Pippi på lov

”Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, dotter till kapten Efraim Långstrump, fordom havens skräck, numera negerkung. Pippi är egentligen bara mitt smeknamn, för pappa tyckte att Pippilotta var för långt att säga”. Repliken sitter kvar, trots att det gått sisådär 55 år sen den uttalades på folkskolans julfest.

Jo, jo, OO vet minsann att n-ordet har friserats bort i nutiden. Men då, runt 1960, var det ett helt gångbart, neutralt ord.

Allvetande Wikipedia serverar fakta: första boken utkom 1946, en samlingsvolym av de första tre kom 1952. Tidiga bokminnen, läsminnen? Ganska dunkelt. Ett svagt, svagt minne av en liten bok med gula pärmar. Kanske den här?

content

Att hon som skapade alla tecknade bilder hette Ingrid Vang Nyman och var danska, gift i Sverige, visste man inte. Det var ju bara så som Pippi såg ut. Det visste man ju! Och filmerna, TV-serien, kom allt det verkligen först 1969? OO var nitton år då, har tamme sjusingen sett ”allt”! Den unga Inger Nilsson blev verkligen sinnebilden för Pippi. kan inte vara allra värst lätt att leva med.

pippi-langstrump-2-jpg

Men hon torde ha klarat det – hon var ju Pippi, starkast i världen! Oj, så feministen i OO jublade i sitt inre åt hur Pippi hanterade poliser, tjuvar/luffare, pruttiga tanter, m.m…. Pippi var fri, hon bodde ju i ett barnhem. Huset var hennes hem, hon var ett barn – hennes logik imponerade på OO!

Ja, alla har garanterat någon relation till Pippi, Annika, Tommy, Kling och Klang, Lilla Gubben, Herr Nilsson, Prusseluskan, Dunder-Karlsson, Blom… Och Olle Hellbom. För att inte tala om musiken, Georg Riedel, Jan Johansson… Giganter. Kvalitet.

OO:s f.d. elev, nuvarande skådespelaren/sångaren i Fork, Mia Hafrén gestaltade Pippi på Lurens sommarteater 1993. Föreställningen åsågs tillsammans med sommarflickan A, under tio år gammal. Hon var märkbart tagen av att i pausen kunna träffa Pippi, tala med henne. Mia – Pippi – höll rollen inför A, trots att OO pratade med Mia. Strongt.

OO var själv Pippi 1970, det har omtalats i detta forum tidigare. men då, som i inledningen nämndes, för ca 55 år sedan? folkskolans julfest, ‘Pippi Långstrump börjar skolan’. Där blev det både pluttifikation och hästritande på golvet (inte ryms en häst på ett litet papper!) – och folkskoleeleven njöt av sitt agerande. Varför började Pippi i skolan? Jo, för att få jullov, påsklov, sommarlov…

images

Hur gör man får att få ”blogglov”? Ja, inget annat hjälper än att ta. Nu tas det. Lov från bloggen, någon har gett lov. Återkommer i följande månadsskifte. Hoppas även ni, kära läsare, återkommer!

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Nov 09, 2016 @ 07:59:26

  När vi gick i skolan var höstlov ett okänt ord. Men du har kommit på att man visst kan ta höstlov också i vår ålder. Ha det så skön och vila upp dig från ogräsrensande!

  Gilla

  • Märtha
   Nov 09, 2016 @ 08:26:01

   Tack! När man tittar på naturen undrar man ju faktiskt om det är höst eller… Hittar just nu inget lämpligt Pippi-ord… 🙂

   Gilla

 2. Carita Liljendahl
  Nov 09, 2016 @ 11:55:50

  Jag tror jag får SPUNK kanske man kan säga, om det kommit för mycket snö, eller inte minst med tanke på valresultatet i USA…

  Gilla

 3. Ingrid
  Nov 09, 2016 @ 15:58:37

  Pippi är vi nog många som har ett förhållande till. Böckerna läste jag med förtjusning när jag var barn och sedan för mina egna barn och sen såg vi Pippi i teve och på film.
  Ha ett skönt lov och välkommen tillbaka!
  Kram, Ingrid

  Gilla

 4. Lena i Wales
  Nov 09, 2016 @ 22:26:02

  Älskar Pippi och det gjorde mina barn och gör min barnbarn också. Still going strong!
  Vissa saker i texterna är inte gångbara idag, som n-ordet. Tiderna ändras, men vem vet efter Trump. Hemskt!
  Ha det bra!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 22,648 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: