Jubileumsdag

Grattis, Johan Ludvig, 213 år idag! Och Grattis Bloggen, två år! Och alla andra med födelsedag idag, Cecca, Janne och Mayvor, oberoende av om ni råkar läsa eller inte! Grattis även Peter Sandström, författaren som vann runebergspriset i år! Här firas det med födelsedagsljus och ”äkta” runebergstårtor:

SAMSUNG CSC

Över 13000 visningar ger i medeltal 17 per dag, 119 per vecka. Förstås kan inte OrdOdlaren mäta sig med storbloggare som har synlighet på andra sätt, inte vinner hon runebergspris heller, men det känns riktigt bra i hjärtat! Det som mest förvånar och förundrar är det överlägsna bronsvisningslandet USA. Finland i topp och Sverige som god tvåa känns ganska så naturligt, men dagliga visningar i USA… England och Spanien förvånar inte, OO vet…

Och favoritrunebergstårtan från det anrika borgåbageriet ser ut så här inuti:

20170204_163855_resized

Äppelmos i botten, sen hallonsylt. Så ”skall” det vara… Träffade de två försäljarna och en annan kund i bageriets lilla café, och vi var alla övertygade om konceptet med syltens placering och den relativt torra och kompakta ”mandelmjöldegen”med tuggbara mandelbitar runtom. Ett av de äldsta recepten, intygade personalen.

Runebergs hem putsades ordentligt upp inför 200-årsjubileet 2004, man tömde bl.a. bokhyllorna – och då kom det lilla häftet med Fredrika Runebergs handskrivna recept fram. Så här bakade hon:

20170204_192507_resized

Följ det, den som kan! Bagerierna i Borgå tävlar om att ha det mest ursprungliga receptet… OO bakar inte. Och avstår från att köpa andra än de här avbildade. Har även exporterat några till barndomshemstrakterna i Österbotten i år. Utföll väl, föll även den utbildade skeptiska konditorn i smaken.

Johan Ludvig Runeberg, född 5 februari 1804 i Jakobstad, avled 1877 i Borgå, där hans hem är ett populärt museum (i kombination med trädgården, Fredrikas skötebarn, en av de äldsta bevarade privata trädgårdarna i Finland). Han skrev den svenska ursprungstexten till nationalsången ”Vårt Land”. Den dikten, 11 verser, inleder ”Fänrik Ståls sägner”, diktverket som tragglades både på längden, bredden och tvären och snedden i det som kallades mellanskolan på 1960-talet.

Favoritdikten ur "Fänrik Ståls Sägner" i den vältummade skolboken från 1965

Favoritdikten ur ”Fänrik Ståls Sägner” i den vältummade skolboken från 1965. Härlig dramatik i dikten, rolig att framföra! Hemma, när ingen är hemma…

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Feb 05, 2017 @ 15:03:22

  Grattis tvååringen! Till all lycka behövde vi inte lära oss Sägnerna utantill i skolan. En del strofer sitter i skallen i alla fall.

  Gilla

 2. Ingrid
  Feb 05, 2017 @ 15:03:48

  Grattis Bloggen!
  Och grattis till dig som har så många besökare, men de där som kommer från USA ska du nog inte glädja dig så mycket över. Jag har också såna besökare och har fått lära mig att det är robotar som skannar av bloggarna efter mailadresser så att de sedan kan sända en massa spam och annat skräp.
  Kram, Ingrid

  Gilla

Bloggstatistik

 • 26,683 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: