Dagen idag 16 – 8 maj. Eller?

Vi var visst 8 år. Eller 7. Den lilla skolgruppen, fyra elever på två klasser, hade naturundervisning utomhus. Läraren Kempe böjde sig nedåt på sitt kännspaka sätt, med det stelare benet rakt bakåt, tog upp en växt. Vi förfärades – med bara händerna! ”Vad är det här?” H satte höger armbåge i vänster hand, höger underarm pekade då med öppen handflata rakt uppåt. Allvarsamt och ackurat, korrekt och högtidligt markerade han att han ville svara. ”Brennheksla”. Jo, så blir det när man snabböversatte vårt vardagsspråks ‘brännheksLo’ (klart ä, tjockt L) till så kallad högsvenska. Det ryckte till i Kempes mungipor under bråkdelen av en sekund, innan han lugnt replikerade:”Just det. Brännässla”.

Vacker i kvällssolen

Vacker i kvällssolen

Och nu blir det problem. Är det brännässlans dag idag, 8 maj, eller var det redan 4 maj, eller är det 10 maj, eller första söndagen i maj? Allt verkar firas. Växten är visserligen värd en eller flera dagar – även om den inte är särdeles omhuldad av OrdOdlaren. Den växer på fel ställen, klassas därför som ogräs.

20160507_183913_resized

Till exempel här, mitt i det taggiga rugosarosbuskaget. Långa nässlor som sticker upp bland blommande rosor? Vill ha sånt? Tja… Man måste nästan ha riddarutrustning för att klara av en sådan utrensning. Bättre göra det nu, innan bägge börjar sträva högt uppåt. Även om människan förlorar i kampen ändå. Man kan bara ana hur det ser ut när nere under jord. Rosrötter och -stammar kors, nässlerotslingor tvärs… och ingen ger sig. Slet upp så gott det gick. Lite resultat:

20160507_184339_resized

Nässelsoppa, jo. Torkade nässlor som tillskott här och där, jo. Nässelvatten åt diverse växter, joodå! Resten är faktiskt oprovat: textil och diverse hantverk, te, kex, växtfärgning, salvor, schampo (ger glansigt hår…), nässelöl. Med mera.

Det finns en grupp kvinnor ”någonstans i Sverige” som jobbar på att få oss alla mera positiva till nässlan. Deras taleskvinna berättade i en intervju att nässlan bränns just för att den är ämnad åt människan, inte som föda åt djur. Gruppen har också gett ut en bok om nässlans kulturhistoria och dess nyttigheter. Borde kanske inhandla.

OrdOdlaren vill också odla växter. I god, ‘fet’ jord. Sådan föda vill även nässlan ha. Konkurrenter. Hatkärlek.

20160507_184558_resized

Tar ett knippe gräslök, går in från vårsommarvärmeböljan och tillreder en sallad. Av närodlade köpeblad och dito tomater och lite annat – tyvärr – köpegott.

 

Nellorna (Nällorna) kallar sig de åtta kvinnor som i sisådär åtta år har ordnat nässledag i en av medlemmarnas trädgård, med flera hundra besökare årligen. I Hässlebo. Det ni!

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carita Liljendahl
  Maj 08, 2016 @ 15:53:15

  Om nässlan är ung och färsk bränner man sig inte på den? Om man tar i den på rätt ställe?

  Gilla

 2. Nancy Lökfors
  Maj 09, 2016 @ 11:26:25

  Bäst med handske på. Det tänker jag i alla fall ha senare i dag, när jag rensar i mina nässelstånd. Precis lagom till en nässelsoppa. Fina gula färger blir det också av att färga med nässlor. Ett råd dock: även om gamla nässlor går utmärkt att färga med, så klipp av fröställningarna, annars blir det mycket skräp i garnet och en massa små nässelfrön där du nystar upp garnet,

  Gilla

 3. Skogsnuvan
  Maj 10, 2016 @ 08:56:56

  Nässlor är fantastiska. Jag har torkat och använder på filen hela vintern och lägger i soppor och grytor. Igår gjorde jag nässelsoppa och så kan man göra nässelvatten. Alldeles gratis gödning till blommorna En fantastisk växt. Jag har färgat med nässlor men det blev en smutsgul färg som jag inte gillade specielt

  Gilla

  • Märtha
   Maj 10, 2016 @ 10:04:21

   Jovisst, håller med – men när de uppsöker den omhuldade myllan i rabatterna, då…. Här har de redan blivit för stora för soppan.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 26,666 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: