Dagen idag 27 – 17 juli

nakenbad

Jo, bryggan är rätt. Nakenheten likaså. Människan är däremot fel. Föreställer inte OrdOdlaren, även om bilden torde ha över 20 år på nacken. Idag, tredje söndagen i juli, är det nämligen Baddräktsfria Dagen. Utlyst av en naturistorganisation i Spanien 2007. Lär också firas i Italien. Behöver vi fira den i Finland? Varför inte?

Bryggan i ån var ett hemmabygge, en specialkonstruktion som tillät ådopp i rätt så kyligt/strömmande vatten. Den hade Holken. Flickan på bilden är just på väg ut ur Holken för att simma vidare. Som skrivet, man var trygg i den meterdjupa holken, där det lätt gick att doppa hela sin lekamen och svalka av sig både nattsvett och annan värme. Ibland, på senhösten, var det ofta farligare på den av nattfrosten hala bryggan. Då var det bara att krypa… Vattendjupet direkt utanför bryggan var ca 2 meter vid lågvatten.

Morgondopp, varje morgon. Nakna sådana. Såklart, när man bodde vid simbar åstrand. Vanligtvis fem månader i året. Alla andra dopp – det kunde bli många per dag – var ju också nakna. Eventuella manspersoner på de två närbelägna bryggorna inom synhåll vände diskret ryggen åt och försvann när OrdOdlaren dundrade nerför stigen och plaskade i. Reflekterade aldrig över vad som eventuellt syntes uppifrån tills en granne längre bort överraskade med att befinna sig på påtagligt nära avstånd. Båt med tystgående elmotor… Storskrattande påpekade han att det syns. Dock ingen tittare, följande gång han kom hojtade han till. I övrigt också en rätt hygglig typ.

Vid Siljans strand. Gick ner i vattnet med baddräkt på, krängde av den när ingen annan syntes till i den arla morgonstunden. Plaskade runt och njöt med klädesplagget på släp. På väg upp – såg en mansperson på stranden. JO. Det lyckas, även om det är något krångligt. Ta på sig baddräkt under vattnet. Tyst fnitter gör det inte så mycket lättare, precis…

Simmar numera sällan. Känns som att gå ner i vattnet i full klädmundering. Är numera hänvisad till främst officiella badstränder. 25 år av nakenbad sätter sina spår! Det finns ändå en plats där det kan lyckas. Är tyvärr inte i närheten av denna idag, Baddräktsfria Dagen. Bada naken och njut!

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Skogsnuvan
  Jul 18, 2016 @ 22:41:49

  Här hos mig i min lilla sjö kan man bada naken så mycket man vill för det är ingen som tycker det är konstigt. Dock har det blivit lite bad i sommar för det varit så kallt i vattnet. Visst kan man bada när det är 15-16 grader men det blir mest att man doppar sig efter bastun. Några längre simturer blir det inte.

  Gilla

 2. Lena i Wales
  Jul 20, 2016 @ 11:25:45

  Så härligt att bada utan kläder på!
  Här i UK är människor så pryda att de tycker man är galen om man säjer att nakenbad är härligt och de kan inte riktigt förstå att det är så lite folk på så stor yta i norra Europa. Här är det folk överallt.
  Ha en bra dag!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 20, 2016 @ 13:54:57

   Kan tro att man förfäras i andra länder. Inte badar man ju naken på allmänna stränder här, men det finns såna som tror att det är farligt för de nedre kroppsdelarna… Hihi.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 18,885 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: