Agraäventyr

Dofterna, lukterna, myllret och sorlet blandas med färgrika visuella panorama när de små i hjärnkontoret bedes öppna rum 1996, början av januari. En grupp finländska religionslärare står vid en enorm röd sandstensmur. Går in genom porten, granskas minutiöst: Kamera, jo, men inte där-och-där. Filmkamera – NEJ! Apparater för ljudupptagning – nej. Sådana manicker måste lämnas i en avgiftsbelagd förvaring. Sen öppnades följande port för den förväntansfulla skaran…. Det är säkert mer problematiskt med apparatkontrollen idag…

Och där stod den i solskenet! I Agra, delstaten Uttar Pradesh, Indien. Taj Mahal, i bortersta delen av den 300 gånger 300 meter strama persisktinspirerade ‘trädgården’. Shah Jahans hyllning till älsklingshustrun Mumtaz Mahal, som dog i sin fjortonde barnsäng 1631. Huvudmausoleet stod klart 1638, omgivningen tog åtminstone ytterligare fem år att färdigställa. En envis skröna hävdar att han planerade ett likadant, men svart, mausoleum åt sig själv på andra sidan Yamuna. Men innan någon byggnad hann resa sig spärrades han in av sin son i röda fortet två kilometer norrom Taj Mahal, och där fick han sen sitta i sina rum med utsikt över sin marmorskapelse. Senare fick han vila för evigt bredvid sin kära Mumtaz. Jo, vi besökte ‘fängelserummen’ också. Huruvida allt det här är sant kan ingen verifiera. Grundläggande arbeten lär ha gjorts på andra sidan  floden, men när, hur och varför, ja, hmm…

Vi gick nära, vi gick in i dunklet och betraktade de två kenotaferna (den mindre för Shah Jahan). En häftig kontrast till det skarpa vita marmorljuset utanför, med  utsmyckningar i form av halvädelstensinfattningar och reliefer i mängd och massor. Utanför gick det att fota, men försökte någon blixtra i dunklet rusade ilskna vakter fram!

 

Ömt omhuldad dammsamlare, inköpt i "den lilla affären"

Ömt omhuldad dammsamlare, inköpt i ”den lilla affärens” marmorrum.

Det blev många AH och OH, många diabilder också. Som rönt samma öde som tidigare i denna blogg nämnts. Min rumskamrat Ilona och jag stannade kvar till stängningsdags, hemresan till hotellet företogs med motorrisksha. Oj, så jag förhandlade och prutade! Vi reste för lite under 50% av utgångspriset. Jag upptäckte en ny sida av mig själv.

Ilona och jag beslöt hoppa över shoppingresan till Agras centrum. Tog en promenad runt kvarteret i stället. Och stötte på en ung man, som undrade om vi ville komma och titta på hans lilla shop. Lilla, jo – flera rum med tyger, sjalar, stora huvuddukar, marmorföremål, hårsmycken… Bara titta – – jo jag tackar VISAkortet… I Agras centrum hade det varit både störtregn och strömavbrott, inga inköp hade lyckats. Följande kväll vimlade det av finländska VISA-kort med vidhängande ägare i den lilla butiken runt hotellhörnet. Påpekade för den unga mannen att en belöning för reklamen kunde vara på sin plats. ”Sure. Follow me!”

Fotad ur annan vinkel. Fint hantverk!

Fotad ur annan vinkel. Fint hantverk!

Med skräckblandad förtjusning gick Ilona och jag i hans fotspår genom några dunkla gränder, tills vi stannade och bara stirrade: Taj Mahal i månsken på avstånd! Killen vände sig om:”What… Hmmm – that cottage”, med en axelryckning. Men vi fortsatte, till hans ”demonstrationsmattfabrik”. Vi fick se mattor i olika tillverkningsstadier, uppleva olika arbetsskeden. En och samma man fungerade som hantverkare. Och ett enormt rum med mattor i alla färger och former, försäljningsförsök som vi måste motstå, läppjande på starkt te ur eleganta glas.

En unik upplevelse för oss, tack vare storitrutenskribenten. Och vi eskorterades helskinnade tillbaks till hotellet. Gentlemannamässigt, kände oss hertiginnelika!

Kan upplysas av en liten lampa nerifrån, men den skall vara verkligt liten.

Kan upplysas av en liten lampa nerifrån, men den skall vara verkligt liten.

Kenotaf = skengrav. Shah Jahan och Mumtaz Mahal ligger en våning ner, i en betydligt enklare krypta.

Kommentering är stängt.

Bloggstatistik

  • 26,725 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: