Utveckling – avveckling – inveckling?

Tyskland, sent 1980-tal. OO:s reskompis skulle betala telefonsamtalet hon ringt från sitt rum och hivade upp lämplig sedel i Deutsche Mark. ”Har ni inte kort?” frågades det i en mycket tydlig fisförnäm ton. Nä. Inte hade hon, inte hade många andra heller. Sedeln togs emot med en påtagbar motvilja. Men samtalet blev betalat.

Tyskland oktober 2016. Uppmaningen från reseledningen är enkel och klar: Betala med pengar, det är kutymen i landet. Snabbast och enklast. Kortmaskiner fanns, men lite på sidan om. Telefon på hotellrummet? Nädå. Och med nätkontakten var det lite si och så… Kastades hela tiden ut från hotellets nätverk.

Utlandsresor under förra århundradet: Besök banken, köp valuta. Inga problem. Visserligen kunde det ta någon dag att få konstiga valutor som indiska rupier och isländska kronor, med de kom. I stora buntar, det var till att känna sig verkligt rik.

Våren 2016, behövde svenska kronor. Bankkontor 1 – nej. Handlar inte med valutor mera. Bankkontor 2 – samma svar. Ny bank, nytt kontor – jo! Blott du är kund, har ett eller flera konton med pengar på. Tack och lov, har. Vore annars tvungen att före resan resa till hufvudstaden och uppsöka Den Stora Valutaväxlingsfirman, som inte har kontor i små städer.

TV-nyheter oktober 2016. Höga bankgubbar och gummor i eleganta kläder står och berättar och försvarar den minskade pengaservicen. Vi vanliga människor skall använda olika slags kort och nätbank – och betala banken för att vi har denna stora förmån att göra allt själva. Bankernas kassatjänster har begränsade öppethållningstider, om de överhuvudtaget finns. Om bankkontoret tar emot pengar är det bäst att sätta in dem på ditt eget konto, oftast gratis. Sätter du in dem på ett konto som tillhör t.ex. den förening du hör till, då tar banken en avgift. Påstås det.

Detta kallas utveckling. För många människor innebär det oftare inveckling när bankerna avvecklar. Annat var det när Häggman och senare Fridolf skötte bankkontoret i hembyn. De tog emot pengar, gav pengar, lånade ut pengar, hjälpte och bistod. Noterade allt i bankboken, verifierade med sina namnteckningar, som båda såg ut som en stämpel, exakt lika från gång till gång. Läsliga, dessutom. Fridolf hade ofta bankvalvsdörren öppen. På sistone fanns det inget annat ”gubb- och gumcafé” i byn, så  man gjorde sig ofta ärende till banken och satt en god stund. Där kunde man notera Fridolfs göranden och låtanden, utbyta ”erfarenheter”, förmedla roliga historier och förbättra världen. Ingen Facebook behövdes… Ordet bankhemlighet fanns, likaså diskretion, vid behov och en blick från Fridolf.

Systersönerna bebodde senare den nedlagda banken med vidhängande lägenhet. Damejeannen puttrade i bankvalvet tillsammans med slalomskidorna – nä va? Skidorna puttrade inte. Gott vin blev det.

Roskalenderpengaburken. Skall överföras till föreningens konto...

Roskalenderpenga-burken. Skall överföras till föreningens konto…

9 oktober 2016. Bevistat en trevlig liten ”byamarknad” där det köptes med kontanta pengar. Hur blir det i framtiden? Ordet swisha finns inte i finländska bankmagnaters vokabulär. Verkar också invecklat och rätt så långsamt jämfört med pengar. Stå där och plocka in olika siffror för varje försäljare. Okay, bara man blir van. Om vi får swisha, förstås. Eller byteshandel? Två väggkalendrar = ett kilo älgkött? En försökte: två lotter (oftast nit, förstås…) för en burk chilisås. Svaret blev nej. Liksom lite osäkert…

 

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Okt 09, 2016 @ 21:58:24

  Det var visst en typ som sa något om bankkunder som bara släpade in sand i banklokalen. Tydligen tog alla andra banker honom på ordet och tycker likadant. Vi ska hålla oss därifrån. Men när det gäller att avsluta ett konto, då är man nog så välkommen, så välkommen. Flera gånger fel på något papper… Hoppas det räcker länge, länge innan jag behöver besöka den bankens kontor igen.

  Gilla

 2. Carita Liljendahl
  Okt 12, 2016 @ 15:08:51

  Ja, nog är det ofta det man undrar, vad är utveckling, vad avveckling – mycket är invecklat.

  Gilla

 3. Lena i Wales
  Okt 12, 2016 @ 17:15:13

  Ja, invecklat är det!
  I Uk tar de inte alltid kort och ingen vet vad swish är!
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 12, 2016 @ 21:47:34

   Förstår inte varför bankherrarna här strävar till att vi skall leva kontantlöst… Tror att de själva är kontaktlösa… 🙂 Ha det bra i värmen!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 37 697 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Jag hoppas du ska trivas med mina ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året-runt eller någon gång varit här på besök. Förhoppningsvis kan jag få dig att längta tillbaks. Givetvis skulle det varit mysigt om jag kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Jag tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att drabbas av samma känslor som jag fått varje gång, som jag varit här på semester. Här skulle jag gärna vilja stanna kvar. Välkommen önskar Bosse Lidén

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: