Föräldrarna

20151211_112418_resized

Grýla, mamma, är en stor ful häxa. Hon beskrivs i äldre skrifter som skäggig, med flera huvuden och flera svansar. Hon beger sig då och då, främst före julen, med katten i släptåg ut på vandringar för att skaffa sin favoritmat: olydiga små barn. Stöd på sin stav, släpande på sin säck. Och katten bistår med både fångst och inmundigande. Isländska barn är säkert mycket snälla inför jul. Vem vill gå ett sådant öde till mötes? Uschianamejdå…

20151210_204914_resized

Leppaluði, pappa, ser bister ut på bilden. Kanske för att Grýlas gröt inte alls är smaklig? hans favoritmat finns inte i mina källor, det berättas egentligen inte så mycket om honom annat än att han mest håller sig hemma, trivs bäst på kistlocket, är lat, ids inte göra nånting. Den tidens Kronblom?

Jag ‘snavade’ över de här historierna i  slutet av förra årtusendet i en bokhandel i Reykjavik, i form av en julkalender. Den var inte så vacker, bakgrunden var brun och bilderna ganska så hemska. Jovisst, väl tecknade, men figurerna ganska så – hm… fula, grymma. Inhandlades dock utan större fundering, de korta texterna på engelska, vad jag minns. Efter några års användning omkom kalendern, minns inte hur. Helt som av en händelse så jag då (på nätet, troligen) att hela skaran finns som prydnadsfigurer, i snällare utförande. Beslut: skall ha!

Inför mitt islandsbesök vintern 2010 (för att få simma i 28-gradigt vatten med is och snö i håret, uppfylldes) ombads väninnan Ð i Reykjavik att göra butiksefterforskningar, eftersom februari knappast är säsong för julprydnader. hon kunde ge lugnande besked redan när hon mötte på flygplatsen. Finns!

Och i morgon, 12 december, kommer den första. Vad hittar han på?

20151211_112611_resized

Kommentering är stängt.

Bloggstatistik

  • 26,666 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: