Nyslott-medley, 1. Borgen/slottet/linna

Freden i Nöteborg 1323. Den unga tonårsskoleleven – som då ännu inte visste att hon skulle bli OrdOdlare – trodde att det var tyrckfle (tryckfel) i historieböckerna. Nöteborg? Nej, Göteborg, var det ju. Att den staden inte fanns vid den tiden, det reflekterade hon inte över. En båtresa sisådär 25 år senare, Petersburg – Ladoga gjorde slut på tvivlen. Nöteborgs fästning är fotograferad. Mitt i natten, mörka och oklara bilder, men det lönade sig att vaka. Nöteborg finns alltfortfarande!

Kärt barn: Pähkinälinna, Schlüsselburg, Sjlisselburg, Oresjek, Noteburg, Petrokrepost… Sjöfästningen lär allt fortfarande kallas Oresjek (=nöt), kanske på grund av riklig förekomst av hasselbuskar på ön.

1323, ja. Den första gränsen mellan öst och väst, mellan Novgorod och det Svenska Riket drogs då, tvärs, snett eller rakt i det nuvarande Finland. Från Systerbäck på Karelska näset (västerom nuvarande Petersburg, numera en halvtorr fåra, sägs det), och mot nordväst. Eller norr. Eller först det andra, sen det ena. Troligtvis i kringelikrokar genom stora ödemarker. Historiker har forskat och ältat och debatterat den här gränsen i årtionden, kanske mer. Trots gränsen förekom det en hel del raider och handgemäng från bägge sidor. Vem visste var den gick?

Så myndigheterna västeröver tyckte att det behövdes ett nytt gränsslott (Viborg fanns, men inget annat). OrdOdlaren skulle gärna göra en tidsresa och följa de spanande gubbarna i spåren. Hur rörde de sig, vad gav de akt på – hur visste de var de var? Hur och var övernattade de? Och hur hittade de därifrån? Vilka meddelanden sände de, och hur? Inte att undra på att det tog 150 år…

Ollofsborg från östra stranden

Ollofsborg från östra stranden

1475 började man hur som helst bygga på en klippa i Kyrönsalmi (Kyrosundet?). Strömmande vatten på båda sidor, en naturlig vallgrav som inte frös vintertid. Igen en tidsresa: Hur fraktades stenar, virke, ”murbruk”, människor, mat med mera över de starka strömmarna? Dessutom ansåg grannarna i öster att byggplatsen låg på deras domäner och försökte störa byggarbetet så mycket som möjligt. Bygdens folk byggde, mästarna kom från Estland. Byggherre var Erik Axelsson Tott, och han bestämde att fästet tillägnas Olav den helige, alla riddares skyddshelgon. Olofsborg.

Olofsborg från väster. Pontonbryggan som numera leder till borgen kan skönjas längst till höger

Olofsborg från väster. Pontonbryggan som numera leder till borgen kan skönjas längst till höger

1495 inträffade den första bataljen, och den skulle följas av fler. Gustav Vasa beordrade förstärkning och modernisering på 1500-talet, Gustav II Adolf besökte befästningen på 1600-talet. Då blev Sverige stormakt, och fästningen låg inte mera vid gränsen. Sen kom Stora nordiska kriget i början av 1700-talet, ryssarna intog – och efter hattarnas krig blev Olofsborg ryskt, 1742. Även ryssarna utvidgade och befäste och byggde ännu mera. Sen kom 1809, Sveriges östligaste del blev storfurstendömet Finland. 1812 kom även de delar som varit ryska sen 1742 att höra till storfurstendömet, så även borgen med omnejd. Rysk militär höll till där, sen blev det fängelse, bränder, tomt och öde – men en fest firades 1875.

Sen kom 1900-talet. Men det är en annan historia.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Jul 21, 2016 @ 08:30:48

  Och staden som växte fram på andra sidan om det strömmande Kyrönsalmi hette förstås Nyslott. Finska Savonlinna, savolaxarnas slott/borg. Vacker stad, ståtlig borg. Var inte ens skolmogen då jag såg den första gången, minnet består av ett fotografi. Så jag har varit där för länge, länge sedan. Och senare också.

  Gilla

 2. Lena i Wales
  Jul 23, 2016 @ 12:34:47

  Tack för historielektionen, trevlig läsning för en historieintresserad som jag är.
  Tänk om väggar kunde tala.
  Lustigt att jag också idag skriver om en fästning, tankeöverföring?
  Ha en fin sommarhelg!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 26,725 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: