Utslätande verksamhet

”Mamm, får ja stryyk?” Frågan fick ögonblicklig respons av Storasyster:”Vafy sko to få stryyk, tå`itt ja fick?”. Scenen utspelade sig i den bostad som det flyttades ifrån innan OrdOdlaren inledde sin långa skolgång. Mamma målade golvet. Vi tyckte det såg spännande ut, ville prova på verksamheten. Vi begärde inte aga! Men fick inte hålla i penseln heller. Rätt av mamma, så här i efterskott sett.

Men nu, igår,  var det dags. Vare sig själen vile eller inte. Regntunga skyar ute, inget trädgårdsarbete, men idrott i TV. Samlade mod i barm och kraft i arm: strykbräda, skarvsladd, strykjärn – och en hög hög med ostrukna klädesplagg. Snabbgenomgång gav glatt besked; inga konstiga byxbensfickbyxor, inget rysch, inga konstiga veck. Bara rakt av med pikéskjortor, t-skjortor, blusar…

20160707_152002_resized

…och jeans. Två par. Broderad bakficka och enkel sådan. Ena paret dam, andra herr. Varför så? ”Diskriminering”, utbrast svågern då omständigheten fördes på tal en gång. Angående jeans, förresten. Reklamen framhäver ofta fem fickor som försäljningsargument. Vad använder ni, kära läsare, den femte futtiga högerinnanförfickan (med två ivägenspretande nitar till) till? Parkeringspengar? Något annat ryms ju knappast. Diskriminerar den dessutom vänsterhänta?

20160707_150409_resized

Glad överraskning i högen: t-skjortan som får många trädgårdsbesökare att dra på smilbanden. Iloisesti = glatt, med glädje. Pihalla = på gården. Roligt med det? Jo, att vara ”pihalla” innebär också att man inte riktigt hänger med, inte förstår helt och hållet. En utmärkt slogan av det finska trädgårdsförbundet för några år sedan. Onekligen känner man sig lite så i den eviga kampen med både ogräs och ostrukna klädeshögar…

Strykdag igår, berget borta, snyggt (hmm…) ihopvikt, plagg för plagg, inplacerat i hyllor och lådor. Uppehållsväder idag. Tvättmaskinen igång, torkning på lina i småblåsigt sommarväder, ny hög väntar på strykiver… Stryklivet får sin eviga fortsättning, precis som ogräsjakten.

Och däremellan kommer sommarteater, operafestspel, roliga utflykter, fyraårsdag…

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Skogsnuvan
  Jul 10, 2016 @ 08:42:36

  Jag stryker aldrig kläder. Jo en gång om år och det är juldukar och så när jag ska vara på sommarcafe och ha en vit skjorta som alltid blir skrövlig och skrynklig när man tvättat den. Tänk så mycket onödigt man gjorde förut och livet går ju bra ändå utan att man behöver stryka. Vilken tur.

  Gilla

 2. Lena i Wales
  Jul 11, 2016 @ 10:08:06

  Du påminner mejom vad jag inte gjort, men borde göra. Stryker inte så mycket, men har några dukar som ligger och väntar.
  Ha en bra ny vecka!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 26,666 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: