Dagen idag 4

Kevin Zaborney i Michigan, USA, född 1962 – observera, en betydligt yngre karl dyker nu upp! På 1980-talet arbetade han tydligen med ungdomsbrottslighet, mest på det psykologiska planet. Samtidigt – eller som en följd av det han såg på jobbet – bekymrades han över  att folk i det amerikanska samhället inte klarade av att visa känslor offentligt. Och i mitten av årtiondet skred han till verket. Han instiftade Kramens Dag sådär lämpligt mittemellan jul och Valentindagen. Krama människor du möter – men fråga först, om du inte känner dem. Eller hyr dig en björndräkt och ställ dig i ett köpcentrum, då vill folk kramas! Idén spred sig, kanske inte som en löpeld, men tacknämligt många länder i världen uppmärksammar att det just idag, 21 januari, är Kramens Dag.

Härmed uppmanas alla som är på jobb eller som deltar i någon hobbyverksamhet idag och ikväll: Krama varandra! Hela laget runt! Karlfolk kan faktiskt också krama karlfolk!

Och vad händer? Jo, flera måbrahormoner utsöndras, en massa endorfiner, likaså underverkshormonet oxytocin. Stressen minskar, och med den också måillahormonet kortisol. Samhörigheten, tilliten, lusten att lära, lyckokänslan, teamarbetslusten och allt annat möjligt positivt ökar. Och vi blir alla friskare. För de mest snoriga är ju hemma ändå. Du behöver inte säga.”Oj, vad jag tycker om dig”. Kramen säger det ändå. (Men säg ändå gärna, det värmer psykiskt…)

Vincent Vigneaud (hoppsan, det kommer en Vincent i bloggen i morgon också…) fick nobelpriset i kemi 1955 för sin utforskning av oxytocinet. Han visade (man visste det kanske tidigare) att det utsöndras vid beröring, och att det, förutom det ovannämnda, behövs för nybildning av muskler, speciellt skelettmusklerna. Ett stödjande kärlekshormon, kunde man säga.

Om man förhindrar oxytocinproduktionen hos den monogama och synnerligen trogna prärieråttan börjar den vänsterprassla, känner inte igen sin partner – men om man injicerar hormonet så ”hittar den hem” igen – vad lära vi härav?

Krama och stärk varandra. Kramas inom familjen varje dag, gamla som unga. Gosa med husdjuren och större djur. Alla behöver beröring, smekning, lite ”klämma”!

Till råga på allt har min mest kramvänliga manliga bekanting födelsedag idag! Och han är född ”ett antal” år före 1986. Vi bor så pass långt ifrån varandra så vi kan inte kramas, men hans hustru får allt lov att ge honom sju extra omfamningar denna Kramens Dag. Grattis, Krååkon!

Och här kramas vi verkligen. Ofta, hårt och länge!

20160118_170130_resized

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ann-Lis Udd
  Jan 21, 2016 @ 13:11:53

  dethär med internationella kramdagen var en ”nyhet” för mej…man lär så länge man lever. Tack!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 21, 2016 @ 13:50:13

   Tack för att du läser, tack för att du kommenterade! Det finns fler temadagar än man tror. Jag tänker ta upp de roligare under årets lopp, de allvarliga och högtidliga passar kanske inte så bra för OrdOdlaren. Dem sköter nog andra om.

   Gilla

 2. Pullan
  Jan 21, 2016 @ 18:24:34

  He va nyytt å gollot! Vi bockar och niger! KRAAM!!!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 26,683 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: