Dagen idag 15 – 23 april

Sätt dig bekvämt i en skön stol. Ta en bok. Läs den. Låt dig själv försvinna in i boken, bort från denna ”takatalvi”, som det heter på andra inhemska när vintern gör återbesök. Köp dig en ros – om ingen annan gör det. Och helga dagen åt dagens tema: Bokens Dag. Bokens och Rosens Dag. Sankt Görans Dag.

Det var en gång ett kungadöme som terroriserades av en drake. Han krävde en ung och vacker flicka varje dag, som mat, för att hålla sig lugn. Till slut återstod endast den skönaste av dem alla, rikets prinsessa. Just när hon skall offras åt draken dyker Sankt Göran (George, Jordi, Jörgen, Örjan…) upp, slår ihjäl odjuret som blöder omåttligt – och i blodet växte upp en ros, som hjälten förstås förärade prinsessan. ”På riktigt” var han en romersk soldat som hade omvänt kejsarinnan Alexandra till kristendomen, varför maken, kejsaren Diocletianus, lär ha satt igång med sina grymma förföljelser. Både Sankt George och kejsarinnan led martyrdöden 23 april år 303.

St Jordi är bl.a Kataloniens skyddshelgon. 1926 kom en bokhandlare i Barcelona på att detta är dagen då kvinnorna ger sina (obildade) män en bok, och dessa svarar med att ge en ros i gengåva. Han förenade på så sätt helgonet med William Shakespeare och Miguel de Cervantes, som bägge avled 23 april 1606. Och Las Ramblas lär digna av bok- och rosförsäljare denna dag som den idag ännu är.

Unesco plockade upp idén 1995, och utlyste dagen till en dag för boken, alla författare och upphovsrätten. En dag då man sprider idéer och kunskap. OrdOdlaren firar med att läsa om rosor och om Sofie. Boken som fd eleven Mikaela Strömberg skrivit, boken där ”mycket är sant”. Och kanske lite Ville Vallgren.

SAMSUNG CSC

Men: Sankt Göran är också en av de fjorton nödhjälparna, som särskilt åkallades i slutet av medeltiden. Listan på dem varierar i olika källor, men han finns med på alla. Han anropas vid fara, feber och ogynnsam väderlek, och man ber honom om mod och tapperhet. Härmed vänder sig OrdOdlaren i sina odlingsvåndor till denna hjälpare i nöden med önskan om tjänligt vårväder: värme och sol, tack! Måtte tomatplantorna i paviljongen, med lite konstgjord värme, klara av kommande kalla nätter! Eller hellre: gör nätterna varmare! Mod och tapperhet för (Ord)Odlaren!

SAMSUNG CSC

 

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Apr 24, 2016 @ 11:34:20

  Intressant och lärorikt, som vanligt!
  En röd drake är också Wales symbol!

  Gilla

  • Märtha
   Apr 25, 2016 @ 20:15:22

   Tack för det! Ibland har jag fler idéer än jag hinner skriva, speciellt nu när Runda Rabattkryparen börjar bli oftare sedd än OrdOdlaren – blott vädret blir lite varmare…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 22,648 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: