Dagen idag 8

Ägghalvans dag. Just det, du läste rätt. Det är Ägghalvans Dag idag. Det temat väcker verkligen nyfikenheten. Vad handlar det om?

Så mycket ”matnyttigt” kommer inte fram. Någon tidningsnotis, lite blogginlägg. Verkar lite löst (löskokt)? Det påstås att denna eggstra temadag har sina rötter i Leksand (smaka på ordet, förresten: lek-sand…), men hos vem,/vad/varför förblir osagt. Avsikten är ändå klar som korvspad: en dag då man skall göra något ordentligt onödigt. Skall anstränga mig till det yttersta för den goda sakens skull!

Gör något eggstra onödigt idag!

20160207_220413_resized

Äta ägg är inte onödigt. De kokta ägghalvorna på bilden väger tillsammans 58 gram. Ett okokt medelstort ägg i kylskåpet väger 64 gram. Där finns lite på 80 kalorier, knappt 2 gram mättat fett, lite på 200 milligram kolesterol (mest i gulan) och dessutom natrium, kalium, mindre än ett gram kolhydrater…

Och så kan man ju servera lite äggfakta. Om hönsägg. Andra ägg, allt från strutsarnas till fiskarnas, ignoreras här. Gamla hönor värper större ägg. Det största hönsägget världen känner till vägde 454 gram, hade dubbla skal och två gulor. Ägg håller längre om de förvaras med den spetsiga ändan nedåt, det berättade den lokala äggproducenten Ellen redan i början av 1960-talet. Luftbubblan finns i den trubbiga ändan, stick hål där så spricker inte ägget vid kokning. Men dagens hönor värper ju nästan jämnovala ägg!

20160208_002411_resized

Handeln räknar med att ett ägg håller 28 dagar från värpdagen, minst. Om du kokar ett för färskt ägg lossnar inte skalet så lätt, hur mycket du än spolar. Vänta en vecka. Och Rosmari, hushållsläraren på 1960-talet, lärde oss att knäcka ett ägg i taget. Om gulan är hög och vitan inte sprider sig så snabbt är ägget ok. Blir allt platt och flyter omkring hur långt som helst, då är ägget för gammalt.

Annat äggstra idag? Jo, enligt Gotlands allnakku på gutemål är det idag, 8 fibbavari, snaikstus dag. Snaikstá är gnista, ett fint ord som får oss att tänka på och tända en brasa. Enda barnet kan också kallas aindeste snaikstu. Tack, Ingrid på Gotland, du som fick mig att söka fram detta intresanta! Även om dina tankar är på annat håll idag, det såg jag i din blogg.

Årets dag nummer 39, 327 återstår detta skottår 2016. James Dean föddes 08.02 1931 (omkom 1955). TV-serien om Pippi Långstrump började sändas 08.02 1969.

Ät två ägghalvor idag!

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Feb 09, 2016 @ 11:24:43

  Ja du Märta! Tänk vilka temadagar det finns. Ägghalvans och Snaikstus dag. Det är inte dåligt minsann..
  Åke använde alltid det senare ordet när han kollade tändstiftet i t ex gräsklipparen. Han borstade stiftet och gjorde det rent och sen testade han om det kom någon snaikste innan han satte tillbaka det i motorn..
  Kram, Ingrid.

  Gilla

  • Märtha
   Feb 09, 2016 @ 11:40:20

   Temadagar finns i massor, t.o.m. fler än de som listas på saiten jag använder. Jag väljer att ta upp de lite ”udda” och roliga; de som de flesta vet om och de somm är högtidliga låter jag andra sköta om. Obs semikolonet! Gutemålet är intressant med härliga nya ord för mig!

   Gilla

 2. Karin på Pettas
  Feb 09, 2016 @ 17:19:43

  Ägghalvans dag igår! Och jag missade både dagen och ägget men ska bättra mig för äggets skull. Det är ju gott med ägg, riktiga sprätthönsägg.

  Gilla

  • Märtha
   Feb 09, 2016 @ 19:17:35

   Bra, bra! Det går ju att äta ägg andra dagar också… 🙂 Hoppade faktiskt över fastlagsbullen idag, känner mig duktig. Nästan. Det blir ju annat gott, fettbildande och skadligt i stället. Som sätter sig kring midjan. Men det gör inte ägg!

   Gilla

 3. Lena i Wales
  Feb 10, 2016 @ 13:03:25

  Vad kul med lite fakta om ägg. Man tar det ju bara för natuligt, men kul att veta lite mer!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 38 515 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Jag hoppas du ska trivas med mina ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året-runt eller någon gång varit här på besök. Förhoppningsvis kan jag få dig att längta tillbaks. Givetvis skulle det varit mysigt om jag kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Jag tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att drabbas av samma känslor som jag fått varje gång, som jag varit här på semester. Här skulle jag gärna vilja stanna kvar. Välkommen önskar Bosse Lidén

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: