11 / 12 doftberusad?

OrdOdlarens utsända skriver:

”Tjo va de va livat i holken i Skálholt, farmor blanda’ degen och stekte med schwung… – – Nä, någon poet blir jag inte. Men livat och trevligt var det i storstugan igår, då tre generationer skrattade, tjoade, skriade och pratade. Ibland var ljudnivån så hög att mina tankar blockerades, däremellan jobbade alla i så stor koncentration att man kunde höra armbandsklockornas tickande. Vad vi gjorde? Vi bakade laufabrauð till julbordet.

20151222_095725_resized

I många familjer bakas brödet ifråga bra mycket tidigare, kanske för att undvika besök av nattens/dagens filurtomte, Gáttaþefur. Han känner doften (notera hans näsa!) på långt håll, och orienterar sig sen snusande och sniffande fram till huset där det bakas eller nyligen har bakats laufabrauð. Sen ställer han sig i dörrspringan och njuter, med ljudligt luftintag, av aromen. Det verkar räcka, uppgifter om att han skulle ta för sig av det nybakade finns inte. Tydligen hör han till de oförargliga i brödraskaran också. Men kollar förstås barns snällhet, delar ut t.ex. legobitar eller små potäter i barnens skor…

Jag var alltså med i tillverkningsprocessen, och min klumpighet bidrog till muntrationen åtskilliga gånger. Allra först blandades degen av farmor med stort allvar: vetemjöl, rågmjöl, bakpulver, salt – och varm mjölk. Följande arbetsskede var flera inblandade i, degklumpar kavlades ut till tunna lövtunna plattor (så att man kan läsa bibeltext genom dem), varefter varje deltagande fick en platta framför sig. Och så inföll tystnaden och koncentrationen: beväpnade med små knivar och andra små privata specialverktyg (bitar av sugrör, pincetter, bl.a.) började alla åstadkomma mönster på sin degplatta. En del höll benhårt på traditionella mönster, andra strävade till att överträffa släkten med högst kreativa skapelser. Och så jag då, som lyckades skära sönder så mycket att ‘konstverket’ inte alls höll ihop. Bland andra klumpigheter.

Därefter tog farmor över igen, nu med ännu större allvar, och stekte (friterade?) skapelserna i olja. Det gäller verkligen att vara tarkka, några sekunder för länge kan ha förödande konsekvenser, fick jag lära mig. Bröden radades sen upp under lätta tyngder en stund, varefter de radades upp i stiliga högar i väntan på julen och julbordet. Men en av de minsta bagarna smet ut med ett bröd, satte det på trappan…

20151222_100129_resized

Ja, och sen blev det mat. Först fick jag blóðmör, svið, lifrarpylsa och súrsaðir hrútspungar i små portioner på en tallrik, serverat med rúgbrauð… En sorts pudding på fårblod och ister, en svedd fårskalle som också kokats, fårleverkorv och fårtestiklar, kokta och mjölksyrade… Jag betraktades koncentrerad av alla närvarande, lyckades smaka på allt, men… No comments. Sen blev det björkrökt lammstek, som tröst…. Jag överlever…”

Ordodlarens anmärkning: skriv in ‘laufabraud’ på google, och du får fram bilder, bloggar och små artiklar att njuta av!

Kommentering är stängt.

Bloggstatistik

  • 16,846 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
att leva sin dröm

som självförsörjande ö-bo(nde)

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: