Katten först!

20151210_145744_resized

Här har vi inte någon snäll och kurrande gosekatt, precis. Den gapar och fräser och krafsar och lyckas se värre ut på bild än vad förlagan i min hand visar. De blå ränderna accentueras, det gröna kring munnen likaså. Kolla klorna också! Vad i hela friden…

Katten ifråga bor någonstans i de blå bergen tillsammans med sin stora tvåbenta familj; mor, far och tretton söner. Eventuellt har hela patrasket kommit i skinnbåt från Finnmarken eller från Grönland, säger 1600-talskällorna. Och bergen där troll-häx-(tomte-)-familjen bor finns nånstans på Island, ingen vet ju exakt var.

Den här Jólakötturinn är en fräck frass, även om traditionen inte berättar något om könet. Han skrämmer barn, speciellt dem som inte fått något nytt klädesplagg inför jul eller som julklapp. Nuförtiden försöker han åtminstone stjäla julmaten från dem.

Grymt? Värre blir det. Vänta bara, kära bloggläsare. Nu kommer det inlägg varje dag, till och med 24 december, om den här familjen. Man kan spåra traditionen om dem till 1200-talet, antalet ”barn” varierar, namnen likaså. 1746 lär Danmarks regering ha fått för sig att förbjuda de här grymma berättelserna – men vem brydde sig om det? På 1900-talet, när den amerikanska jultomten började förekomma i Island, började de här figurerna få en mildare framtoning. Mera om det senare.

På 1800-talet samlades de smått divergerande berättelserna in. 1932 utkom en skrift ‘Jólin koma’, med dikter av Jóhannes úr Kötlum, och där befästes antal, namn och utseende. Alltsedan 1988 uppenbarar sig de tretton ”tomtarna” i sina luvor i Islands nationalmuseum. Sen 2011 dyker de upp på pianot hemma hos oss, en om dagen från och med 12 december.

Men katten kommer först. I morgon kommer föräldrarna. Nu skall dammet på pianot avlägsnas och rum beredas för ankomsten.

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Nancy Lökfors
    Dec 10, 2015 @ 18:49:40

    Härlig katt! Bra med nån som håller fason på mänskorna!
    Borde man besöka Island vid juletid, för att få träffa hela familjen? Vädret där är väl likadant som här, några grader varmt oberoende av om det är midsommar eller jul…

    Gilla

Bloggstatistik

  • 26,725 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: