Dagen idag 31 – 10 augusti

10 augusti 258 i Rom. Diakonen Laurentius togs av daga. På platsen står nu en kyrka, San Lorenzo in Panisperna. Som andra ”icke lämpliga” fick han sin grav utanför stadsmuren, dr nu kyrkan San Lorenzo fuori le Mura står. Alltså har Lars, Lasse, Lorentz, Lauri, Lassi namnsdag idag. Grattis, alla lagerkrönta! Även om en källa säger att han kom från Laurentium, därav namnet…

Larsdagen är viktig i bondepraktikan. Ändå hade nämnda helgon inga som helst kontakter till åkerbruk – förutom att han fick ”smaka” på glödande högafflar när han mötte sin plågsamma död. Mera allra sist i denna epistel.

När långt gräs fått larsmässejacka, då bet inte lien på det. Det innebär att höibärgasi skulle vara avklarat, det blev liksom inget av det efter larsmäss. På 1960-talet klarades det arbetet oftast av inom juli, men en gång i början av augusti var det full fräs på far och dotter. Fadern hanterade traktorn, körde torrhö med hösvans fram till fyra lador, bytte sen redskap till en flera meter lång egenkonstruerad traktorhögaffel och lyfte in de väl tilltrasslade tunga hölassen. Sen var det dotterns tur: skuffa in i hörnen, jämna, trampa, salta och småsvära, lada för lada. Arbetet gick i jämn takt, de två möttes inte förrän mot kvällen nr allt hö var under tak. Pappans första ord:”Do siir ut såm in såotar!” Höet dammade, bärgat från nylindor. Det var den födelsedagen.

Systrarna kör in det sista höet med traditionell traktor. 21 juli 1967

Systrarna kör in det sista höet med traditionell traktor. 21 juli 1967

Förrförr i tiden var det ofta matbrist den här tiden, men att börja med sjärasi (stjärasi) före Larsmäss för att få brödsäd var otänkbart. Men alla hjon, pigor och drängar, lär ha firat fest. De firade troligtvis endjishäran, att det tunga höarbetet var slut. På 1960-talet firades häran med rölimonad och (Lillkungs) grisar! Förrförr lär hjonen ha fått ett larsmässknyte med bröd, smör, ost och pannkaka. Inte så illa det heller…

Full fart på talkofolket vid OrdOdlarens sista höbärgning 1985. Det blev prima hästhö från närmare 400 höstörar. OO bakom kameran.

Full fart på talkofolket vid OrdOdlarens sista höbärgning 1985. Det blev prima hästhö från närmare 400 höstörar. OO bakom kameran.

Efter Larsmäss kunde det bli frostnätter. Om månskäran vid nyet (det är ny nu!) hade vassa uddar var det ett tydligt frosttecken. Löven börjar gulna, flyttfåglarna börjar samlas i flockar – och strömmingen är prima. Om Lars bjuder på vackert väder, då håller det till 28 augusti. Det var korttidsprognosen. Långtidsprognosen beror på hur klar solen är. Helklart = mild höst, men sträng och besvärlig vinter. Mer långtidsväder kunde Bartholomeus berätta om. Återkommer!

Månen som alltid är ny, hänger på väggen...

Månen som alltid är ny, hänger på väggen…

Laurentius fick påveorder om att dela ut kyrkans skatter till de fattiga. Roms ståthållare ansåg däremot att skatterna tillhörde honom. Laurentius samlade då ihop fattiga och sjuka, ställde sig framför höga vederbörande och sade:”Här är den eviga skatten som aldrig förminskas utan växer!” Sånt gjorde man inte ostraffat. Laurentius placerades på halster på glödande kol, med de ovan nämnda högafflarna som tillägg. Och med de ”meriterna” är han Florens´ och släkten Medicis skyddshelgon, likaså kockarnas, bagarnas, brandmännens och bibliotekens skyddspatron. Han tillbeds vid brännsår, feber och ryggskott. Han ger skydd mot eldsvåda. Och dessutom: han skyddar skolbarn. Det passar bra nu i dagarna.

Höibärgasi = höbärgning    Endjishäran = höarbetet klart, firande    Nylinda = på den åkern hade man odlat något sädesslag föregående år, marken var därför lös och dammig    Sjärasi = slå olika sädesslag, skära skära havre…     Man bärgar hö, men slår säd.

 

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Märtha
    Aug 10, 2016 @ 23:03:17

    Haha…..Gamla minnen,sedan dess har hon inte kört traktor. Det var ju för att mor var så orolig för torrhöet, och far var på annat ……..

    Gilla

Bloggstatistik

  • 22,648 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: