Ordodling på seminarium

Har varit på kryssning. Seminariekryssning. Kryssningsseminarium. Tjugotre timmar ombord utan att gå i land under den ungefärliga timme som fartyget var fastsurrat i kajkanten medan passagerare, bilar och eventuella fraktvaror utbyttes.

Där satt vi i allsköns ro och år morgonmål och såg ut över Söders bergsväggar. Sen vart det seminarium hela dagen utan att vi såg så mycket skärgård. Och OrdOdlaren började grunna på kryssa – kryssning. SAOB serverar: långfärd till sjöss, ofta som organiserad gruppresa på större skepp. I svenska språket sen 1734. Kryssningar dåförtiden? Ordnade Jack Sparrow kryssningar?

Cape Town Film Studios erbjuder piratkryssningsbåtar på torra land

Cape Town Film Studios erbjuder piratkryssningsbåtar på torra land

Seminarium. Det ger en hel del associationer från förr i tiden, studietiden. I svenska språket från 1864, från latinet: plantskola. Trevligt. Passade bra. Vi var ett 40-tal trädgårdsmänniskor ombord. Semen = säd, frö – vi har ju också orden seminera, seminör. Lärarseminarium i Nykarleby, Ekenäs, Heinola… Proseminarier, laudaturseminarier… De temadiskussionerna kunde ha kallats plantskolor också…

Symposium låter högtravat och högtidligt, lärde män i frack och lärda kvinnor i svarta dräkter diskuterar på hög nivå – sen 1940 i svenskan i den betydelsen. Roligare blir det när SAOB upplyser om att ordet funnits i svenskan sen 1681 i betydelsen ‘fest’. Och när det kryper fram att det ursprungliga grekiska ordet ‘symposion’ betyder samvaro, främst i betydelsen är dryckeslag. Tja, hur symposieras det egentligen? Vem deltagit i symposium? Inte OrdOdlaren. Eller…

Vad vi seminarierade om? Intressanta föredrag om nya bär- fruktsorter, om trädvård, om svinnkamp, om öppna trädgårdar (välkomna 7 augusti), med mera. Mat och trevliga pausdiskussioner på varierande österbottniska dialekter – och utredningar av släkt- och bekantskapskretsar på äkta finlandssvenskt vis.

Det lottades ut sågar bland deltagarna. OrdOdlaren tycks ha sågtur. Vann en gång en motorsåg på ett – tja, symposium i skogen (korv och öl, skogsavverkningsmaskinsdemonstration av kära systersonen). På plats var skogsägare, specialskogsarbetare, skogsmaskinsförare och -tillverkare. Samt amatören OrdOdlaren. Som knep sågen framför näsan på alla experter. Samt den här gången en av sju. Grensåg.

20160210_102847_resized

Och arbete finns. Idag fälldes en tall och en björk på tomten.

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ann-Lis Udd
  Feb 10, 2016 @ 12:28:48

  Grattis till sågen/sågarna!

  Gilla

 2. Doris Hägg
  Feb 10, 2016 @ 14:08:04

  Skulle vara roligt det där med kryssning… men först skall man köra ner 6 h och lika många tillbaka hem..
  Våra båtresor är bara en transportsträcka…
  Men något bra måste ni väl också få ha ”där nere” 🙂

  Gilla

  • Märtha
   Feb 10, 2016 @ 14:47:43

   Båtresa är nog oftast transportsträcka för mig också, den här utgick från Åbo, drygt två timmars resa dit. Men i en liten buss med likasinnade hinner man dryfta ett o annat då också. Aldrig varit på kryssning för kryssningens skull, borde kanske satsa på skepp med Johhny Depp?

   Gilla

 3. Nancy Lökfors
  Feb 10, 2016 @ 15:38:46

  Nej, ska jag åka på kryssning ska det vara ett mål. Som att bese våra vackra grannstäder Tallinn eller Stockholm under en dag. Eller så program ombord (då menar jag inte det båten håller med). I synnerhet om man på en resan från Åbo till forna huvudstaden Stockholm blir förseglad (motsats till akterseglad) och inte ens kan gå i land.

  Gilla

  • Märtha
   Feb 10, 2016 @ 15:57:30

   Hähä… Håller med dig, Nancy! Det här programmet dög bra, diskussionerna likaså. Och tack för ordparet! Stjäl och bevarar!

   Gilla

 4. Skogsnuvan
  Feb 11, 2016 @ 12:00:02

  Den sågen är bra. Jag vet.

  Gilla

  • Märtha
   Feb 11, 2016 @ 13:04:30

   Tackar! Har själv, så finländare jag är, inte haft en sådan, men är inne på min andra japanska med samma princip. Här har bara regnat, så jag har inte provsågat ännu. Lev väl!

   Gilla

 5. Karin på Pettas
  Feb 12, 2016 @ 23:36:17

  Grattis till grensågen. Jag har en likadan och den är mycket bra.
  Själv vann jag en padda ( läsplatta) i januari men jag gav den åt maken istället som har större användning av den än jag har.

  Trevlig helg!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 65 012 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: