Spontan skyltsöndag 5

En ort med namnet Franschhoek måste man bara besöka, om man råkar ha vägarna förbi. När den dessutom finns i en vacker dal som man före ankomsten kan titta över från ett högt bergspass blir den ännu mera lockande. En f.d. religionslärare blir intresserad när den officiella stadsbilden domineras av ett hugenottmonument – och den turistiska stadsbilden handlar om restauranger och vinodlingar.

Hit kom franska hugenotter, några hundra, i slutet av 1600-talet och satte direkt igång med att odla vin. Idag lär franskan vara utdöd. En hel del fransk arkitektur omhuldas väl, och kyrkan ”mitt i byn” är typisk reformert, långt ifrån det katolsk utsirade. Tre språk pratas, av Sydafrikas elva nationaltungomål. Engelska, afrikaans och xhosa. Officiella skyltar verkar vara korrekt trespråkiga, andra skyltar kan vara på det språk som passar bäst där. Ur turistisk synpunkt är det bäst med engelska. Jag kan bara inte låta bli att fascineras av afrikaans, mera om det i något senare sammanhang.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Var Franschhoek – franska vrån, hörnan – finns? Tja, södra Sydafrika, i vinodlingsdistriktet aningen nordost om Kapstaden, Stellenbosch.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Karin på Pettas
  Jan 11, 2016 @ 22:52:24

  Skyltar är spännande och lockande. Men till Sydafrika bär det inte av för min del, men till en ö utanför Afrika ska det bli…ett par veckor. Vi ska ut och vandra i bergen
  Men mera om detta när vi åter är hemma i början av februari.
  God fortsättning på året!

  Gilla

 2. Lena i Wales
  Jan 13, 2016 @ 13:27:33

  Språk är intressant. Jag pratar och förstår en del nederländska, men vid ett tillfälle hörde jag det pratas på en pub i Skottland och förstod inte varför jag inte förstod mer, så jag var tvungen att fråga och svaret blev att de kom från sydafrika. Så kan det vara!

  Gilla

  • Märtha
   Jan 13, 2016 @ 14:09:21

   För mig känns afrikaans på samma sätt som isländska: det skrivna kan man förstå något av, men sen när det pratas, då blir orden så annorlunda! Det kommer mer så småningom…

   Gilla

 3. Trackback: Skyltsöndag, den 31 januari 2016 | Debutsky's Blog – Inne i huvudet på en författare

Bloggstatistik

 • 68 190 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: