Dagen idag 3

19 januari. Biskop Henriks dag här i Finland. Han, som enligt legender och sägner döpte finnar vid Kuppis källa, avdagatogs av bonden Lalli denna dag.  – – – Men varför skriva om en man som inte ens med säkerhet existerat, och om, i så fall för sisådär 850 år sen, när man kan skriva om yngre karlar? Säg det.

Så därför tänker jag skriva om Sten. Han dog för 496 år sen, 364 år efter Henrik. Av betydligt yngre kaliber (oj, vad det ordet passar bra…), alltså. Sten Sture. Den yngre, dessutom. Visst minns ni honom. Hans mamma var ”ju” Iliana Erengielsdotter Gädda och pappan var – nä, inte Sten Sture d.ä. utan Svante Nilsson Natt och Dag. Dock inte resultat av något vänsterprassel. D.y föddes sisådär 1493, blev riddare som sexåring. Läs vidare:

Svea rikes historia är inte riktigt enkel i början av 1500-talet, så vi tar det kort och ytligt. Sten d.y. var riksföreståndare 1512-1520, tog namnet Sture för att han ville visa att han förde samma politik som namnen d.ä. Och det streds och slogs och kämpades och slogs ihjäl mest hela tiden. Till slut kom det till en präktig batalj med unionskonungen Kristian II (i Danmark ”den gode”, i Sverige ”tyrann”) på Åsundens is. Sten Sture d.y sårades av en kanonkula, hans ena knä krossades. Den svenska armén flydde, riksföreståndaren avled under transporten hemåt, på Mälarens is 3 februari. Så:

Sten Stures ben firas idag! Därför denna historiska översikt. Hur ivrigt denna dag högtidlighållits genom århundradena är OrdOdlaren obekant, men direktiven är klara: Gå ut och kasta kanonkulor på varandra (snöbollar), gå därefter in och ät upp kulorna (chokladbollar). Enkelt och klart. Och inga knän torde krossas.

De väntande små kanonkulorna...

De väntande små kanonkulorna…

Hur det gick sen? Kristian tog makten, höll den i hela 295 dagar, anstiftade Stockholms blodbad 7-9 november. Sen kom Gustav Eriksson och – tja, fick folket med sig, blev riksföreståndare. De sista fästena som hindrade honom föll 1523 – i Finland. Just den Gustav som ”vann det första Vasaloppet”. Av ätten Vasa.

19 januari 2016. För kallt för snöbollar. Men kom hit! De tio första får en mugg te och en liten chokladboll. Jag är hemma åtminstone till klockan 18. Välkomna!

Kommentering är stängt.

Bloggstatistik

  • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: