Dagen idag 9:”Har du borstat tän-der-na?”

Rubriken skall sjungas. Tyvärr går det inte att skriva noter – men ni läsare kan väl sjunga den ändå? Om och huruvida Lars har tvättat händerna och borstat tänderna och lite luras med mamma?

Borstat tänderna idag? Och med ny tandborste? Inte? Aja baja, för det är Tandborstbytardagen idag! Vilken förankring den dagen har i almanacka och historia verkar ingen veta. Dagen då Gullan Bornemark (född 1927) gjorde/framförde/publicerade ovannämnda barnsång med namnet ‘Är du vaken Lars’? Ho ndrev en musiklekskola för barn i Malmö 1952 – 2007, höll småbarnskvartar i radio, gjorde TV-program på 1960-talet, var inblandad i Anita och Televinken – minns ni ‘Herr Gårman’? Ja, ja, i svenska Österbotten var det Sverige-svenska medier som gällde på 50- och 60-talen… Långt senare fick vi fantastiska barnprogram i finlandssvenska radio också, som barn i alla åldrar lyssnade på. Sås och Kopp, med liknande pedagogiskt grepp, anpassat för sin tid.

Tandborstbytardagen var det ja. När skall man byta tandborste? Granska ditt tandputsarverktyg rakt bakifrån. Syns borsten spreta ut åt sidan, då är det dags. Och det är oftast oftare än en gång per år. (Men bakifrånbilderna blev inte så bra, så…)

20160212_163144_resizedDags för byte? Tja… Den till höger verkar mera använd, men borstdelarna är också helt olika till konstruktionen, så vem vet?

20160212_222309_resizedManuella resereservborstar, möjligt ressällskap på många rutter ännu…

13 februari… Har datumet att göra med Karius och Baktus? Bekantskapen med de två tandtrollen stiftades troligen också via svenska medier – eller var folkskolans hälsoupplysning inblandad? Boken utgavs på norska 1949, översattes till svenska 1961, och var synnerligen aktuell i detta upplysningens tidevarv. Karius och Baktus med sina superrufsiga kalufser trivdes bra hos Jan, han som aldrig borstade tänderna (ler någon på Costa Tropical nu? Det är meningen…). Google vet dessutom berätta, att barnpjäsen om dessa två spektakel spelades på Åbo Svenska Teaters anrika scen 2010, och återupptogs åtminstone för några föreställningar 2014! Det som är bra håller länge…

Även tänder. Eventuellt tandborstar. De här nya elektriska manickerna avtar och tar ny fart var trettionde sekund, varje fjärdedel av käftamentet skall få var sin omgång på en halv minut. Den nyare el-tandborsten levererades dessutom med en klocka där en smiley blinkar glatt efter två borstningsminuter. Tills batteriet i urverket gav upp andan.

Byt tandborste idag! Så har du ännu renare mun att ge Valentin-pussar med i morgon. OrdOdlaren lämnar detta helgon helt åt sitt öde, andra skriver om honom till lust och leda. Så det så.

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Karin på Pettas
  Feb 13, 2016 @ 09:11:58

  Ja, jag har borstat tänderna, sjunger jag från mitt håll.
  Bra att veta, kanske, att man ska byta tandborstskaft just idag. Måste syna tandborsten lite noggrannare, dagen till ära. Allt hittar dom på också.
  Hälsningar från ett vitt småfruset Åland

  Gilla

 2. fiskarholmensbowlare
  Feb 13, 2016 @ 11:22:20

  Fiskarholmens bowlare är nog Stiggis men har hjälpt honom lite… / doris

  Gilla

 3. Lena i Wales
  Feb 13, 2016 @ 16:18:38

  LIten nostalgitripp med Gullan Bornemark, har du borstat tänderna, är du vaken Lars, Karius och Baktus m m.
  Har förresten nyss bytt tandborste.
  Ha en trevlig weekend!

  Gilla

  • Märtha
   Feb 13, 2016 @ 17:00:58

   Roligt med igenkänningsfaktor också, likaså roligt att få veta något man inte haft en aning om förut! Man får allt ha koll på tandborsten, gillar allt mer den laddingsbara el-varianten. Skönt. Ha det så bra bland blommande vårblommor!

   Gilla

 4. Ingrid
  Feb 14, 2016 @ 20:54:52

  Jag bytte borsten i min eltandborste i förra veckan så igår hoppade jag över det.
  Gullan Bornemarks visa är ju klassisk och jag har en gammal vän Margareta Atling som var med och spelade in skivor tillsammans med henne. Nu har jag tappat kontakten med Margareta och har trots idogt letande inte lyckats hitta henne. Föräldrarna är döda sedan många år och hon hade inga syskon.
  Hoppas att du haft en trevlig kerlaiksdag.
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Feb 14, 2016 @ 21:06:29

   Jovisst! Kerlaiksdag varje dag! Vi behöver inte en speciell dag om året för kärlek, men visst är det roligt ändå. Jag har nästan bara skrivit idag, snöfall och plus en grad ute…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 534 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: