Dagen idag 3

19 januari. Biskop Henriks dag här i Finland. Han, som enligt legender och sägner döpte finnar vid Kuppis källa, avdagatogs av bonden Lalli denna dag.  – – – Men varför skriva om en man som inte ens med säkerhet existerat, och om, i så fall för sisådär 850 år sen, när man kan skriva om yngre karlar? Säg det.

Så därför tänker jag skriva om Sten. Han dog för 496 år sen, 364 år efter Henrik. Av betydligt yngre kaliber (oj, vad det ordet passar bra…), alltså. Sten Sture. Den yngre, dessutom. Visst minns ni honom. Hans mamma var ”ju” Iliana Erengielsdotter Gädda och pappan var – nä, inte Sten Sture d.ä. utan Svante Nilsson Natt och Dag. Dock inte resultat av något vänsterprassel. D.y föddes sisådär 1493, blev riddare som sexåring. Läs vidare:

Svea rikes historia är inte riktigt enkel i början av 1500-talet, så vi tar det kort och ytligt. Sten d.y. var riksföreståndare 1512-1520, tog namnet Sture för att han ville visa att han förde samma politik som namnen d.ä. Och det streds och slogs och kämpades och slogs ihjäl mest hela tiden. Till slut kom det till en präktig batalj med unionskonungen Kristian II (i Danmark ”den gode”, i Sverige ”tyrann”) på Åsundens is. Sten Sture d.y sårades av en kanonkula, hans ena knä krossades. Den svenska armén flydde, riksföreståndaren avled under transporten hemåt, på Mälarens is 3 februari. Så:

Sten Stures ben firas idag! Därför denna historiska översikt. Hur ivrigt denna dag högtidlighållits genom århundradena är OrdOdlaren obekant, men direktiven är klara: Gå ut och kasta kanonkulor på varandra (snöbollar), gå därefter in och ät upp kulorna (chokladbollar). Enkelt och klart. Och inga knän torde krossas.

De väntande små kanonkulorna...

De väntande små kanonkulorna…

Hur det gick sen? Kristian tog makten, höll den i hela 295 dagar, anstiftade Stockholms blodbad 7-9 november. Sen kom Gustav Eriksson och – tja, fick folket med sig, blev riksföreståndare. De sista fästena som hindrade honom föll 1523 – i Finland. Just den Gustav som ”vann det första Vasaloppet”. Av ätten Vasa.

19 januari 2016. För kallt för snöbollar. Men kom hit! De tio första får en mugg te och en liten chokladboll. Jag är hemma åtminstone till klockan 18. Välkomna!

Kommentering är stängt.

Bloggstatistik

  • 26,683 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: