Dagen idag 13

GT:s dag idag! Upp och hoppa och fira! Och om du till äventyrs läser det här för sent och inte hinner med så har du en ny chans 19 oktober. Då firas GT igen. Och nu är det inte religionsläraren som skriver. Inte heller hyllar hon sin ämneskollega GT i södra Österbotten – även om den godhjärtade kvinnan är värd en lovsång allt emellanåt.

För ungefär 40+ år sedan var GT mera aktuellt för OrdOdlaren, som ännu då närde vissa journalistdrömmar (och det har inte med saken att göra, inte alls). Då var inte bokstavsbenämningar i ropet, man kallade saker och ting vid sina rätta namn – och beställde en gin och tonic, en gintonic, på krogen. Dags idag 9 april igen!

Servitören gick, skramlade in någon isbit i ett cylinderglas, slängde en skvätt gin dit, hällde en dito skvätt tonic på, klämde fast en slarvig citronskiva på glaskanten. Kom sen fram till bordet, smällde glaset framför en, tonicflaskan bredvid. Styrkan fick man då bestämma själv. En riktigt bra danskväll resulterade ofta i att glaset tömdes först strax innan hemfärden – som kanske blev gladare på det sättet.

Världens enklaste drink. Extremt svår att misslyckas med. Uppkom enligt allvetande Wikipedia när brittiska soldater i Indien måste dricka bitter kininstark tonic som skydd mot malaria. Något ljushuvud kom på att medicinen slinker bättre ned om man blandar i gin. Förresten, gin var medicin från början också. Bra mot njurproblem, gallsten och gikt. Två flugor (malariamyggor) i en smäll? Drinkhistoria från 1800-talet, ginhistoria från 1600-talet.

Men gin skall serveras i en liten flaska, basta!

Men gin skall serveras i en liten flaska, basta!

Och så finns det gin och gin. Smaksatt med, förutom enbär, koriander, apelsin, citron, kanel… Och otaliga fabrikat, verkar det. Och det vimlar av GT-recept. Den sortens gin eller den sorten. Mera gin, mindre tonic – eller tvärtom. Citronskivor eller lime. Eller både och. Skivor eller halvor eller urklämda i vätskan. Eller gurka. Egenodlad, helst. Massvis med is eller två bitar. Gå ett steg längre, och pryd drinken med gurkmejablommor. Låt dig inspireras av kryddorna ovan, pryd drinken med en kanelstång! Allt enkelt kan krånglas till – om man vill.

Glaset? Cylinderglas, eller finare, highballglas – eller ballongglas, för aromernas skull? Ett rejält Humpsvakarglas hålls bra i handen, rymmer tre deciliter – även om det ser ynkligt ut bredvid shirazglaset på fot. Det enda som lite påminde om en ballong i glasskåpet:20160407_221407_resized

OrdOdlarens nuvarande smaklökar är minst barnbarnsbarnbarnsbarn till de organ som smakade en GT senast. Idag skall de små få smaka – även om klockslaget troligtvis börjar på 00 och dagen blivit söndag när den historiska citron, lime,kininhändelsen går av stapeln/bardisken.

Jo, jo, vet att religionslärarens hjärnhjälpredor skriker i kör: Michael Agricola, Michael Agricola! Han dog ju 9 april 1557 (kanske)! Lugn, lugn, återkommer. Han passar så bra under rubriken språk precis när som helst… Eller om exakt ett år.

Humpsvakar? Teknologorkester, på sedvanligt vis…

Ett PS, tillagt 10 april:

20160410_134956_resized

Vi hann! Inhemsk gin, innehåller 17 ingredienser förutom råg. Gjord av ett litet bryggeri/bränneri i Storkyro, vid Kyro älv. Har namn efter platsen där ett stort slag mellan Sverige och Ryssland utkämpades 1714. Sverige under CG Armfelt förlorade. Perioden efteråt kallas Stora Ofreden…

8 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Ann-Lis Udd
    Apr 09, 2016 @ 07:29:49

    Blev nyfiken på vad GT står för…nu vet jag! Kanske det blir en GT i kväll för att fira vårt 7:e barnbarn – en flicka (Sandras) som föddes i förrgår.

    Gilla

  2. Nancy Lökfors
    Apr 09, 2016 @ 08:49:46

    Det där med klockslag. Vet inte vad klockan är i Indien nu, men när du lite efter 00 i natt avsmakar GT, så är klockan lite över tio på kvällen i England… GT har en fin släkting också. För chauffören. Tom Collins, dekoreras ungefär som GT, men innehåller bara tonic. Bra att ta till när man inte har lust att berätta för hela världen varför man för tillfället eller för alltid inte dricker starkare drycker än te (eller kaffe).

    Gilla

  3. Carita Liljendahl
    Apr 10, 2016 @ 14:04:25

    Det är aldrig fel med en GT! 🙂

    Gilla

  4. ingrid
    Apr 12, 2016 @ 20:35:09

    Hej Märtha!
    En GT sitter alltid bra, speciellt när det är semester. Nu tror jag att du fått den Cypriotiska flaggan i din samling.
    Kram, Ingrid

    Gilla

Bloggstatistik

  • 101 720 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
HANNAS KRYPIN

Hälsa, träningsglädje och tänkvärt

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Anna Forsberg

| Lever bättre, enklare, lugnare & roligare, i Portugal

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner & bornholmuppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på öarna året runt, kommer dit med jämna mellanrum eller aldrig varit där... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland & Bornholm, att åka dit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.