8 / 12 frossar i mjölkprodukt

Gámur lär betyda matvrak. Och den här dagens rackare är ett sådant. Han smyger sig till skýrtunnorna och äter mer än han tål. Ja, det blir förmodligen att öppna kylskåpsdörrar i dagens läge. Han är annars stor och stark, så hans diet är hoppeligen något bredare än så. Ingen har berättat hur han tillbringar dagen efter nattens frossande, gissar på vågrät, något krökt ställning. Och lite flatulens (man har väl sett på ”På spåret” på kvällen 18 december 2020)… Namnet Skýrgámur har översatts till både Filglupsken, Skýrmonstret och Skýrfrossaren. Tycker att det sista är bäst.

20151218_173848_resized

Se så han njuter! Undrar hur skägget ser ut efteråt? Onekligen kommer OO att tänka på airedaleterriern Tuttan, som mycket, mycket nådigt tillät putsande av ”skägget” efter varje måltid. Kanske Skýragámur doppar skägget i en lagom varm källa när han är nöjd? Och rufsar om sådär lite lagom med ena handen.

Skýr är typiskt isländskt, exportförsök görs visserligen med ökande fart, verkar det. Inte en matmässa i Finland utan ett stort stånd där man får smaka på skýr i olika smaksättningar. OrdOdlaren har ännu inte helt fallit för mellanmålet ifråga, gjort med surkultur och löpe på mejjamjölk – aj, du läsare vet inte att det är grundspråksordet för skummjölk? Nu vet du. Google påstår att det heter undanrennu på isländska. ”Det som har runnit undan”. Bra beskrivning.

20151218_173917_resized

Skýr var lunchmat i Ð:s familj. Den vispades upp – jag minns inte med säkerhet. På tukvinnohand föredrog Ð och OO yoghurtglass. En enlitersförpackning på bordet, två skedar – varför åstadkomma disk i onödan? Styrkta av dieten begav vi oss på OO.s sista islandsdag år 2010 till Kringlan. Bra namn på ett köpcenter, liknar dessutom lite en bullakringla. (Stockmann kunde byta namn till Labyrinten…). Ð styrde till en småinredningsaffär, riktade in sig på innehavaren, som efter en kort ordväxling på isländska utbrast:”Atla?” Ordet skrivs troligen ‘alla’, men uttalet låter bättre, med mjukt ‘t’ och halvtjockt ‘l’. I OO:s öron, i varje fall.

Och efter lite sökande hamnade ett berg av sexton lådor på disken. När varje låda är ungefär 10 x 10 x 15 centimeter blir det en hel del, verkligen. I varje låda styrox, ‘figursytt’ runt figuren. Affärsägaren lovade ta hand om styroxen, gav bubbelplast i stället. Lådorna klipptes sönder hos Ð, endast nödvändig upplysningstext togs till vara. Varje filur fick ett ihoptejpat bubbelplastomslag, handbagageväskan för flyget fylldes, en sticksöm som krona på det hela. Riktning Keflavik i svinottan följande morgon…

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Dec 19, 2015 @ 17:35:04

  Island är nog ett fascinerande ställe som jag aldrig besökt, men jag följde en isländsk blogg under flera år. Det var en svenska som gift sig med en islänning som hade en bondgård. Så hon mjölkade kor och fordrade lamm innan hon åkte iväg till jobbet på ett äldreboende. Det var spännande att läsa när hon beskrev vedermödorna att ta sig fram i vinter och kyla på dåliga vägar.

  Hoppas vädret på Åland håller i sig så att det inte blir kallt och eländigt. Den 28 ska sonen och sonhustrun åka till Åva och tillbringa nyåret där.

  Ha en skön helg och God Jul och Gott Nytt År på dig!
  Kram, Ingrid

  Gilla

 2. Skogsnuvan
  Dec 19, 2015 @ 23:00:09

  Jo då jag har också smakat på det men inte blev det någon favorit. Däremot är Island ett mystiskt och härlig land och jag har sett sprutande hetvatten och badat i varma källor när snön fallit i håret och kroppen varit i varmvatten. En känsla som man inte kan beskriva. Alla hästar i alla olika färger var också en härlig överaskning

  Gilla

 3. Carita Liljendahl
  Dec 20, 2015 @ 19:41:22

  Dom är riktigt roliga dom här små figurerna!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: