Språka språk

Språkade finska med kött-korvförsäljerskan i butiken. Förstås. Hon är finsk. Ny korv, med nässla och chili som smakingredienser. Intressant. Köpte. Avbröts abrupt av höger hjärnhalva som rapporterade:”Person med relativt hög igenkänningsfaktor till vänster!” Kroppen styrdes bakåt, lite till vänster, vänster hemisfär körde igenkänningsprogrammet och – sen blev det skitprat. Det blir snart dags att få ett traktorlass äkta hästproducerat hemlevererat!

Denna kvinnliga häststall-ridmanegeägare är minst trespråkig. Pappa talar finska, mamma svenska; så gjordes när hon var barn, så görs också i hennes egen familj. Därtill pratar hon med hästar, d.v.s. gnäggar på ett trovärdigt sätt för dessa fyrhovade. ”Jag skulle så gärna vilja veta vad vi talade om”, kommenterade hon en diskussion en gång. Hästen ifråga galopperade bort, kom tillbaka, gnäggade, fick svar och betedde sig synnerligen ivrigt och intensivt och något irriterat. Kanske för att samtalspartnern inte gick att identifiera.

20160313_134703_resized

Följande dag språkades det igen. Konsert. Sitt själv i en kyrkbänk och mumla italienska verb med äppelbitar i munnen medan favoritkören övar! Det går nästan bra. Men när övningen är avklarad blir det sällskap i pluggandet av ordvrängaren BJR, och då byter de italienska orden form och stavelser till oigenkännlighet och får andra betydelser… Så kan man också språka.

20160313_134959_resized

Kyrkan, Berghälls kyrka i Helsingfors, har också sitt språk. Nationalromantik, jugend, så det nästan ramlar över en. Men stiligt och elegant, högt i tak, akustiskt nästan perfekt för sång och musik. Organisterna i konserten gjorde dessutom sitt bästa för att få taket att lyfta ytterligare. Mindre perfekt för tal, att prata i den kyrkan kräver teknik och övning om man vill att språkandet skall gå fram.

20160313_155644_resized

Så var det karonka efteråt. Det ordet finns inte i SAOL eller i SAOB, så det så. Restaurangens utseende gick ingalunda att jämföra med kyrkans, men maten! Nordafrikanskt gott, smakligt, kryddat, nami nami! Vår servitör pratade engelska. Oklart varför, men vårt språk kändes kanske främmande för honom, för…

… vi språkade grondsprååtzi med coccolaklang. Vi var flera med hemort mellan Oravais och Karleby vid bordet, och då svänger språket, förstås. Kompositörens svägerska var överväldigad:”Jer kåmbä ja fro Rödsö ti Helsingfors å fåår tala grondsprååtzi! He hadd ja inte kona troo!” De renläriga må förlåta stavningen…

Det blir kanske att förklara lite mer i ett senare inlägg… 🙂

Berghälls kyrka i Helsingfors, arkitekt Lars Sonck, uppförd 1908-12 i grå granit. Rymmer 1600 personer. Jean Sibelius har komponerat melodin för kyrkklockorna. Triumfkorset och altartavlan är gjorda av Hannes Autere, 1956.

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Karin på Pettas
  Mar 16, 2016 @ 17:04:23

  Jag läste högt om grondspråtzi, kan knappast skriva det men när jag läste det så lät det precis som om jag också var från samma trakter. Månne det är min lilla droppe Munsalablod som hjälpte mig. Tack för åter ett härligt inlägg!

  Gilla

  • Märtha
   Mar 16, 2016 @ 17:24:27

   Vi är numera inte så lite stolta över våra österbottniska dialekter! Roligt att du gillade det, kallade det själv ”det ena följer på det andra”. Och det var skoj att få ihop det!

   Gilla

 2. Nancy Lökfors
  Mar 16, 2016 @ 18:04:51

  Undrar om det hörs i radion när organisten nästan får taket att lyfta. För jag tycker att Leif Nysten i går sa att nästa veckans konsert i Radio Vega på tisdagskvällen är en färsk inspelning från Berghälls kyrka. Jag ska spetsa öronen lite extra.

  Gilla

  • Märtha
   Mar 16, 2016 @ 19:05:26

   Trevligt att få veta! Konserten bandade, och jag hostade inte heller! Peter Hillis 60-årskonsert, hans musik är lite knepig….

   Gilla

 3. Alexandra
  Mar 16, 2016 @ 22:12:24

  Varifrån har du hittat sådan korv? Korv med chili – NAM!! Jag behöver.

  Gilla

  • Märtha
   Mar 16, 2016 @ 23:18:43

   Hej, trevligt att du hittat hit! En ”lång knackkorv” som heter noitapilli har funnits länge, den här var ny för mig. Sänd Calle till ”vår” k-butik, säljs där över disk några dagar i veckan!

   Gilla

 4. Nancy Lökfors
  Mar 17, 2016 @ 09:25:24

  Rökeriet i Tjusterby i Borgå har också ett par korvar med chili. Hantverkskorvar, helkött. Fast i går köpte jag lammkorv. Med vitlök förstås. Men jag ska förvisso också ta mig till K-butiken du nämner för att kolla utbudet.

  Gilla

Bloggstatistik

 • 26,725 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: