1 / 12

”Stekkjarstaur kom först, styv som en stör. Mjölk ville han åt, men ivern avtog strax då den stelbente stångades omkull av bocken”.

20151212_120929_resized

Så lär det stå i dikten jag nämnde i förrgår. I de tecknade illustrationer jag har sett har han faktiskt ett stolpliknande ben, men här… Kanske en mera modern protes? Men baken lockar garanterat en bock som gillar att ge tvåbenta varelser en törn!

20151212_120953_resized

Stekkur torde betyda fålla (alltså substantiv, en kätte) och staur förstår man ju, stör eller stolpe. Ibland är skriven isländska inte så svår! Han kallas Fårkätte-Stolpen i vissa svenskspråkiga texter, Klumpfot i andra och t.o.m. Fårkrigaren i tredje. I varje fall försöker han stilla sin hunger efter ensidig mager grötkost, kan jag tänka mig. Undrar hur många får han får besöka, hur många bockbockar han får utstå tills han återvänder till bergen 25 december?

De isländska tomtarna (söner till en häxa…?) har blivit snällare med åren. Det kan troligen ha att göra med global kultursamverkan, de bör hävda sig gentemot rödklädda håohåo-gubbar, troligen. Isländska barn kan sätta en sko i fönstret när de lägger sig. Har de varit snälla under dagen placerar tomten en godbit eller en liten leksak i skon, i anat fall får de en potatis (rå eller kokt, det berättas inte…) eller ingenting alls.

Någon av de kommande nätterna tänker jag också sätta en sko i ett fönster. Enbart som experiment, ifall om…

Kommentering är stängt.

Bloggstatistik

  • 22,648 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: