Dagens äppel – Äpplets Dag

Rakt på sak, utan krusiduller: Det är Äpplets Dag idag. Första gången i världshistorien. I hela Sverige. Inte i Storbritannien. Där har Dagen uppmärksammats sen 1990, men i oktober. Inte i Finland. Här har man inte börjat samordna än.

Rött och saftigt... från Fruticetum.

Rött och saftigt… från Fruticetum.

Men äpplen odlas och har odlats i Finland sen 1500-talet, minst. Det började i Sjundeå, på Svidja gård några tiotal kilometer västerom vår nuvarande hufvudstad, då gårdsägaren importerade äppelträd från Estland. Ägaren till Sjundby gård, Tott, ville inte vara sämre och importerade han också. Platsen var inte bra, så något ljushuvud kom på att försöka på Totts andra gård,  Gerknäs i Lojo, ytterligare några mil i västnordvästlig riktning. Mikroklimatet och den kalkrika marken var ypperlig, och innan århundradets slut växte träden så det knakade, och Sigrid Vasa (dotter till Erik XIV och Karin Månsdotter) var husfru på båda gårdarna. Men det är en annan historia…

Stort! Från Alitalos odlingar på Lojoön

Stort! Från Alitalos odlingar på Lojoön

”Alla” skulle sen ha äppelträd i Lojo, hög som låg. Medveten och omedveten sortförädling skedde under årens lopp. Och idag marknadsför sig staden som just Äppelstaden. Kommersiella  odlingar varvas med hemäppelgårdar – och Fruticetum.

'Pekka' blir nästa nsvart i solsken! Från Fruticetum

‘Pekka’ blir nästan svart i solsken! Från Fruticetum

Entusiasten, forskaren, pensionerade odlingsdoktorn och lojobon uppväxt-med-äppelträd m.m. Meeri Saario har skapat ett 4 hektar stort frukt- och bärodlingscenter, en utställningsträdgård, på Lojoön. Det hela började 2008, och nu har hon en handfull ivrare i sin krets som  får det hela att rulla på föreningsbasis.  Hon strävar till att samla och visa allt i frukt- och bärväg som går att odla i Finland. Vindruvor är en av specialiteterna, men äppelträden tar en betydande del av utrymmet – där finns långt över 200 sorter. Traditionella, lokala, nya, finska, ryska, estniska, svenska… Alltsomallt sisådär 2000 träd och buskar. Det, ni!

Det går inte att fånga hela Fruticetum på en bild. Här "några" av äppelträden...

Det går inte att fånga hela Fruticetum på en bild. Här ”några” av äppelträden…

Syftet med Äpplets Dag är att lyfta fram de lokala sorterna, ge råd i allt från odling till matrecept, bjuda på besök, lära ut nytt… Vi har en lokal entusiast också, lappträskbon GBH. Hon letar upp, samlar, smakar, identifierar, låter identifiera, planterar, ordnar äppelutställningar och är helt ”såld” på äpplen. ”Jag väntar bara på att det skall gå över, det här också”, säger hon. Få se… Det blir säkert mera samordnat på Äpplets Dag så småningom! Tror OO.

Äppelutstälning på Kycklings i Lappträsk för två veckor sedan

Äppelutställning på Kycklings i Lappträsk för två veckor sedan (bild: Eva Rosas)

Här, på ultralokal nivå, inleddes Dagen med Åkerö Hassel-äppelmos på morgongröten. Sen blir det äppelträdsbeskärning, smaskande på ett och annat äpple i förbifarten – och vinterförberedelser. Ved och vinterträdgård väntar på åtgärder…

Äppelblom i våras, hos BJR och OO

Äppelblom i våras, hos BJR och OO. Jo, klätterhortensia till höger…

 

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carita Liljendahl
  Sep 25, 2016 @ 12:29:42

  Det är intressant det här med ”dagen för det och det” – det finns listor på dem på nätet och jag har någon gång tänkt att jag skulle blogga om dem, men inte kommit till skott.
  Fina äpplen och blommande träd du visar. Äppelutställningen på Kycklings är också en fin tradition!

  Gilla

  • Märtha
   Sep 25, 2016 @ 12:48:21

   Tack! Jag tycker ju om att ”forska” och formulera, och det här med temadagar är roligt. Följer listan på nätet, men tar inte upp de riktigt allvarliga temadagarna. De udda och de helt knasiga är betydligt roligare. Och så skall det helst finnas en personlig anknytning också. Och så blir det som det blir…

   Gilla

 2. Gun-Britt Husberg
  Sep 25, 2016 @ 13:43:32

  Härligt att få läsa om äppelutställningen på Kycklings som en fin tradition! Vi har ju ordnat en sådan redan hela två gånger! Men nu får vi nog fortsätta som traditionen bjuder!

  Gilla

 3. Nancy Lökfors
  Sep 25, 2016 @ 16:30:03

  Åkerö Hassel – glömde fråga i går vilken blandning det är. Åkerö hade vi i mitt barndomshem och en bra källare. Rekordet var egna äpplen på första maj. Lite skrynkliga, men i alla fall. Väntar på att mitt pelaräppelträd Presidentskoje ska ge lite fler än tre äpplen. Syrlig och god var årets skörd. Tre äpplen, när andra suckar över hundra- och tusentals. Men trädet planterades för två år sedan.

  Gilla

  • Märtha
   Sep 25, 2016 @ 16:52:06

   Åkerö Hassel mognar tidigare än ursprunglig Åkerö… Men vi har inget Åkerö mera, vintern tog det, precis som Bergius, ett Melba och ett till… Har äpplen ändå, trots 78 liter must…

   Gilla

 4. Lena i Wales
  Sep 28, 2016 @ 13:59:39

  Intressant!
  Visste inte att det fanns en äppeldag här i UK. Har inte sett i media att det tagits upp, men kanske har jag missat något.
  Trevlig historiebeskrivning.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Sep 28, 2016 @ 16:49:59

   Äppeldag i UK – jo, så läste jag på nätet! Media tar ju inte upp allt trevligt heller :-). Meddela om du ser något, den lär ju hållas i oktober! Tack för att du ”hänger med”!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 37 698 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Jag hoppas du ska trivas med mina ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året-runt eller någon gång varit här på besök. Förhoppningsvis kan jag få dig att längta tillbaks. Givetvis skulle det varit mysigt om jag kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Jag tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att drabbas av samma känslor som jag fått varje gång, som jag varit här på semester. Här skulle jag gärna vilja stanna kvar. Välkommen önskar Bosse Lidén

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: