OrdOdlarens språklåda

Får man prenikor om man firablar? Och går man sen på karonka efteråt, åker man då dit med birs eller isvostjik? Eller får man nöja sig med att klä sig i paletå, besöka en lafka köpa lite tjinuski och sätta sig i en skvär och smaska – om man inte hamnar i butkan om någon dejour ser en?

Härliga finlandssvenska ord med rysk klang (russicismer) – vanligast i helsingforstrakten. Ofta importerade från ett annat språk via just ryskan. Men dejourer hade man i alla skolor långt in på 1970-talet. Dejouren skulle putsa svarta (gröna) tavlan, vädra klassrummet och se till att detsamma var tomt på rasterna. Samt i början av lektionen berätta för läraren om läxan, anmäla frånvarande. Vakthavande, jourhavande…

Butka och birs användes/används också rätt så allmänt. Butkan är en liten finka eller en vaktkur. Birs från det ryska birzja, som egentligen inte exakt betyder hyrbil, taxi, men det blev tydligen bara så.

Lafka – en liten butik. Ett helsingforsitiskt ord, enligt OrdOdlaren. Paletå, överrock, är mera allmänt. Används kanske också i Sverige? Men skvär? Kommer det inte från engelskan square? Jo, men via ryskan. Skver = liten öppen fyrkantig plats i en stad, ofta med planteringar. I Borgå finns åtminstone tre skvärer, inte alltid vare sig små eller fyrkantiga. Skvärer i Sverige?

Isvostjik är svårare. Skämtsamt för taxi, droska – eller en fin hästdragen vagn med läderkur och lädersits för passagerarna, lädertäcke på benen för både kusk och kund.

Tyvärr hittades ingen bild av denna i upprustat skick, läderklädseln måste tyvärr skatta åt förgängelsen, tärd av tidens tand. Helgummihjulen från Suomen Gummitehdas, åtminstone metalldelarna tillverkade på Ludvig Nobels mekaniska verkstad i St. Petersburg, ursprungsåret okänt. Fabriken levde i guldålder på 1850-talet, övertogs av den ena i brödraskaran Alfred, Robert och Ludvig något år senare. Bekant? Sen började de med olja…

Firablar gör många, om tillfälle bjuds. Extraknäcker. Ibland med bibetydelsen svartjobba, men synonyma är orden inte! Och så käkar man tjinuski. Receptet på sådant (mjuk kola, kolasås) tog Karl Fazer, av schweizisk härkomst, med sig från St Petersburg. Denna Karl grundade ett franskt-ryskt konditori i Helsingfors 1891. Resten lär vara historia…

Karonka kommer kanske från diminutiv av korona – krona, kröningsfest. Användes förr mest om festen efter en doktorsdisputation, numera verkar ordet innebära en fest efter en konsert eller något liknande. Rätt så nytt ord för OrdOdlaren.

Prenika då? Jo, från ryskans pepparkaka, prianik. Medalj.

20160321_201357_resized          Nej, inte OrdOdlarens prenika. Hon har inte förärats någon sådan.

Enligt Svenska Landsmålsföreningen i Finland, som hade 21 arbetsmöten i ärendet 1892-94, finns/fanns 39 russicismer i finlandssvenskan. Många verkar ha avsomnat.

12 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Karin på Pettas
    Mar 21, 2016 @ 23:23:25

    Jag känner igen alla orden från min barndom. Min far använde många av dem dagligdags. Ryskan har förstås ett finger med i spelet. Däremot känner jag inte alls igen Isvostjik. Helt nytt för min del , fastän gammalt. Birs är inte okänt men jag kommer inte ihåg att jag har hört det i daglig användning.
    Språk är spännande

    Gilla

    • Märtha
      Mar 21, 2016 @ 23:46:11

      Isvostjik är bekant för mig pga att vagnen på bilden fanns i ett lider där jag bodde 1978-2005 (tror jag), då den såldes till en kvinna som restaurerade den – den var med i en vagnparad i Helsingfors. Hur min dåvarande man skaffat den vet jag inte. Bor användes mycket i min barndom i Österbotten. Roligt att du läser!

      Gilla

  2. Nancy Lökfors
    Mar 22, 2016 @ 08:32:24

    En russicism som fortfarande lever är ju safka. Mat, föda – har inte kollat i någon ordbok. Det är också namnet på en matkrog i rövarstaden, ursäkta huvudstaden. Säger en som bor i Sibbo, den kommun som blev av med en del för att nämnda stad tyckte att den behövde området bättre. Safka på östnyländska? Jo gruutå.
    I Hesaslangen används också mesta. Betyder väl torg, plats på flera slaviska språk. Nóve Mesta i Prag t.ex.

    Gilla

    • Märtha
      Mar 22, 2016 @ 10:14:12

      Tack för det! Jag är ingen kännare av Hesasalang, safka är för mig ett helt obekant ord, som kanske inte ens passar i min mun. Likaså mesta – i den betydelsen, ja. Annars emottaglig för det mesta i ordväg…

      Gilla

  3. sven
    Mar 22, 2016 @ 09:35:04

    Laka – i Vasa finns ett antikvariat som heter Lafkan.

    Gilla

    • Märtha
      Mar 22, 2016 @ 10:16:38

      Aj, jo, det har jag sett någon gång! Vet inte om jag har reflekterat över ordet då. Däremot fascinerats av att ordet förekommer så pass frekvent i helsingforsares språk, både på svenska och på finska. Tack för att du läser!

      Gilla

  4. Lena i Wales
    Mar 23, 2016 @ 14:04:22

    Intressant!
    Har naturligtvis inte hört dessa ord tidigare, men alltid kul med språkkunskaper.
    Ha en bra dag!

    Gilla

    • Märtha
      Mar 23, 2016 @ 14:33:55

      Orden är ju lite främmande för mig också, de frodas främst bland infödda helsingforsare. Men mig intresserar om det finns ”skvärer2 i andra länder, vad de kallas. Alltså mindre än park, en plantering i en stad, en liten piazza? Square på Brittiska öarna? Det finns ett fint äktfinskt ord för det också: aukio. Uttalas precis som det skrivs, med alla bokstäver. U uttalas som svenskans o, o som svenskans å. Alla ljud korta. Första lektionen i finska?

      Gilla

  5. Helena FREEDOMtravel
    Mar 24, 2016 @ 17:15:24

    Vet inte om min första kommentar kom fram? Kolla gärna i skräpkorg/papperskorg! Nu provar jag utan att ange bloggadressen…

    Språk är kul tycker jag och jag brukar tycka att jag har ett bra ordförråd. Det här var främmande ord dock, och det beror väl på att det är ord i finlandssvenskan gissar jag? Önskar en fin påsk!

    Gilla

    • Märtha
      Mar 24, 2016 @ 17:49:36

      Hej, välkommen! Jag har inte kunnat hitta någon annan kommentar från dej, men jag hoppas på fler! Som du kanske har märkt så skriver jag om allt möjligt. Det verkar ibland vara knepigt att kommentera för mig också, speciellt på blogspot. Då gör jag som du tydligen gjort, kommenterar utan att ange bloggadressen. Men jag vill ju gärna kolla din blogg också… Glad påsk till dej med!

      Gilla

  6. Carita Liljendahl
    Mar 25, 2016 @ 10:15:30

    Visst finns det många intressanta ord – firabla och prenika 🙂
    Och nu har jag börjat ”studera lite österbottniska” … få se var jag landar.

    Gilla

Bloggstatistik

  • 101 498 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
HANNAS KRYPIN

Hälsa, träningsglädje och tänkvärt

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Anna Forsberg

| Lever bättre, enklare, lugnare & roligare, i Portugal

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner & bornholmuppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på öarna året runt, kommer dit med jämna mellanrum eller aldrig varit där... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland & Bornholm, att åka dit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.