Dagen idag 33 – igår, 20 augusti

OrdOdlaren är en dag efter, jo. Hann ändå ta en aktuell bild i förbifarten på besöksvärda vitlöksfestivalen i Kervo (Kerava), men sen blev det chili och bär och äpplen och en och annan örtkrydda hela dagen. Och visst blev det honung också (troligen ett bistick som extra krydda), som alla andra dagar året om. Lokal sådan.

Människorna på bilden okända

Människorna på bilden okända, Lapplandshonung på vitlöksfestivalen

20 augusti, Honungens Dag. Sveriges Biodlares riksförbund har proklamerat så, och OO antar att den finländska systerföreningen också är med på noterna. Men honungsjippon? Nä. Sådana har inte uppdagats, trots google-försök.

Honung är bra, nyttig och god. Nyttig på kroppen (på sår, t.ex.), likaså i kroppen. Hävdas att vildhonung lär vara den bästa ”honungssorten” inuti vår lekamen, men sådan finns sällan att uppbringa i våra nejder. Honung från vilda bin, alltså. Inte för att biodlares bin är tama, precis… Visserligen tillbringade OO tidvis lång tid i tidig tonårstid med att ligga bredvid en av barndomshemmets två bikupor. Umgänge handlade det dock inte om. Däremot ren och skär nyfikenhet på varelsernas arbetsintensitet och sociala liv.

Inhyrda trädgårdsarbetare hos BJR och OO. Ägare: se bildtext nedan

Inhyrda trädgårdsarbetare hos BJR och OO. Ägare: se bildtext nedan

En kvinna i hembyn hävdade att stick av bin och myror var bra mot ”romatistin” (reumatismen). Hon skötte sina bin utan skyddskläder, påstod sig ha suttit med bar rumpa i en myrstack då och då – bevis saknas. En tidningsartikel från 2006 bekräftar lite: den påstår att man i Kina behandlade reumatism, liggsår och artrit med bistick. Om vidare forskning hittas ingenting. Kanske OO får positiva följder av sticket i kinden? Just nu i varje fall inte utseendemässigt så positivt…

Biodlare i Norden är noggranna. Honungen slungas, silas och rörs om (tungt jobb!) för att motverka alltför snabb kristallisering. Nyslungad honung är alltid klar och rinnande. Ingen uppvärmning, ingen tillsats av socker eller vatten. Något som ändå envist påstås här och där. Honungsförordningen känner inte till begreppet råhonung. Och laboratorietester, som görs slumpmässigt och regelbundet, kan lätt avslöja om honungen innehåller främmande ämnen eller är uppvärmd. Ett enzym minskar t.ex. med 1,5% i månaden i temperaturer över plus 20 grader. Var förvarar du din honungsburk?

Honungslagret hos BJR&OO. kal lfråga producenten om svalare plats vore bättre - dock inte kall, kanske...

Honungslagret hos BJR&OO. Skall fråga den lokala producenten om en svalare plats vore bättre – dock inte kall, kanske…

Nu kan man också – begränsat – få köpa små honungskakor (kennohunaja), oslungad honung. Köper gärna om sådana uppbringas. Något av det roligaste med honungsslungningen på 1960-talet var ju att tugga på de lock som bina producerat när honungen var klar. Det lagret måste ju skäras bort för att man skulle kunna slunga. Himmelskt gott! Även om man helst spottade ut vaxet när det söta var förbrukat.

Nu te! Med honung i, som vanligt. Honungsvatten är en bra törstsläckardryck, väl utprovad på höåkern ovannämnda årtionde. Rosta en ”bullaskiva”, ringla honung över – bättre än en bakelse! Honung i getost-créme fraiche-röran på gratinerade rödbetor lyfter anrättningen till ännu högre höjder… Med mera…

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Karin Eklund
  Aug 21, 2016 @ 16:29:36

  Även om jag är en dålig konsument på honung så är jag väldigt förtjust i bin.
  Jag har själv varit biodlare för många år sedan och det kan inte hjälpas, man blir stungen för livet 🙂 Också jag har legat vid kuporna och bara iakttagit de rara varelserna. Jag lärde mig också att man inte ska skatta samhällen när det är åska i luften…( vi räknade till ca 200 sting på min kropp. Arma bina, de dog ju, dock inte jag som dessutom fick ett ormbett samtidigt. Ingen reumatism har känts av ännu. Kanske det har på sig som man säger?)
  Ha det bra i österled!

  Gilla

  • Märtha
   Aug 21, 2016 @ 17:20:04

   Vi konsumerar verkligen… kaloririkare än socker, dock innehållsrikare på alla sätt. En snabb uträkning ger vid handen att det går åt mer än 10 kg per person och år här i huset… Ha det själv bra ”på holmen”!

   Gilla

 2. Nancy Lökfors
  Aug 22, 2016 @ 11:08:51

  Honung är gott och bin är intressanta. Minns när ett helt samhälle var på rymmen och ockuperade grannens plommonträd. Samtal till bekant biodlare. Duscha dem med sprayflaska så hålls de stilla – de tror de regnar. Det gjorde jag med lyckat resultat tills han kom någon timme senare med alla attiraljer och skyddsutrustning. Det blev inte bikupa av plommonträdet då. Men visst kändes det konstigt när hela svärmen kom och himlen nästan blev mörk innan den hittade trädet.
  Däremot är jag inte förtjust i getingar – roliga att se på, men jag reagerar kraftigt om de sticker. I går hade jag sällskap med flera när jag skalade äpplen till mos. Undrar varför de var mest förtjusta i just det äpple jag höll på att skala? Men vi kom överens. Förfördelad blev dock den som kom med in i kastrullen och fick sätta livet till – mellan ”fluguflåttån” och fönstret.

  Gilla

  • Märtha
   Aug 22, 2016 @ 11:17:07

   Roligt med svärmar – de är så upptagna av ”sitt” då, så de är nästan ofarliga. I barndomen var det ett trevligt programnummer, och vi cyklade iväg till svärmstället när ryktet gick…. Men vi hafe ju inte en massa elektronik på den tiden 🙂

   Gilla

 3. Carita Liljendahl
  Aug 24, 2016 @ 18:42:12

  Dessa härliga skördetider – ska nog ha en burk chili eller två från producentmarknaden i år – för att fira med i nya bostaden! ❤

  Gilla

 4. Skogsnuvan
  Aug 25, 2016 @ 10:48:47

  -Slut på honungen nu men jag ska på marknad till helgen och då kan man köpa nyslungad honung. Däremot har jag just köpt bivax som jag använder när jag gör salva av ringblommor och andra örter och i kådsalva. Allt från bin är toppenbra.

  Gilla

  • Märtha
   Aug 25, 2016 @ 13:46:35

   Håller med! Har haft nån bivaxsalva nån gång, men det var länge sen. Minns inte ens hur jag använde den. Och nu har jag honung i teet! Lev väl!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 38 515 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Jag hoppas du ska trivas med mina ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året-runt eller någon gång varit här på besök. Förhoppningsvis kan jag få dig att längta tillbaks. Givetvis skulle det varit mysigt om jag kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Jag tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att drabbas av samma känslor som jag fått varje gång, som jag varit här på semester. Här skulle jag gärna vilja stanna kvar. Välkommen önskar Bosse Lidén

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: