Majalis, pimpinellifolia, rugosa, glauca, foetida…

OrdOdlaren är besatt. Skriver som besatt. Forskar besattare. Bordet dignar under böcker, tidskrifter, klippböcker och mappar med protokoll. Datorns sökmaskin går på högvarv. Två www-sidor är i ständig beredskap. Diskbord, dammsugare, strykjärn – va? Såna tankar förpassas till hjärnans bakrum. Totalt.

OrdOdlaren har ramlat i rosenbrunnen. Snavade på kanten i somras, vacklade, men – plums – där låg hon och sprattlade. Rosorna blommade ymnigt i småregnet i början av juli, rosorna i det snart tjugoåriga (2017) rosarium som ”min” trädgårdsförening sköter. Fotograferade, laddade in bilderna och ville veta mer. Ännu mer. Och hungern ökade vid varje tugga. Blir man mätt överhuvudtaget?

Rosgrupper, hur många som helst (några i rubriken). Gammaldags rosor och nyare. En del klättrar, andra är buskar, och en stor del är mindre. Buskarna och de gammaldags är på tapeten nu. Det handlar om rotskott och vildskott och blomvariationer och nypon. Jo, mögel och all sorts knorrloppor (för er som minns Aagot Jung) också, men dem får någon annan ta hand om.

För tusen år sen odlades rosor. Och för ännu längre sen. Tanken svindlar. Var det då mest doft och smak, med tanke på rosenolja, parfym och smaksättning? När började man förädla för utseendets skull? Eller har det gått hand  i hand? Och namngivningen? Olika upptäckare och utvecklare och förädlare och experimenterare har haft olika grader av fantasi. Och en del rosor åtföljs av mer eller mindre sanna historier. Ett smakprov:

SAMSUNG CSC

Rosa Mundi. Beskrevs första gången 1581 (av Clusius, se tulpaninslaget!). Legenden säger att namnet kommer från unga Rosamond som kungen förälskade sig i och som drottningen förstås lät förgifta. Kungen satte den här rosen på hennes grav. Det hände på 1100-talet. Polkagrisros? Nej, inte efter den historien.

SAMSUNG CSC

Rose de Rescht. Namnet från byn Rescht i Iran. Odlades där troligen redan på 880-talet, för framställning av rosenolja. Det, ni!

SAMSUNG CSC

Great Western. Namn efter ångfartyget som i tävlan med Sirius krossade Atlanten 1838. Oklart vem som vann! I kultur från 1840.

SAMSUNG CSC

Captain Hayward. Rosen fick det här namnet 1893 för att hedra kaptenen på den första färjan som gjorde den första endagsresan från London till Frankrike och tillbaka.

SAMSUNG CSC

Pink Leda. I den grekiska mytologin var Leda en aiolitisk prinsessa som förfördes av Zeus i form av en svan. ”Leda och svanen” är och har varit ett omtyckt motiv i konsten i långa tider. Rosen odlades redan före 1844.

Man lär sig av rosor. Det blir nog något i skriftformat inför 2017…

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. sven
  Jan 31, 2016 @ 16:57:48

  Den skriften blir något att se fram emot.

  Gilla

 2. Nancy Lökfors
  Jan 31, 2016 @ 17:16:53

  Den skriften väntar jag på. Något lär jag väl lära mig av den. Min präktigaste ros är midsommarrosen, som i Sverige fått det vackra namnet Finlands vita ros. Som alltså inte är en prenika där västeröver.

  Gilla

  • Märtha
   Jan 31, 2016 @ 17:46:50

   ”Felet” är bara att den blir så lång. Blir troligen en historik för ”internt bruk”, och en för eventuell trycksak. Styrelsen bör avgöra när jag kommit så långt, i mars ungefär. Tror jag. Leif Blomqvist använder också namnet Finlands vita ros..

   Gilla

 3. Susanne C
  Feb 01, 2016 @ 14:55:27

  Läser gärna mera, rosors historia är spännande! Är det era rosor du fotat? Pink Leda var ny för mig, söt!

  Gilla

  • Märtha
   Feb 01, 2016 @ 15:12:21

   Rosbilderna är från rosariet. Den kommande sommaren blir det mer fotografering där – och hemma. Våra rosor är många, av varierande ålder, namn finns inte alltid… Jag har katalogiseringsjobb så länge jag orkar…

   Gilla

 4. Lena i Wales
  Feb 03, 2016 @ 15:36:51

  Intressant! Vackra rosor och trevlig läsning.
  Vad är en dammsugare jämfört med kunskap?? GIllar inte sammsugare!!!

  Gilla

 5. Ingrid
  Feb 03, 2016 @ 19:04:46

  Rosor är verkligen fantastiska och Visby kallas inte för inte för Rosorna och ruinernas stad. Jag kan inte begripa hur en ros som står planterad i en liten fyrkant i stensättningen utanför något av de små husen på Klinten kan klänga upp över husväggen fullkomligt översållad av väldoftande blommor. Var får de näring ifrån och vatten?
  Ha det gott Märtha!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Feb 03, 2016 @ 21:45:46

   Tack! Har varit både i Visby och i Vadstena och funderat över samma sak; hur får klängrosorna näring o vatten? Vet att deras rötter går djupt, men ändå. Köpte en ny bok om rosor idag, förresten… 🙂

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 520 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: