Dagen idag 5

Dagens Vincent – dagens karl – avdagatogs för 1712 år sedan. Lugn, det kommer nog folk som dött naturlig död också, så småningom… Sankt Vincent. Helgon och martyr. Dödsår 304, datum dagens. Enligt hävderna levde han i Zaragoza i nuvarande Spanien, tjänade som diakon åt biskopen där, men vägrade avsäga sig sin tro när förföljelserna drabbade trakten, torterades och dödades. Allt det här hände under kejsar Diocletianus´ tid – den enda av Roms kejsare som avsagt sig ämbetet. Han drog sig tillbaka till sitt palats i Split (välbevarat, världsarv) 305 och enligt historierna ägnade han sig åt trädgårdsodling de sista sex åren av sitt liv. Han odlade högst antagligen vin också…

Medaljprydda vinsorter, Sydafrika

Medaljprydda vinsorter, Sydafrika

För idag är det Vinets Dag, vi hedrar Vincent! Varför? Ja, förklaringsförsöken är många. Vin-cent. Blodigare förslag: Han stod emot många tortyrmetoder, en sinnebild för vinrankan, som överlever en hel del? Han krossades till slut, som vindruvor.. OrdOdlaren föredrar denna: Han stannade en dag och pratade med en vinodlare, medan hans åsna mumsade i sig av en vinranka. Det visade sig senare att just den vinrankan gav något mindre skörd, men av betydligt bättre kvalitet. Hans åsna ”uppfann” beskärningen!

Just idag, i vinodlarländer, lär det vara lämplig tid att beskära rankorna, strax innan de vaknar efter sin vintervila. Dessutom sägs det att idag börjar vintern på nytt – eller så försvinner den för den här säsongen. Det sistnämnda emottages å det varmaste… Temperaturen har faktiskt stigit med tio grader på knappt tio timmar här, så hopp finns!

Hur firas Vinets Dag? Med början 2014 ordnar en hel del vinsällskap av olika slag vinprovningar som lite festligare tillställningar idag – i Sverige. Munskänkarna i Finland har tydligen inte nappat på trenden. Ännu.

Haskell eller Vergelegen?

Haskell eller Vergelegen?

Trend? De stora fester som ordnas bl.a. i Bourgogne har rullat på läänge. ”Saint-Vincent Tournante” ordnas årligen minst sedan 1938. Arrangemanget roterar mellan några byar, Vincent själv (nåja, staty) är också med i vimlet. Parader, gudstjänster, banketter, vinprovningar, ofta med något specialvin som tagits fram dagen till ära. Ett exempel av många. Redan på medeltiden, kanske ännu tidigare, hyllades denna Vincent på sin dag av vinmakare och vinodlare och andra intresserade.

Fira! Korka den bästa flaskan du har – och det går att fira i morgon också. Många stora fester ordnas veckoslutet efter St Vincent´s dag. Drick mindre – men bättre!

Vergelegens fyndiga fontän - förtjusande!

Vergelegens fyndiga fontän – förtjusande!

Religionslärarens anmärkning: De största förföljelserna, med mål att utrota kristendomen, stod just Diocletianus för. Sen kom kejsar Konstantin och vände på steken, kanske mest av politiska skäl…

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Jan 22, 2016 @ 15:49:13

  Jag hörde på radion att det är Vinets dag och jag har faktiskt en flaska rödvin hemma. Det är kanske läge att korka upp den!
  Jag gillar vin och förut hade jag alltid en rödvinsdunk på arbetsbänken och en vit i kylskåpet, men så har jag fått för mig att jag får förmaksflimmer när jag dricker vin alltför ofta. Hur länge som helst håller sig ju inte en dunk, så nu har jag slutat köpa dem och då blir det inte så mycket vindrickande, vilket jag beklagar, för det är väldigt gott.
  Ha en trevlig fredag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Jan 23, 2016 @ 00:02:41

   Fylligt och kraftigt rödvin med mat, och en bit mörk choklad med det sista vinet – det gillar jag! Det blir i morgon, av olika orsaker. Tack för att du hänger med!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 35 278 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: