Dagen idag 35 – 29 september

Nä. Tror int. OrdOdlaren firar inte idag. Men kan delta i andanom, uppmuntra till att njuta ordentligt, precis som man själv vill. I soffan, på ett café, hemma i köket… Det är Soffpotatisens Dag idag. Samtidigt också Kaffets Dag. Välj vad som behagar. Finns annat också. Men ovannämnda räcker.

OO är gärna Soffpotatis. Ibland. Mera sällan motsatsen, Hurtbulle. På grund av omständigheter njuts det inte i soffan med en god bok idag. Tar dock igen det hela på söndag. Lovar!

Kaffe… Nån gång i tonåren satte drickandet igång. Kaffe, socker, mjölk… Sen skulle kaffet vara svart. Ytterligare sen föll sockret bort. ”Bra, då sparar jag disk”, utbrast Faster och plockade bort skeden från kaffefatet när hon upplystes om den nya rena dryckesdieten.

ja, de fina kaffekopparna borde ju användas, men...

ja, de fina kaffekopparna borde ju användas, men… Duger också för te! Bryggt.

Ännu senare sen föll kaffet bort. Det torde ha varit när drycken inmundigats i ganska så exakt två årtionden. Efter en fasta smakade det bara inte. Doftade – och doftar fortfarande – gott, men OO:s smaklökar i munnen säger nej. Dock har det blivit tre koppar och en slurk på i runt tal tre årtionden:

Den första hos en tant som ville så väl. Kunde bara inte säga nej. Den andra på en tandemcykeltur som bl.a. omfattade Hitis-Rosala. Halvvägs fanns ett café, obemannat. Bord, parasoll, kaffetermos, kakburk, fastkedjat kassaskrin. Det något exotiska i sammanhanget, godistanden (läckra kakor!) och det mer eller mindre inbillade vätskebehovet vann. Den tredje hos en väninna vars man kort och koncist deklarerade:”Den som inte dricker kaffe efter maten blir utan efterrätt”. Man offrar sig gärna för den goda sakens skull… Slurken intogs rätt nyligen på södra halvklotet på en tangotillställning. Ett infall som inte gav mersmak.

Kaffe… OO vägrar lära sig alla sorter som nu finns. Åtminstone på italienska. Kaffe är nyttigt och hälsosamt, jo. Bränner fett, minskar risk för parkinsons, demens, skyddar både blod och hjärta och hjärna, höjer humöret, motverkar depression, bra för trög mage, med mera. Det finns ju hälsoeffekter i annat också. Choklad, till exempel!

Finländarna lär toppa kaffemosterlistan, konsumerar 9,6 kilogram kaffe per år och person. Enligt den listan ligger svenskarna på sjätte plats med 7,9. Andra listor placerar grannfolket på andra plats, men alltid är vi finländare i topp. OO bidrar alltså inte, inte BJR så mycket heller.

KAffekokare finns, samlar damm inklämd mellan andra sällan använda attiraljer...

Kaffekokare finns, samlar damm inklämd mellan andra sällan använda attiraljer…

Dyraste kaffet, kopi luwak, kan kosta ca 50 engelska pund per kopp. Bönorna ifråga har då gått genom palmmårdens tarmsystem, renats och rostats. En i övrigt helt pålitlig person påstår att han druckit kaffe med en underbar arom i Thailand – där lär en katt ha bidragit med sitt tarmsystem.

Nu är det dags för påstår – nej, bryggt te. Skål! Om man kan skåla i te, och i så fall på just Kaffets Dag?

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carita Liljendahl
  Sep 30, 2016 @ 12:03:01

  Kaffets dag, ja… av en slump drack jag kaffe i går, blev bjuden på det på ett möte. Kokar nästan aldrig hemma själv, bara när jag har gäster.
  Men det är kul med ”alla-dom-här-dagarna” som finns.

  Gilla

  • Märtha
   Sep 30, 2016 @ 12:40:28

   BJR dricker gärna kaffe – men inte hemma. En del brukar förfäras:”Får du inget kaffe hemma?” ”Får….” som om nån annan alltid måste stå för det, eller är så stark så hon förbjuder… Roar mig åt alla uttryck som bara kommer utan att hjärnan är inkopplad. Jaha, så kom en bloggidé igen…

   Gilla

 2. Nancy Lökfors
  Okt 01, 2016 @ 09:28:16

  Kaffe hemma? Nej, inte ens för gäster. På sommarstugan har jag ett paket. I år fick jag faktiskt köpa ett till – det var lite mer gäster än vanligt. Nu funderar jag på vem jag ska donera resten i paketet åt. För hit hem tar jag det inte, har inte ens kaffekokare här. Nästa inköp av hushållsapparat är – nej inte kaffekokare – utan en tebryggare.

  Gilla

 3. Lena i Wales
  Okt 01, 2016 @ 14:01:43

  Tyvärr inget för mej att fira. Dricker ju inte kaffe!
  Men intressant läsning i alla fall!
  Ha en trevlig helg!

  Gilla

 4. Karin Eklund
  Okt 08, 2016 @ 11:30:20

  Naturligtvis kan man hedra kaffet med att dricka te, precis som man kan hedra ett annat lands nationaldag med att hissa sin egen flagga.
  Jag var tedrickare tidigare men när jag hittade Uffe fick jag blodad tand på kaffet. Här dricker vi inte kopiösa mängder men vi dricker kaffe, direktmalet från böna och en böna som smakar dundergott. Rena njutningen varje gång ett par gånger om dagen. Morgon och eftermiddag. Men teet avnjuts också, gärna då earl grey och darjeeling men även egenplockat örtte gillas.
  Soffpotatisdag, haha…allt hittar man på också.
  Bra så!

  Gilla

  • Märtha
   Okt 08, 2016 @ 13:14:32

   Tack för det! Skriver i väntan på en kopp te efter dagens utflykt till en herrgård i närheten. Bloggläsandet och dito skrivande går i vågor just nu, det finns en hel del annat att hålla på med. Återkommer till din blogg, Mörtha

   Gilla

Bloggstatistik

 • 38 515 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Jag hoppas du ska trivas med mina ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året-runt eller någon gång varit här på besök. Förhoppningsvis kan jag få dig att längta tillbaks. Givetvis skulle det varit mysigt om jag kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Jag tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att drabbas av samma känslor som jag fått varje gång, som jag varit här på semester. Här skulle jag gärna vilja stanna kvar. Välkommen önskar Bosse Lidén

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: