Dagen idag 17 – andra onsdagen i maj

Bo Bergendal heter han. Var han bor, vad han är, vad han gör – ingen aning. 2006 gjorde han i varje fall något som lämnat spår. Han deklarerade helt resolut: Andra onsdagen i maj skall vara Gamla Vänners Dag. Enkelt och koncist, inga krusiduller eller kommersiella baktankar. Så nu vet vi det, nu skall vi bara följa hans råd. Tag idag kontakt med en gammal vän, en som inte direkt förväntar sig ett sms, ett mejl eller ett telefonsamtal av dig. Bara för att du vill. Inte för att du har något ärende.

Eller ännu bättre – tag papper och penna, skriv, tag kuvert, skriv namn och adress, ta ett frimärke, klistra fast, sätt i en postlåda. En sådan hälsning uppskattas storligen idag. Och de flesta adresser hittas rätt så enkelt. Men. Dagen skall vara helt icke-kommersiell, enligt instiftaren. Ingen skall förtjäna stort på att du tar kontakt med gamla vänner. Så kanske inte heller posten, pappersförsäljare… Jo! De får.

OrdOdlaren har fått kontakt med tre gamla vänner under de senaste sisådär två åren. En dök upp via Facebook som något svårtydd vän till en vän. Foto av en väg som på något sätt verkade var just den, men…, ett ”påhittat” namn. Vågade fråga: är det du…? Rätt. Allt har sin förklaring. Och vi har träffats. Och pratat. Lite. Mycket återstår, mycket att ta igen på över 40 ”förlorade” år.

Kom direkt i OrdOdlarens tankar. Intressant läsning på allvetande Vikipedia...

Kom direkt i OrdOdlarens tankar. Intressant läsning på allvetande Wikipedia…

Behövde få veta om en julkortsmottagartant ännu lever. Men vem vet? Kanske barndomens lekkamrat? Men hennes nuvarande efternamn? Tog en tid att få de små grå att hitta det. Sen var en telefonnummer en enkel match. Hon svarade, det blev fler kontakter, vi har träffats (kände igen varann på momangen!) och skall träffas igen, det blir inte så mycket pratat strax före, under och efter en konsert i en kyrka. Det var sisådär 40 år sen senast. Ingen som helst kontakt under alla dessa år. Så kan det gå.

Tomatkarneval i Närpes för två år sedan. Fick ett infall, styrde stegen till ett visst stånd, tänk om… Och visst stod hon där, skrivarkompisen, danskompisen med mera från förr. Senaste träffen kanske för 30 år sen, sporadisk julkorts-brevkontakt under årens lopp. Ställde mig framför henne, det tog några sekunder, sen var tjattret full gång. Fram hoppade även hennes skönsjungande dotter. Och tack vare just henne har vi setts några gånger sen dess – och skrivit, och ringt!

Idag ses vi igen. Examenskonsert i Musikhuset i Helsingfors. Erica Back, mezzosopran, operasångare. Lägg namnet på minnet!

Kanske jag också träffar en före detta elev idag. Hur länge sen det är sen vi sågs senast vet jag inte. Men han blev glatt överraskad när jag ringde. Vänner? Inte ovänner heller, även om pojkar i övre tonåren kan vara stökiga. Och oftast ganska så roliga.

Vilken gammal vän som kontaktas idag? Berättar inte. Det skall ju vara en överraskning! Kanske någon av läsarna i t.ex. USA hör av sig till OrdOdlaren?

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Maj 11, 2016 @ 13:34:00

  Har inte hört talas om Gamla Vänners Dag tidigare och idag är jag lite sent ute. Det finns mycket att säja om Facebook, men bra är det för att hitta gamla vänner!
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Maj 11, 2016 @ 13:44:16

   Facebook har jag haft stor nytta av! Behövde jag få tag i nån som studerar ett visst ämne skrev jag på Fb, och oftast hade jag flrra tips inom en timme. Och så sålde jag ett gammalt piano via Fb också… Nu till examenskonserten!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 22,648 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: