Dagen idag 29 – den tjugonionde juli!

Fredag. Firas förmodligen med färgsprakande fantasifullt fyrverkeri. OrdOdlaren med följe fördjupar sig först i Othello – på Olofsborg, men sen firas Olof. Sedvanligt, som alltid när man firar staden Nyslotts förmodade födelsedag 29 juli, Olsmäss.

Olav, Olof, Olov. Sankt, den helige, den hellige. Olof II Haraldsson. Namnvarianter på svenska, norska – och Olavi på finska. Pyhä Olavi. En viking som levde 995 – 1030, framgångsrik sådan. Plundrade på och i Östersjön, i Mälaren, på Danmarks kuster, deltog i tronstridigheter i England, och förstörde London Bridge sådär i förbifarten. Men man skall inte tro på allt, säger källkritikerna. Verkliga meriter för en helgonförklaring – men det handlade om ungdomssynder. Verkligt unga. Tonårssynder – men man började ju tidigt den tiden. I Normandie lär han ha omvänts på två sätt (men även därom tvista de lärde), till kristendomen och hemåt.

imagesEn pytteliten bild på den helige Olav, OrdOdlarens första försök att plocka en bild från nätet. Källa: Mats Medeltid. matsmedeltid.se, en sida som kommer att få flera besök av OO…

Vid 20 års ålder, 1015, landsteg han, måhända som färsk kristen, i Norge och tog makten. Han grundade staden Borg, som snart nog började kallas Sarpsborg. Har inte funnits på OO:s mentala karta förrän nu. Mellan Oslo och Göteborg, rätt nära landsgränsen.

Olav lär ha fortsatt med att kristna Norge med rätt så hård hand, blev kung och omkom i slaget vid Stiklastad. Detaljer utelämnas här. Liket gömdes undan, men ett stort antal under skedde i närheten av det. Hurudana under? Ja, en blind blev seende, övriga detaljer verkar utelämnas överallt. Nidarosdomen i nuvarande Trondheim började byggas snart därefter, och relikerna placerades där – torde finnas ännu, nånstans, men… Ja, tro inte på allt… Vallfärder till dessa heliga kvarlevor skedde – och sker allt fortfarande, från alla håll i Norden. Gamla pilgrimsleder rustas upp för brinnkära livet i nutiden. Och – plups – så var han kändis. Populärt helgon, fanklubben blev tydligen bara större och större. Kyrkor tillägnade honom dök upp som svampar efter regn, i Norge, i det svenska riket – och förstås, Olofsborg.

Han blev skyddspatron för resande på Östersjön – han som gjort den osäker… Sankt Olofs kyrka på Österlen i Skåne blev snart en populär vallfartsort, på något sätt fick man ihop det att den Helige Olav varit där och mer eller mindre helgat en källa. Vattnet ansågs hälsobringande, man offrade både i källan och i kyrkans kista för hälsa och välgång, för bröd för dagen. Kyrkan kunde således både utvidgas och förskönas gång på gång. Bilder av St Olof dök upp i kyrka efter kyrka. Den tidens idoldyrkan… Och historierna är många, varierande, olika och intressanta, med mer eller mindre sanningshalt.

Sankt Olof 25                                                                           Källan. Samma bildkälla som ovan.

Fortfarande har vi Olsmässor, Olofsmässor här och där, så säger Allvetande Wikipedia. På din, kära läsare, hemort? Berätta! Tycker annars att det passar bra att fira honom med fyrverkeri, även om krutet inte var bekant i vår del av världen under hans livstid…

I Pellinge, i skärgården i min hemkommun, där finns St Olofs kapell. Byggt på 1950-talet. Olof där? Fråga den som vet.

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Jul 29, 2016 @ 18:30:45

  Vi har ju Shakespeareföreställningar här på Gotland i Roma Klosterruin varje sommar och de har hållit på i många år. Jag har sett många av dem och Othello också. I år spelade de Lika för Lika och den var jättebra, förutom vädret då, för det ösregnade under nästan hela föreställningen, men så kan det bli när det är friluftsteater.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid.

  Gilla

 2. Lena i Wales
  Aug 03, 2016 @ 11:04:12

  Mycket intressant och lärorik läsning!
  Ha en bra dag!

  Gilla

  • Märtha
   Aug 03, 2016 @ 11:33:50

   Tack för det, positiva du! Nu får OrdOdlaren ge vika för Runda Rabattkryparen i några timmar – om det inte kommer en regnskur.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 22,648 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: