Dagen idag 1

Zacharias. Det är hans dag idag. På finlandssvenska. I den finska namnsdagsalmanackan noteras Sakari och Saku, det språkets form av namnet. Men inte i Sverige. Där har han ingen namnsdag numera. Och i dagens läge lär allt fler små pojkar namnet. På 1960-talet var det närmast komiskt om någon ung man hette så. Jag tror mig minnas en…

Då, som nu, är det Topelius, Zacharias Topelius, det mest handlar om. Sagofarbrorn, som föddes 14 januari 1818 som son till provinsläkaren i Nykarleby, på gården Kuddnäs (smaka på det namnet: Kudd-näs…). Stackarn, som får ‘leva’ med epitetet sagofarbror så länge som någon minns honom – nästan. Han var professor i historia vid Helsingfors Universitet 1854 – 75, rektor för detsamma 1875 – 78. Redaktör för Helsingfors Tidningar 1841 – 60. Utvecklade journalistiken i Finland med stormsteg under den tiden. Skrev ‘Läsning för barn’, ‘Fältskärns berättelser’. Och skrev ‘Boken om vårt Land, läsebok för de lägsta läroverken i Finland’ – den utkom 1875.

Som liten flicka ”läste jag sönder” det exemplar som pappa fick i skolan på 1920-talet. Sparade dock boken som kär klenod, tills min syster och jag hittade farbror Verners exemplar (femtonde upplagan, 1922) i en kista på Fasters vind, där den tillbringat de senaste 80 åren. Egenhändig namnteckning av en tolvåring. Pappas exemplar fick därmed skatta åt förgängelsen.

20160111_194035_resized

Boken innehåller berättelser, just precis berättelser, om Finlands natur, geografi, folk och folkstammar, historia ”från hedenhös”, religion, avsnitt ur Kalevala på svenska; ja allt! Berättelser som har präglat många generationer. Och sagor. Och gåtor.

20160111_194924_resized

Tärd av väderväxlingar på en kall vind.

Idag kan jag inte svaret på många av gåtorna, även om vi tragglade dem både fram- och baklänges som barn. De är liksom lite ur tiden dessutom. Eller? De här bör ni väl klara:”Guld på gården ligger, ingen tager upp det” samt ”Trånga vikar, långa uddar, alla slutar med en bergklack”.

År 1907 hade boken redan sålts i 240 000 exemplar. Och 1992 gavs en faksimilupplaga ut. Skulle passa bra som lärobok i bl.a. historia och religion idag, kryddad med källkritik. Skulle verkligen vara värt ett intressant försök…

20160111_194026_resized

Faksimil

Zacharias Topelius skrev också teaterpjäser med klart svartvitt moralinnehåll, som årtionde efter årtionde har uppförts på folkskolors julfester. När jag i slutet av 1970-talet var ny i mitt lärarjobb firades sporadiskt Topeliusfest 14 januari i Östra Nyland med reprisuppförande av julfestens ”stora teater” (mera sällan Topelius då) för betalande publik. Numera verkar Topeliusfesterna ha upphört. Firar någon honom numera? Jo. Åtminstone blir han uppmärksammad. Men inte lika mycket som sin lärare under en tid, J L Runeberg. Topelius avled i sitt hem i Sibbo 12 mars 1898.

Topeliuspriset ges årligen till en välförtjänt finlandssvensk journalist. I år…. vet inte. Inte ännu.

I Nykarleby finns Topeliusgymnasiet. Där firas det väl?

Och en av hans ättlingar i rakt nedstigande led har producerat sång och musik i flera år; Jukka Kuoppamäki. Andra musicerande och diktande släktingar i fjärde och femte/sjätte led torde också finnas.

 

Svar på gåtorna? Solskenet. Fingrarna.

 

Kommentering är stängt.

Bloggstatistik

  • 37 697 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Jag hoppas du ska trivas med mina ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året-runt eller någon gång varit här på besök. Förhoppningsvis kan jag få dig att längta tillbaks. Givetvis skulle det varit mysigt om jag kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Jag tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att drabbas av samma känslor som jag fått varje gång, som jag varit här på semester. Här skulle jag gärna vilja stanna kvar. Välkommen önskar Bosse Lidén

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: