Dagen idag 36 – 20 oktober

Enda substantivet som kan kompareras: lögn. I komparativ historia, i superlativ statistik (den i folkskolan inhamrade grammatiken sitter…). En seglivad uppfattning, som inte ens OrdOdlaren helt skriver under. Det är kanske därför som FN år 2010 proklamerade 20.10 som Världsstatistikdagen. Statistik bör få bättre rykte. 20.10 2010 – – – någon hade tydligen tänkt till beträffande datumet!

Mål: alla skall få och ha förmåga att kunna läsa och använda statistik. Och genomskåda, vill OrdOdlaren tillägga. Det finns trots allt ett och annat lurt – det går att använda statistik på så många sätt.

Ja, en sådan borde man ha i huvudet...

Ja, en sådan borde man ha i huvudet…

Jo tack, precis. Denna skribent är i besittning av ett gammalt, men dock akademiskt vitsord i ämnet ifråga (Nuförtiden kallas det något annat i form av studiepoäng, men hur många, det blir svårt!), från 1970-talet. Det var tider det. Så vi kämpade! Det var liksom inte självskrivet att psykologistuderande ”så där bara” hade sådana siffer- och beräkningsfärdigheter. Ändå, för det mesta var det roligt och intressant. Läraren såg ut som ”statistik” själv, torr, strikt, tråkig – men när man lärde känna både honom och ämnet bättre så öppnade sig helt nya egenskaper! Och han tog ibland exempel ur boken ”Att ljuga med statistik”.

Ibland blev det ändå för mycket. Som när kompisen M hade fått en lång datautskrift (ni som minns de första utskrifterna på stora sammanhängande papper nickar igenkännande nu) och höll på att gå i bitar i tolkningssvårigheterna. Utskriften breddes ut som en matta i trappan på ”Psyk”, och någon kom på att ersätta ordet ‘statistik’ med ‘synd’. ”Se här, så vacker synd”, mässade M. Då kom Kirsti, vår professor, och skulle gå uppför trappan. ”Stig inte på synden!” ropade någon. Hon stannade, tittade, log, skakade på huvudet – och förstod. Hon satte t.ex. nAch högre. Prestationsmotivation.

En äldre upplaga av något liknande tragglades om och om igen...

Cirka tjugo år senare råkade OO ut för den angenäma uppgiften att undervisa pedagogikstuderande vuxna i – jo, statistik. Grundläggande. Grep sig verket an, anlände väl förberedd till första lektionen – och höll på att vända på klacken direkt. Insikten kom som en blixt från klar himmel: ca 60 tentprestationer att gå genom, i april-maj… Förkunskaperna var verkligen i högsta grad varierande.

Något år senare hörs en glad röst i telefonen:”Hej, jag heter D. Skulle du vilja komma och lära mig lite statistik?” Hon hade gripits av iver över att få sig en magistersexamen innan hon skulle fylla 60, och stupade på statistiken. Visste inte då att hon sovit genom de flesta matematiklektioner några årtionden tidigare och att hon fullständigt litat på andras räkneförmåga under resten av sitt liv. ”Nej, D, så kan man inte göra!” hördes ofta i hennes vardagsrum. Hennes man åsåg det hela i dörröppningen:”Heja Märtha, heja Märtha!”, utropade han i sin tur. Och D suckade och kämpade och gjorde – försökte göra – så som statistikläraren sa…

God Världsstatistikdag, kära läsare! Med diagram, kurvor, normalfördelningar, parametriska och icke-parametiska metoder, standardavvikelser, medianer, medeltal, hypotesprövningar, variansanalyser, regressionsanalyser, stickprovsteorier, slumptabeller och annat roligt….

Ordodlaren är inte den mest lästa bloggaren, men är glad ändå!

Ordodlaren är inte den mest lästa bloggaren, men är glad ändå!

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Okt 20, 2016 @ 09:55:23

  Statistik ja, den höll jag på att snubbla på. Men klarade den med en muntlig tent – den skriftliga missade jag totalt, eftersom all kurslitteratur var utlånad i Helsingfors och Borgå. Och köpa en bok hade jag inte råd med. Till all lycka hade SSKH då redan slopat det obligatoriska provet i bokföring för journaliststuderande. Antagligen för att alls få ut några socionomer med journalistutbildning.

  Gilla

  • Märtha
   Okt 20, 2016 @ 10:06:50

   Bokföring för journalister? Statistik är absolut nyttigare! Minns bra de klara ljus som gick upp för D när hon insåg hur en hel del statistik som vi matas med i media är uppbyggd…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 46 564 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Gotlandsnytt

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: