Dagen idag 25 – 12 juli

”De´ va´ då en ful hund”, utbrast Faster bestämt när airedaleterriern Tuttan kom på sitt första besök. Matte blev lite sårad, det handlade ju om hennes gulliga fyrfoting, hennes följeslagare, sötast i världen. Nästan nytrimmad då, dessutom. Faster hade bestämda åsikter, med var klok nog att ändra sig om hon blev överbevisad. Tuttan gjorde omedvetet sitt bästa ,visade ett gott uppförande, stor lydighet – och betraktade Faster och hennes bostad med sina pepparögon utan att yra runt och undersöka. Fasters avskedsreplik:”Nu vet jag att man inte skall döma hunden efter håren”.

Synnerligen otrimmad, med pepparögon...

Synnerligen otrimmad, med pepparögon…

Idag, 12 juli, är det Fulhetens Dag. Uppgifter om instiftare, var, när eller varför har inte gått att uppbringa. Kommentarer och förklaringar går på sätt och vis i två riktningar:

För det första påpekas att idag skall man göra sig så ful som möjligt. Tips på hur man tar en ful selfie (och sätter ut den på Facebook?), gör fula grimaser, gör sin röst ful etc. lär finnas. Överflödigt att kolla upp, anser OrdOdlaren. ”Njut av ditt smutsiga, fula okammade hår, se dig inte i spegeln, ta på dig fula kläder…” Jaha.

För det andra framhålls vikten av att få vara sig själv, att inte bli bedömd enligt sitt yttre. Hm.

Fundringar: Vackert och fult är relativt, avhängigt av den tid man lever i. Eller. För lääänge sedan satt OrdOdlaren i egenskap av lärare även i högstadiet (= före 1984) på skolavslutning och förfärades över flickornas ”morotsbyxor”, högsta mode. Sex nummer för stora upptill, och supersmala, trånga, vid vristen. ”Det är bara du som är så gammal så att du inte hänger med i modet”, fnittrade den drygt två månader yngre kollegan. Byxstilen har inte återkommit helt och hållet, var den verkligen ”ful”… Och ”skyltfönstren” vi hade på näsan under samma årtionde. Glasögon som täckte halva ansiktet. Oj, så snygga de var!

OrdOdlaren gör som igår (och hela halva sommaren): tar på sig gamla, bekväma, smutsiga heltäckande benkläder och dito t-skjorta med vädringshål under ena ärmen, klämmer en väl använd hatt över sitt otvättade alltför långa hår och omvandlas till Runda Rabattkryparen. Fult? Ingen ser, inte ens spegeln. Man svettas, anfalls av allehanda flygande (myggor, flugor, bromsar) och krypande (myror) otyg, smäller till dem med smutsig handske (där pekfingerändarna redan har hål) – och så kommer en regnskur. Praktiskt. Oberoende av temadag…

Väl mött! Det kommer ”uppklädda” och ”rena” dagar, oberoende av dagens tema. Kanske. 🙂

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carita Liljendahl
  Jul 12, 2016 @ 18:25:30

  Senast i dag pratade jag med väninnor om det där med vissa människor som tycker att dom är raka och ärliga då dom säger precis vad dom tycker om allt från fula hundar till fula byxor, fula frisyrer, fula bänkar på torget osv.
  Kan man inte bara hålla sånt för sig själv eller med andra gnälliga personer? Och sedan berömma människor eller platser då fog finns?

  Gilla

  • Märtha
   Jul 12, 2016 @ 19:35:06

   Håller med – men med Faster var det på ett annat sätt. Hennes humor var speciell, hon kunde påpeka för mig att jag blivit fet, och då kom jag med en dräpande kommentar om henne tillbaks. Och så skrattade vi. Aldrig sa hon sådant om eller åt personer hon inte kände bra. På äldreboendetdär hon tillbringade de sista åren av sitt liv var hon mycket omtyckt för sitt kärva och roliga sätt att uttrycka sig… Hon gnällde inte!

   Gilla

 2. Lena i Wales
  Jul 14, 2016 @ 11:11:45

  Skönheten sitter i betraktarens öga, säjs det. Det en del tycker är fult, tycker andra är vackert.
  När man ser på gamla bilder av sig själv och minns att man tyckte den där klänningen var så fin då och nu undrar man hur man kunde ha på sig något sådant!!!
  Ha en bra dag!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 14, 2016 @ 12:19:16

   Har aldrig varit modeslav och har alltid förundrat mig över modexperter som kan uttrycka sig så bestämt om vad som är ”tjusigt” och vad som inte är det…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 22,648 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: