Dagen idag 6

25 januari. Vinter. Snö. Polarkylan har äntligen gett sig. En knapp minusgrad i det här pyttelilla hörnet av världen. Mulet. I grannkommunen kom det lite snö tidigt på förmiddagen. Vad lära vi av detta? Kollar med bondepraktikan:

För det första: Idag är det Halvsnödagen. Hälften av vinterns snö har nu dalat ner. I år har allt kommit som kall snö, inget blidväder emellan. Lätt att mäta, som av bilden synes.

20160125_103739_resized

För det andra: Vädret i januari upprepar sig i juli. Tydligen blir det då hett med några åskväder emellan, och en halvdan avslutning på månaden. Prognosen för den kommande veckan säger plusgrader, lite nederbörd = slask och halka.

Snösjoken på pergolan torde försvinna ganska snart...

Snösjoken på pergolan torde försvinna ganska snart…

För det tredje: Om St Pauli dag är klar betyder det ett gott och fruktbart år. Om det regnar eller snöar kommer stor sjukdom och död… Hur blir det då när det är nederbördslöst och mulet? Hoppas att solen glimtar fram, ens lite, lite… En fönstertitt verifierar: något klarare, solen kan aanas. Inte helmulet. Hurra!

Och det fjärde: I namnsdagsalmanackan står det Paul (fisv). Pauli, Paavo, Paul, Paulus, Paavali (fi). Paul, Pål (sv). Härmed upplyser fd religionsläraren er om att det är Paulus´ omvändelsedag idag. (Så gå då ut och vänd på honom…). Skämt åsido, i mellanskolan var vår religionsbok ett helt år Apostlagärningarna i Nya Testamentet, suck, utan exegetik. I studierna i allmän teologi blev gubben, den egentliga skaparen av kristendomen, intressant (men feministen skrek…). Han fick en judisk uppfostran i det grekisktalande Cilicien, av en far som införtjänat romerskt medborgarskap som gick i arv till sonen. En verklig kosmopolit från allra första början, minsann. Saul var hans judiska namn, efter sin omvändelse (från judisk farisé till Jesu efterföljare) började han använda det grekiska Paul. -us är en diminutiv ändelse, ”Lilla Paul”.

Lilla Paul passar bra. Enligt den apokryfa boken ‘Paulus och Theklas gärningar’ var han liten, skallig och hjulbent med lång näsa och sammanvuxna ögonbryn. Den kristna konsten verkar inte ha tagit fasta på den beskrivningen…

Ja, han är de ormbitnas skyddshelgon också! Han råkade ta med sig en icke-jude till tempelområdet i Jerusalem, tillfångatogs och skulle dödas för detta avskyvärda brott, men eftersom han hade romerskt medborgarskap och enbart kunde dömas av en domstol i Rom sattes han på ett fartyg för att skeppas iväg. Led skeppsbrott i Maltas arkipelag, blev ormbiten på holmen men det bekom honom inte alls. Så det så. Slut från hjärnans religionsrum.

20160125_104048_resized

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Jan 25, 2016 @ 21:07:35

  Du har verkligen grävt djupt och lyckats hitta mycket intressant om den här dagen. Det där med Halvsnödagen var något nytt för mig tills jag såg det idag, först i en annan blogg och sen här hos dig. Jag hoppas att det inte stämmer för jag tycker att det räcker med snö för den här vintern.
  Kram

  Gilla

  • Märtha
   Jan 25, 2016 @ 21:12:37

   Håller med. Jag älskar inte precis snöskottning, men måste ju göras när det är aktuellt. Men inte gillar jag halka och slask heller. Av två onda ting…

   Gilla

 2. Lena i Wales
  Jan 27, 2016 @ 12:45:09

  Intressant läsning som vidkar allmänbildandet. Tack!
  Här i Wales regnar och blåser det hårt idag, men det är drygt 10 grader, fast det känns kallare.

  Gilla

  • Märtha
   Jan 27, 2016 @ 12:52:08

   Tack att du läser och kommenterar! Tycker om att skriva lite lättsamt fakta, har en hel del på lager sen jobbåren. Roligt att ”forska” också. Väderrapport: regn, slask, halka, plus 1,7 grader. Inte trevligt!

   Gilla

 3. Carita Liljendahl
  Jan 27, 2016 @ 18:02:50

  Vi går ju från ena ytterligheten till den andra, och måste det vara så, så då tar jag hellre det där med plus två grader än minus trettio 🙂

  Gilla

  • Märtha
   Jan 27, 2016 @ 18:22:42

   ”Så halkom vi så småningom…” nynnade jag på när jag struttade omkring på borgågator och trottoarer idag. Men ändå hellre det än när kölden biter i näsan och Lilla Mhy låter som en gammal tröskmotor!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 517 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: