Dagen idag 18 – 15 maj

Smör, olika sorters socker, mandel, sylt, äppelmos, kanel, saffran… En vetebulle kan konstras till på många sätt och få många namn. Idag är en krydda hyperaktuell, för det är Kardemummabullens Dag idag. Även om OrdOdlaren börjar vara ute i sista minuten, av förekommen ogräsutrensninganledning.

Diverse utflykter i cyberrymden ger ingen klar bild av hur just en kardemummabulle bör se ut. Trodde under några minuter att en dylik är precis som den snurrebulle som tvinnades ihop i köket på 1950- och 60-talen, men… Enda varianterna som inte förekommer i bildutbudet är den typiska finländska örfilen och lussekatten. Återkommer till dem när den tiden är inne.

Kardemumma är världens tredje dyraste krydda, endast slagen av saffran och vanilj. Denna drottning i kryddvärlden odlas nu flitigt i tropiska länder, med Guatemala som största exportör – och de nordiska länderna och Mellanöstern som största importörer, nästan 50%! Växten blir upp till fyra meter hög, bladen är sextio centimeter långa, de vita blommorna med rosaröda fläckar hänger i lösa klasar, och de två centimeter långa frökapslarna bör plockas för hand, eftersom de mognar i olika takt.

20160515_123709_resized

Förr kunde man köpa frökapslar, numera gäller mest frön i påsar. Kardemummarören är kanske lite för besvärliga i butikskorgarna; även de verkar ha utgått ur sortimenten. OrdOdlaren stoppade kardemummaröret i fickan, gick genom kassan, kom hem – och cyklade tillbaks till affären och betalade åt den förvånade kassörskan. Alla gör kanske inte så.

Men inte enbart i bullar, kakor och diverse maträtter och i kaffe, nä. Medicin! Värmer kroppen, är bakteriedödande, kramplösande. Bra att ta till vid förkylning, halsinfektion, magknip, kolik, mensvärk. De verksamma eteriska oljorna är dock flyktiga; bäst vore det med frökapslar i skåpet. Hallå, handlare! Har kanske inte sökt överallt, men tycker kapslar borde finnas lättillgängliga…

Hädanefter kommer OrdOdlaren att ha en liten tät burk men kardemummafrön i väskan. Stöder matspjälkningen, minskar sura uppstötningar, ger bättre andedräkt. Superbra efter en stadig måltid! Jo, hemma också.

Kar de Mumma inte att förglömma! Erik Zetterström, 1904-97. Skrev ca 20000 kåserier under en tid på drygt 70 år. De flesta utgivna i bokform. En av favoriterna i skrivardrömungdomsåren. Även berömd för sina revyer 1955-78. Härliga monologer. Har du läsare hört ”Jag är hund här” med Fridolf Rhudin? Eller Fibban-monologerna med Stig Järrel?

Däremot, matbloggen Kardemummagumman har det ännu inte stiftats ordentlig bekantskap med. Den tiden kommer!

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Maj 18, 2016 @ 13:26:15

  Intressant om kardemumma!
  Minns väl Kar De Mumma och hans revyer.
  Jag änvänder bara kardemumma i kanelbullar.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Maj 18, 2016 @ 13:41:38

   Tyckte det var intressant: båda kryddorna används, men ibland blir blandningen kardemummabullar, ibland kanelbullar… Använder bägge kryddorna i en liten kaka som jag bakat då och då – i ca femtio år!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 22,648 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: