Av förekommen anledning…

… har OrdOdlaren varit på avvänjningskur. Det var inte alltför lätt, några små återfall kunde minsann noteras. Det allvarligaste inträffade efter drygt fyra dagars fasta, kostade ca 50 cent och innebar en viss arbetsinsats. De övriga små recidiven skedde lite i smyg, de var avgiftsfria, snabba och kändes nästan skamfyllda. ”Se men inte röra”-devisen följdes.

Två veckor utan Facebook, utan e-post, utan kollande av bloggen, utan Internet. Enbart några sms tvärsöver Tellus till och från de mest intresserade. Egentligen rätt skönt…

Men tro inte att OrdOdlaren legat på latsidan, näädå! Det har kultiverats, det har vänts och svängts på en hel del olika och obekanta torvo – nej, ord, förstås. Varenda dag. Engelska i olika former med olika uttalsvariationer rådbråkades, en hel del för våra ovana öron rolig afrikaans, xhosa (totalt ovanligt omöjligt) och t.o.m. klickande!

20151206_132048_resized

Afrikaans, ja. En massa ch-ljud, verkar det. Undrar om dagens boende i Belgien och Flandern förstår språket, förresten.. I varje fall är afrikaans det enda språket i världen som har ett eget stort monument. Såg det flimra förbi i närheten av staden Paarl. Besökte bl.a. vingården Vergelegen, uttalas ungefär Fercheleechen och grannen Morgenster (jo, ingen bokstav saknas) Morchensteer. Inte lätt för en ljudproducent av finländsk börd, men försöka duger… Som tur är pratar de flesta också engelska.

I ett land med elva nationalspråk kan inte alla skyltar finnas på allas tungomål. När vi körde söderut längs R27, västkustvägen, från Langebaan (som inte verkar ha något annat namn) skyltades det oregelbundet med Cape Town och Kaapstad, men inte med iKaap, som staden heter på xhosa. Zulu är annars det största språket, 27,7%, verkar finnas mest österut. Sen kommer xhosa (16,0%), afrikaans (13,5%), sen engelska (9,6%). Plus sju till. Bara.

Vid R27 finns också !Khwa ttu. Ett traditionscentrum av och om och med och för sanfolket, khoisan, bushmännen eller first people – kärt barn har många namn. Och klickarna är fem, enligt den vana och väl initierade guiden Andrei, själv san, förstås. Intressant och svårt. Den mest bekanta betecknas !. Och en cirkel med punkt mitt i låter mest som en luftpuss. De tre övriga illustreras med ett långt lodrätt streck, två långa lodräta streck och ett långt lodrätt streck med två små tvärstreck.

20151206_132106_resized

Lätt som en plätt. – – – HA!

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. macilane
    Dec 06, 2015 @ 19:52:21

    Bravo!

    Gilla

Bloggstatistik

  • 22,648 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: