Dagen idag 14 – 21 april

Jovisst ja! Klart att den här dagen skall firas och kommas ihåg. Sitter ju här med personliga minnen hur många som helst. Det är ju Terrakottakrukans dag! Men då när det begav sig, på 1960-talet, då talade vi enbart om blomkrukor, blåomborkan.  Senare med tillägget ”av lera”, när plastkrukorna började erövra marknaden.

Man gick som i trance: ta en lerklump, slå en liten fördjupning i den på en för det avseendet uppstående ”pigg”, lägg klumpen i fatet med tranolje-naftablandning, ta bort den färdigsvarvade krukan med båda händerna, flytta över den i vänstra handen, ta lerklumpen med höger hand, sätt den på krukans ställe (med en klick olja kvar i fördjupningen), maskinen gör jobbet medan du sätter den färdiga krukan på ett bräde, ta en lerklump… Oj, så systrarna har gått den lilla rundan. Hojtade åt pappa:”Mera bräder! Ta bort fulla bräder! Mera olja! Mera lerklumpar!” Man var liksom boss över honom, kavat så det förslog. – – – Och oj, vad det luktade. Oljeblandningens ”aromer” fastnade överallt, till och med i klockarmbandet. Helt skilda kläder från topp till tå för källarjobbet gällde.

krukomakarenOj, så vi skrattade åt bilden ovan! Pappa demonstrerade kruktillverkningen för ett tidningsreportage, men han kunde ju inte det där! Hans händer var alltför klumpiga för den färska krukan. Det var vi två systrar, vi tonåringar som var mästare, tillräckligt lätta på handen. Han var den som visste var den bästa leran fanns, på vilket djup – och så kunde han sköta bränningen som ingen annan. Tegelbränning ingick också i hans kompetensområde. Och han var uppenbart road av titeln i telefonkatalogen: bonde, krukomakare. O-et var viktigt. OrdOdlare även han?

En penni per kruka, det var förtjänsten. Man orkade göra ca 1000 per dag om inget krånglade. Och det gjorde det för det mesta. Suck. Och efter tre – fyra dagars tillverkning var torkutrymmena fulla. Paus i två veckor, sen blev det att jobba med timlön. Ta ner krukorna, putsa kanterna – det dammade! Varsamhet gällde även där, bäst som det var hade du bara skärvor i handen om du var för hårdhänt. Sen skulle hela härligheten brännas i drygt 900 graders värme i en liten vecka, ca 10000 krukor åt gången. Pustande hett arbete att ta ut dem ur ugnen (den öppnades försiktigt, var sisådär bastuvarm när arbetet började) göra kvalitetskontroll med tjocka handskar på… Arbetstimmarna skrevs nogsamt upp i ett häfte, utbetalning av lön utkrävdes med ojämna mellanrum, när det upplevdes att behov fanns.

Några krukor av olika ålder, fotograferade för ett inlägg i tidskriften "Orvas" 2006

Några krukor och fat av olika ålder, fotograferade för ett inlägg i tidskriften ”Orvas” 2006. Det dialektala uttalet av hemkommunen Oravais.

Roligt? Njaäää, inte då, inte så värst. Men roligt med egna pengar för en ung tonåring på landet. Det gicks till urmakaraffären redan vid tolv års ålder för att inköpa en egen armbandsklocka, för införtjänta markor. Det ni! Barnarbete? Det ordet fanns bara inte på 60-talet.

I dagens läge verkar det inte vara lönsamt att tillverka lerkrukor (terra = jord, lera, cotta = bränd) i Norden. Har hittat en tillverkare i Sverige. Men längre söderut…. Mmmmm… Färger, former, storlekar, materialvariation… Njutbart, men svårt att ta hem flygvägen. Tyvärr.

OrdOdlarens favoritkruka, specialforad enligt en odlares önskemål av pappa och smeden i grannsocknen

OrdOdlarens favoritkrukeform, specialtillverkad enligt en blomodlares önskemål av pappa och smeden i grannsocknen.

Njut av en äkta blomkruka 21 april! Med eller utan blomma. Det gör vi. Bland annat annat.

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. STORA SYSTER
    Apr 22, 2016 @ 12:08:11

    Hm minns nog j0bbet,det sitter i ryggraden.Att vi fick lön mins jag inte bara den långa väntan på kaffe-pausen.

    Gilla

Bloggstatistik

  • 42 493 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Jag hoppas du ska trivas med mina ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året-runt eller någon gång varit här på besök. Förhoppningsvis kan jag få dig att längta tillbaks. Givetvis skulle det varit mysigt om jag kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Jag tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att drabbas av samma känslor som jag fått varje gång, som jag varit här på semester. Här skulle jag gärna vilja stanna kvar. Välkommen önskar Bosse Lidén

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: