Dagen idag 28 – 25 juli

Idag har det hänt. I Finland. Inte i Sverige. För att inte tala om i Jakobstad, där man firat namnsdag med dunder och brak och musik och marknader och vetevad. Och förresten firar man i en hel vecka. Skall det firas så skall det ske med besked. För att inte tala om vad OrdOdlaren så smått firar idag – hoppsan! I skrivande stund har det faktiskt blivit 26 juli, men låt gå!

25 juli, Jakobs Dag. enligt finländsk folktradition är det just Jakob som kastar den kalla stenen i sjö- och åvatten. Efter den här dagen blir det farligt att simma (bada)! Faster hade födelsedag just precis den dagen (skulle ha blivit 96 idag), och var fast övertygad om farligheten med att bege sig ut i vattnet idag eller senare. Ibland serverades ordentliga utskällningar till brorsdöttrarna när de klev upp ur vattnet… Vi fick simma i smyg för henne i augusti…

20160725_162241_resized

De här stenarna tillhör på sätt och vis B Jakob R, men de kastas inte i vattnet – om hustrun får bestämma. Ingen panik, han hade inte ens planer på att företa något så drastiskt. Dessutom ligger stenarna i solgasset, de är alltför varma för att svalka av vatten i den värmebölja som råder nu.

Varför inte i Sverige? Jo, där säger folktron annat. Det kommer hela tre stenar. Olof (29 juli) kastar den första, Lars (10 augusti) den andra, och Bartolomeus (24 augusti) den tredje. Efter det är det kört – kylt. Skriver en som företagit flera sköna septembersimturer. Kallstenarna går ur på våren, men hur, när, var, varför…. Nä. Inga som helst uppgifter.

20160725_220855_resized

Här är det. OrdOdlarens bedrift idag. Siffran 10000 i visningsfrekvens har sprängts! OO startade 5 februari 2015, så det tog knappt ett och ett halvt år. Härmed avlevereras bugningar och nigningar och hjärtinnerliga tack till er alla, alla läsare! Små siffror för storbloggare, men OO är liten. Fastän det skulle vara skönt att spränga den där nollan vid varje inlägg… Tack för de kommentarer som kommer på Facebook också. Och alla skrollar knappast ner till Flagcounter, så därför en några dagar gammal bild på den också. Förstår alla läsare i alla länder svenska…?

20160723_192335_resized

OrdOdlaren fortsätter, stilen hålls kanske ungefär så här också framöver. Hoppas ni hänger med!

Kommentering är stängt.

Bloggstatistik

  • 26,683 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: