Dagen idag 10

”Man skall vara glad åt fötter, utan dem man står sig slätt”, sjöng Birgitta Andersson på 1960-talet. Fritt ur fortsättningen:”De kan bli så härligt ömma att man kan ta fotbad i en spann…”, ”De kan stampa uti golvet när man ilsken är – och ströva kring på egen hand i solvarm sand!”

Rätt. Det är Fotens Dag idag. Foten som har 26 ben som bildar 33 leder , hålls samman av 107 ledband, 19 muskler och därtill senor, vars antal hemlighålls i den anlitade källan. Allt detta formar fotvalven som liknar och fungerar som stötdämpare, hjälper oss att hålla balansen och tål en enorm vikt. När vi sätter ner ena foten (och håller upp den andra…) är kraften två gånger vår kroppsvikt. På en fot. Räkna själv… Fotkirurger är bara att beundra när de lyckas tråckla ihop en söndertrasad fot!

Fötter tränar inför de Gamlas Dag. För några år sedan. De Gamlas Dag är ju i morgon!

Fötter tränar inför de Gamlas Dag. För några år sedan. De Gamlas Dag i år är ju i morgon!

”Alt samlas i våra fötter”. ”I foten finns hela vårt liv”. Vem som står för citaten är obekant, men OrdOdlarens tankar går onekligen till zonterapi. Den moderna formen av denna urgamla ‘icke vetenskapligt understödda behandlingsmetod’ utvecklades 1915 (missade hudraårsjubiléet!) av en öron-näs-halsspecialist, William H Fitzgerald.

Enligt zonterapins filosofi är kroppen indelad i lodräta zoner, med, förstås, ändpunkter under fötterna. (Öronsnibbarna har också en hel del punkter.) Bara att trycka på rätt punkt, så strömmar energierna till, och vips… Nä. Inte omedelbart.  Men OrdOdlaren har med egna ögon sett ett ryggskott försvinna till sina värsta delar med hjälp av zonterapi… Visserligen hotade ‘patienten’ att klå upp terapeuten, så ont gjorde det. Men fungerade!

Mer dansträning...

Mer dansträning…

I början av 1980-talet satt en klunga folkdansledare och pustade ut på en gräsplan. Två av dem var nyfrälsta och -utbildade zonterapeuter (utbildningen tar tre år), och en av de övriga upplät med ett skratt sina fotsulor till undersökning. Zonterapeuten, som inte alls kände ‘patienten’ ställde såna frågor och kom med såna påståenden som omvände en del skeptiker med en gång. ”Det känns som kristaller på reflexpunkten för ett organ som inte är i skick, som inte mår bra”, sades det. Men OrdOdlaren känner inga kristaller under sina trettisjuor. Har besökt zonterapeut en gång, det var skönt. Också för att hon sa att jag var alldeles frisk. Då.

Trettisjuorna, med spår av sandalerna som användes under Sydafrikas sol i november.

Trettisjuorna, med spår av sandalerna som användes under Sydafrikas sol i november.

Skor, ja. Sparka av dem inomhus, även på jobbet. Ge fötterna fotbad, filningsomgång (vaddetnuheter), massage och smörja ikväll. Gå på tå, på fotens utsida, på fotens insida, på hälarna. Det är roligt – och ser roligt ut. Och det stimulerar även annat än skrattmusklerna. Träna balans! Povel Ramel:

Ljuvliga barfotadagar leker människorna med varann / dricker, skrattar och dansar till en strumplös orkester. / Rolös man är en trolös man, men bäst är en skolös man / Lycklig fri och ursprunglig tar han kärlekssemester….

Ta av dej skorna! Låt fötterna leva!!

20160216_112833_resized

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Feb 18, 2016 @ 08:55:29

  Ta av dig skorna. Inomhus ja, alltid. Och snart, får vi tro, kan vi också gå barfota i solvarmt gräs.

  Gilla

  • Märtha
   Feb 18, 2016 @ 11:05:55

   Hur många sparkar av sig skorna på jobbet och går omkring i icke-stramande strumpor, tro? Nuförtiden är det lösa sockor som gäller för mina trettisjuor.

   Gilla

 2. Lena i Wales
  Feb 20, 2016 @ 16:09:10

  Roligt och informativt inlägg!
  Man kan också leva på stor fot, fast inte jag för jag har vara 38or, hi,hi!!!
  Trevlig kommentar du skrev hos mej ang historia.
  Ha det bra!

  Gilla

 3. Skogsnuvan
  Feb 20, 2016 @ 18:31:59

  Helt klart ska man vara mer rädd om sina fötter än vad man är. Gå barfota och sitta med dom i vatten och smörja in dom. För har man besvär med fötterna då funkar inte resten av fötterna heller

  Gilla

 4. Karin på Pettas
  Feb 21, 2016 @ 12:47:44

  En småtassig till i världen! Då är jag inte helt ensam om den saken.
  Härligt inlägg Märtha!
  Du skriver så flytande och fint, man vill inte sluta läsa
  Ja, tänk vad fötterna står ut med när de står och går.
  Våra hjältar, utan dem skulle det bli mycket svårare i livet.
  Ha en fin söndag!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 22,648 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: