Dagen idag 12

Oh! Det höll på att bli panik i OrdOdlarlyan. Av förekommen anledning blev det ett städningsanfall, sen sken solen och snödrivan med motorsågssågspån på skulle skyfflas bort medan tid var, och skottkärrans hjul var tomt (fick ta fram kompressorn, wau..), och så var det bäst att kratta bort lite skräp, och sen… Höll på att missa den Viktiga Dagen idag, Morotens Dag! Den har firats i flera länder alltsedan 2003, och 2012 rapporterades firande i minst sju länder, dock inte i Finland. Dags nu?

Faster odlade morötter en tid i sin fantastiska mull-sandrika åker. Fräsch och färsk vara var hennes valspråk, och morötter som skulle levereras till uppköparen vid åttatiden på morgonen skulle skördas strax före. Brorsdottern, hjälparen i den dagens storleverans, anlände sömndrucken på cykel vid femtiden. Fullt arbetande Fasters morgonhälsning:”Jaha, så e´ passar ti kåma no?” Sen var det bara att sätta igång och dra, försiktigt och länge, rakt uppåt. Rotlängden var inte fy skam, 20-25 centimeter, ibland mer. Skulle sen ordnas i snygga jämnstora knippen, fem stiliga orange rötter i varje.

Sibbo-odlade morötter på Borg trädgårdsförenings höstmarknad 2015

Sibbo-odlade morötter på Borgå trädgårdsförenings höstmarknad 2015

Blast och icke-säljbara morötter tog finsmakarna till kor hand om. En del åt enbart rötterna, andra enbart blasten, några var duktiga och tuggade i sig allt. Vi tvåbenta åt lättkokta tärnade morötter – med sill! Gott! Och den här munnen älskar morötter den dag som i dag är! Äter flera gånger i veckan, i stället för potatis.

Oskarp och kissnödig...

Oskarp och kissnödig…

Afganistan anges som ursprungsland, i Europa torde odling ha pågått åtminstone under vår tideräknings tid. Ursprungliga färger lär ha varit purpur, gul och vit. De orange förädlades fram för sisådär 500 år sedan – i Holland. Morotsfärgen och Oranien har inte något samband, hävdas det dock. Ho vet. Men den orange moroten visade sig vara sötare och höll färgen bättre vid kokning, och de andra färgerna försvann. Nu kommer de starkt igen, och alla färger och nyanser finns i OrdOdlarens odling varje sommar. ‘Deep Purple’ (längst till höger nedan) är lite besvärlig, den blöder, färgar sällskapet vid kokningen och blir själv lite väl daskig. Så den får ett hastigt uppkok i en egen kastrull och ätes mest al dente.

12033024_10153320389059081_2718868100150480465_n

Avlånga, konformade, långa, korta, stubbiga, krokiga, förgrenade. Råa, rivna, kokta, i kakor, i gröt, i risotto – som marmelad, sylt… Allt går. I ett EU-direktiv klassas moroten t.o.m. som frukt, eftersom morotssylt är en delikatess i Portugal… Betakarotenet, förstadiet till A-vitamin, tas bättre upp i kroppen om roten är kokt. Men visst är det underbart att knycka upp en morot och smaska i sig! Det tyckte airedaleterriern Tuttan också…

Så här kan det också bli...

Så här kan det också bli…

Det finns ett morotsmuseum. Virtuellt. http://www.carrotmuseum.co.uk. Helt gratis att titta in, intressant läsning!

Lite väl sent att ställa till med morotsparty med morotsrätter och morotsklädsel ikväll. Men du som har födelsedag idag får härmed ett tips till temafirande, t.ex. 2018…

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ann-Lis Udd
  Apr 04, 2016 @ 21:00:37

  Tackar för tipset. Morötter används ganska så regelbundet i detta hushåll – men morotsparty….bra idé!

  Gilla

 2. Nancy Lökfors
  Apr 04, 2016 @ 21:03:33

  Roligt att återse grannens egensinniga morötter på bild! Vi fick många roliga skratt när vi drog upp dem. Eller snarare grävde upp dem och skakade av myllan. Orsaken till den konstiga formen torde vara att de inte, likt din fasters, vuxit i sandblandad jord, utan i äkta lerjord, där köpemyllan inte var riktigt lika djup som morötterna ville växa. Och vad gör man när hårdleran kommer emot – delar på sig förstås och böjer sig.

  Gillad av 1 person

 3. Karin på Pettas
  Apr 06, 2016 @ 07:36:39

  Mycket matnyttigt här om moroten! Det kanske var det jag kände på mig att det var morotens dag i förrgår, för jag tog fram de allra sista småskruttiga morötterna och lade dem i kallt vatten. Nu är de nästan som nyskördade och snart uppätna.
  Fantastiska fantasifulla morötter, helvilda!

  Gilla

 4. Lena i Wales
  Apr 06, 2016 @ 12:30:32

  Kul läsning om morötter. Färska, direkt ur landet är de som bäst!
  Men ett morotsmuseum, ja,ja!!!
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Apr 06, 2016 @ 12:34:47

   Jovisst, färska, när det går! Måste kolla frösortimentet, om två veckor står jag på trädgårdsmässan i Stockholm och dräglar över alla lockande fröpåsar…. Skön sol här idag, skall gå ut – och jobba med en fälld 120-årig tall!

   Gilla

 5. Carita Liljendahl
  Apr 10, 2016 @ 14:06:59

  Vilka roliga morotsbilder! Någon av de där borde ju sändas som läsarbilder till ÖN eller till NÖ! Skicka den ena till oss och den andra till NÖ, vet jag!
  Min adress är dagbok (at) ostnyland.fi.

  Gilla

Bloggstatistik

 • 67 429 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: