized

Okay. Så många ”vänner”. Många ‘facebookare’ är som OO, alla vänner har man sett och pratat med i verkligheten också. De råkar nu bara vara såna som inte har möjlighet att ploppa in på en kopp te och förbättra världen i soffhörnet i några timmar. Många är såna som man tack vare mediet fått kontakt med efter en paus på 30 år eller så. Även om vänner ‘skall’ vara sådana som man går ut med, skrattar med, gråter med, pratar med i telefon, skriver på sin höjd e-post till. Och som håller tätt, inte yppar hemligheter för en tredje part. Den egna maken/makan, till exempel. Inte allom förunnat, tyvärr.

Medger att gillanden, symboler och annat klickande på Facebook är ytligt. Korta kommentarer känns också ibland banala. Men då, för länge sen, kändes det ibland nästan bättre än besök av gråtande och hulkande människor, ändlösa tomma telefonsamtal (inte alla!), medlidandefulla ansikten, bortvända ansikten, framkrystade fraser och andra framklämda försök.

En del facebookvänner är också språkkurskamrater, telefonpladdrarvänner, körkamrater (BJR:s), arbetskamrater (fd, bra så!), grannar (också fd), trädgårdsvänner, bortflyttade och frånflyttade vänner, folk som bara vid träff visat sig vara så intressanta, bussbekanta, släktingar – vän/kamrat/kompis/bekant i olika sammanhang. Få vänner är allround, även i det verkliga livet. OO ”älskar” opera, en av de bästa vännerna kan inte tåla…

”Jag läser inte bloggar”, deklarerade en annan bekant, efter att OO hade inbjudit till läsning av den nystartade bloggen. ”Det är ju bara självcentrerade människor som måste berätta om sin simpla vardag officiellt, de är ju…” Så avbröt det subjektet sig. OO, bloggare, lyssnade… Men ni, bloggvänner som OO inte träffat i verkligheten, ni är nära bekanta! Ni skriver själva, kommenterar, svarar på kommentarer… Vi utbyter tankar. Sällan om ”simpel” vardag, men det händer! På det farliga nätet.

Spännande och vackra bilder förmedlas på Facebook också..

Spännande och vackra bilder förmedlas på Facebook också…

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carita Liljendahl
  Feb 13, 2017 @ 23:20:26

  Äh, vi ska inte bry oss om elaka kommentarer…
  Du vet, jag blir utsatt då och då – och det är anonyma troll som attackerar.
  På FB skriver de flesta i eget namn, men alla är inte rumsrena där heller… folk tappar i vissa skeden sina spärrar.
  Men du och jag vet var vi har varann.

  Gilla

  • Märtha
   Feb 13, 2017 @ 23:36:49

   Jag är närmast road. Tänk, att en del människor ”vet” så mycket och har så stort behov av att hålla andra på rätt köl, så att säga. ”Ja håller på med mitt och andra får göra som de tycker”.

   Gilla

 2. Ingrid
  Feb 14, 2017 @ 13:06:57

  Nog är det synd om människor som måste veta bäst och inte kan låta bli att tala om det. Att det finns för och nackdelar med ”nätet” är väl alla medvetna om, men att vara så rädd så att man helt ställer sig utanför all information och all hjälp man kan få den vägen är bra dumt.
  Ha en fin Kerlaiksdag!
  Kram, Ingrd

  Gilla

Bloggstatistik

 • 68 534 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: