Dagen idag 21 – 14 juni

Nu får ni ta er i akt. Nu är det blodigt allvar. Idag, för 138 år sedan, föddes nämligen Karl Landsteiner. Och därför firar vi Internationella Blodgivardagen idag. Vi hedrar och framför ett stort kollektivt tack till alla blodgivare – som verkligen ger och inte säljer. I Finland gäller enbart god traktering efteråt, och gott bemötande hela vägen. Nästan.

Vadå Karl Landsteiner? OrdOdlaren var okunnig, men Allvetande Wikipedia hjälper. Det var han som upptäckte AB0-systemet år 1900, fick Nobelpriset för detta 1930, var med och identifierade Rh-systemet 1937, det som sedermera säkerställdes av Ph Levine 1940. Fler detaljer avstås ifrån i detta skriveri. Ja, på 1970-talet utvecklade C Högman ett system för blodtappning som innebar plastpåsar i stället för glasflaskor, och separering i plasma, röda blodkroppar och blodplättar. I dagens läge får en behövande sällan helblod, enbart de beståndsdelar som för tillfället anses nödvändiga.

Hösten 1969 marscherade abiturienterna i Vörå till blodgivning, därtill uppmuntrade av biologiläraren/rektorn, som utlovade en ledig lektion som belöning. Man- och kvinnogrann uppslutning, och vi flickor klarade det bra. Några tuffa pojkar blev visst knäsvaga efteråt… Därefter fick man vänta på brev på posten, innehållande blodgivarkort med angiven blodgrupp. Besvikelseblandad stolthet:

20160612_114708_resized

OO:s blod innehåller ”ingenting”! Uppskattningsvis 5% av befolkningen i Finland är såna här universalgivare. AB- är ännu ovanligare, och AB+ vanligast. Delar numera trädgård, hus och säng med en annan femprocentare.

Det blev ytterligare några blodgivningar, tills en eventuellt stressad blodtappare förkvävde ivern:”Du har så tunna ådror! Det här blir svårt!” Senare blodprovstagare har fördömt det yttrandet. Nu är det för sent att börja på nytt. Men BJR sköter uppgiften med den äran, sisådär var sextionde dag! Tiotals liter blod till goda ändamål har han producerat. En av dem som är värda Tack idag!

I jobbstaden låg en gång den församlade lärarkåren vid gymnasiet på blodgivarbänkarna, i spänd förväntan: stadens kyrkoherde lade sig på en brits. Vad skulle rinna i hans påse? Ett ”von” ingick i hans namn, och besvikelsen var stor. Inte blått.

Det påstås annars att påven Innocentius VIII fick världens första blodtransfusion, av tre unga pojkar. Alla fyra dog. Detta hände sig i nådens år 1492 (Columbus var i farten då…). Historien har utsatts för stora tvivel. I slutet av 1600-talet förbjöds alla blodtrasfusinoner, experimenten då gällde djur →människa. På 140 år hände sen inget, tills 1800-talet, då ungefär 50% av de ”utsatta” överlevde. Sen kom Landsteiner…

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carita Liljendahl
  Jun 14, 2016 @ 10:13:46

  Tar detta på blodigt allvar.

  Gilla

 2. Karin Eklund
  Jun 14, 2016 @ 11:55:41

  På blodigt allvar måste man ta tagen som Landsteiner är orsaken till!
  Också jag är blodgivare A+. Den jag delar livet med hör till de där 5%, han också.

  Gilla

  • Märtha
   Jun 14, 2016 @ 12:36:29

   På äkta finlandssvenska harmar det mig att jag blev så påverkad av uttalandet att jag slutade! Nu får jag bara lite på alla de där femprocentarna, annat ”duger” ju inte åt mig…

   Gilla

 3. Nancy Lökfors
  Jun 15, 2016 @ 10:29:30

  Tack alla ni som donerar blod! Det har jag – som av medicinering och sjukdom – inte själv får ge blod varit tacksam för flera gånger.

  Gilla

  • Märtha
   Jun 15, 2016 @ 12:22:28

   Har själv aldrig behövt blod – ännu – och tycker dessa vardagshjältar kunde ha uppmärksammats i media på ”rätta dagen”.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 19,527 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: