Dagen idag 2

Ogier Ghiselin de Busbecq och Charles de l’Éduse (även kallad Carolus Clusius). och Blomsterfrämjandet i Sverige. Dem kan vi tacka idag. För idag, 15 januari, är det tulpanens dag. Utan dessa skulle det inte ha blivit så…

Uppgifterna om männen varierar något, en källa hävdar att de var vänner. Båda var flamländare. Charles (1526 – 1609) höll sig till botaniken, reste runt i Europa, beskrev växter, försökte sig på ett växtsystem, jobbade som ”kejserlig trädgårdsdirektör” i Wien, förestod därefter den botaniska trädgården i Leiden,  blev sedermera professor i staden, 1593. Ogier (1520 – 1592) hängav sig först mest åt politik, förhandlade som ombud för tysk-romerska kejsaren med det Osmanska riket om den transsylvanska gränsen, då bosatt i Istanbul. Han presenteras som författare, örtkännare och diplomat. Hans ‘Turkiska brev’ är både kulturhistoriskt, botaniskt och språkligt sett värdefulla. Därefter blev han rådgivare, lärare och väktare, allt inom samma kejserliga hov.

Imponerande karriärer för lite på 400 år sedan! Och resor. Som knappast företogs med ilfart. Och nu firar vi att Ogier introducerade tulpanen i Europa, gav den åt sin vän Charles som planterade, förökade och förädlade. Det arbetet och lökspekulationerna ledde något senare till den ökända Tulpanmanin i Holland – en lök kunde kosta en tredjedels normal årslön. det var 1630-talets finansbubbla det, bubblan som sprack inom några år. Men ekonomi är inte min starka sida, så inget mer om det.

1685 meddelade Olof Rudbeck d.ä. (läs om honom! Ett verkligt universalgeni med svenskstorhetsidéer…) att han hade 38 olika sorters tulpaner i sin botaniska trädgård i Uppsala. Den löken marscherade snabbt på 130 år, minsann.

Idag torde det odlas ca 150 miljoner tulpaner per år i Sverige, 65 miljoner i Finland. Förutom alla de tulpaner som pryder våra trädgårdar i maj. Tulpanmanin av idag toppas av våra två grannländer, Keukenhof i alla ära. Det sägs att det finns ca 100 olika vilda tulpaner, störst är artrikedomen i Pamir, Asien. Framodlade varianter är idag oräkneliga. En blick i en ”frökatalog” räcker…

Köp hem tulpaner, öppna paketet i nedre ändan, snitta och sätt i kallt vatten. Öppna efter två timmar, och du har tulpanglädje i en vecka. Så lyder rådet, men det beror ju på tulpanens skick vid inköpsögonblicket också. Jag skulle helst köpa närodlade tulpaner, men vet inte var jag får tag i sådana. Så jag nöjer mej med att titta på några bilder från den egna trädgården våren 2015.

Glad Tulpandag!

20150531_172157_resized

20150531_171816_resized

20150531_171737_resized

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Jan 16, 2016 @ 12:07:57

  Intressant med tulpaner. Jag har under många år rest som reseledare till Holland och varit där under tulpansäsong kanske 40 till 50 gånger. Mycket vackert! Har läst en intressant, tjock bok om Tulpanmanin, men kommer inte ihåg författaren.
  Här i UK är inte tulpaner alls så uppskattade som i Skandinavien, visst finns de att köpa, men det är inte speciellt vanligt, konstigt.
  Ha en trevlig helg!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 16, 2016 @ 12:24:53

   Ja, de källor jag anlitade sa att vi här i Norden är mest tulpangalna i världen. Här är nu så pass som minus 16, så jag tror inte att det blir tulpaner idag Heller. Skönt veckoslut till dej också!

   Gilla

 2. STORA SYSTER
  Jan 16, 2016 @ 17:22:14

  Längtar till våren, hos mej dyker kvarglömda tulpanlökar upp både här och där. Efter några år är de många, blott de får gödsel förståss. Men jag gillar nog tulpaner i vas nu okså.

  Gilla

Bloggstatistik

 • 84 210 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: