Världens största krigsminnesmärke

Himlen var klarblå, solen sken, inget moln – det kändes hett redan på morgonen. En bra dag för en liten färd till havs! Hyrbilen styrdes mot Sorrento (jo jo, ursprungligen grundad av italienska invandrare) för en 40 minuters bilfärjefärd till Queenscliff. Därifrån gällde det sen att hitta riktningen mot Torquay och sen – nä, en plats åt gången:

SAMSUNG CSCRakt norrut (nästan) Port Philips Bay, och i ”botten” på den Melbourne. Spikrakt söderut snuddar man vid Tasmaniens nordvästligaste hörn, men sen finns där enbart det bara havet och Antarktis. Den fortsatta färden gick längs den sydliga kusten.

SAMSUNG CSCI Torquay har surfingen uppkommit. Det syns smart på orienteringsskyltarna, eller hur? Och så det surfades längs hela kusten…

SAMSUNG CSCVägen syns här, som ett streck längs bergskanten. Vägen var målet. Great Ocean Road, världens längsta och största krigsminnesmärke, 243 kilometer. Byggdes så att säga för hand. Sammanlagt ca 3000 australiska soldater som återvände från första världskriget använde hackor och spadar och skottkärror och lite dynamit, med början i september 1919. Vägen höggs fram i en takt på ca tre kilometer per månad, beroende på terrängen. Arbetarna bodde i tältläger, mat och logi kostade ungefär en femtedel av vad de förtjänade. Piano, grammofon, spel och tidningar fanns fritt till förfogande, sällan åkte mannarna hem till sina familjer. Den tidens debriefing? Hårt fysiskt jobb, prat och samtal med personer som varit med om ungefär samma upplevelser under fyra år i krig. Kanske.

Den första sträckan öppnades som en enfilig grusväg i mars 1922. De som använde den vägstumpen (Eastern View – Lorne) betalade därefter tull, för ytterligare finansiering. Och 1924 gick ett fartyg på grund nära vägbygget. Då blev det arbetsstopp i två veckor. Fartygets last bärgades, 500 öltunnor och 120 lådor sprit…

SAMSUNG CSCKoppartavlor med information finns här och där längs vägen. Här syns (uppförstoring behövs troligen) de ovan nämnda orterna, och någonstans på den här vägsträckan finns också den här portalen, tredje på plats – området är högriskzon för skogsbränder!

SAMSUNG CSCI november 1932 invigdes sträcka Lorne – Apollo Bay. ”En vild idé har blivit verklighet” sades det i de tal som hölls vid den festligheten. Senare utökades vägen med mötesplatser, senare blev den tvåfilig, ännu senare fick den asfaltyta. Vägtullarna upphörde 1936. Och 1962 utsågs vägen av turistorganisationer till en av världens mest sevärda vägar, byggd av soldater för att hedra sina stupade kamrater. Den historiska aspekten gör den ännu mer värdefull.

SAMSUNG CSCVädret den dagen? Sisådär 35 grader. Plus. Och kraftig blåst. Det kändes som att vara i en varmluftsugn. Het luft från norr. Uppochnervänt på flera sätt.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Jan 13, 2017 @ 09:33:30

  Vilken väg och vilket arbete! Förstår väl att gubbarna – eller kanske mer gossarna – behövde en två veckors paus. En australisk bekant beskrev en gång likheterna mellan finländare och australiensare så här: Det finns alltid en orsak att dricka och har man ingen orsak, så är det orsak nog att dricka. Och han avsåg inte kaffe eller te.

  Gilla

 2. Ingrid
  Jan 13, 2017 @ 17:59:53

  Här gick det ju att kommentera.Jag försökte på det första inlägget i bloggen om marknaden, men det är daterat den 2 dec, så då har det fallit för tidsgränsen.
  Jag måste säga att jag blev lite konfunderad över ortsnamnen i det här inlägget. Jag trodde första att du var i Italien, men sen förstod jag.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  Gilla

 3. Nancy Lökfors
  Jan 15, 2017 @ 14:12:10

  Hoppas detta hinner med. Ibland känner man att man kört fel. Den känslan var starkast då jag på Bornholm eller sydligaste Skåne – det minnet, det minnet – såg en skylt som visade till Transval. Ett a eller två gör ju inte så stor skillnad…

  Gilla

  • Märtha
   Jan 15, 2017 @ 14:48:45

   Kommentarsfältet är öppet 35 dagar, så visst hann det! I sisådär 30 års tid har jag kört förbi vägskylten ”Karleby” på väg till Hindhår i Borgå i södra Finland. Enligt mig ligger Karleby norrom Jakobstad….

   Gilla

Bloggstatistik

 • 26,683 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: