Baba – lärare, kompis, förebild

Baba kom som en frisk fläkt till Vörå samskola hösten 1966. Hon var ung, verkade yngre, klädde sig ungdomligt, såg både snäll och lite blyg ut. Och hon hade en son, utan att vara/ha varit gift! Det imponerade, åtminstone på mig. Feministen i mig…

Vi flockades runt kompisarna i A-klassen när de hade haft första lektionen med henne:”Hur, holeiss, va…?” Och sedan: ”VA???” För svaret var:”Hon är h-e-m-s-k! Ingen humor, ful röst, sträng!” Det kunde inte vara sant. Och det var det inte heller.

Det var bara så att någon började dra i sin pulpet medan hon skrev i klassdagboken. Andra följde efter, flyttade stolen en bit, bordet en bit. Det raspade och skrapade när var och varannan aktiverade sig. Ljudet ökade och ökade. Baba kände sig nervös, hur tackla det här… Drog ett djupt andetag, kopplade på den djupaste altröst hon hade:”Säg till när ni har möblerat färdigt så att vi kan börja lektionen.”. Det blev tyst och Baba använde samma röst i ytterligare 40 minuter. En mörk röst har större effekt än en högljudd, undertecknad har minsann den erfarenheten också. Hur jag vet vad som hände? Hon har själv berättat.

Den unga Baba och den något äldre Majken. Från samma lärarfoto som de tidigare. Alla kvinnor hade dräkt!

Den unga Baba och den något äldre Majken. Från samma lärarfoto som de tidigare. Alla kvinnor hade dräkt!

Då undervisade hon i modersmål. Hennes exempel var inga stela produkter. Ungefär så här lydde en satsanalysuppgift i ett prov:”Den unga hustrun skämdes över sin ovilja att städa, tills hennes man en dag ropade:’Var är dammet på telefonbordet? Jag hade skrivit ett nummer där.” Ingen lätt uppgift, men humorn underlättade jobbet. Undrar om jag skulle klara av analysen idag…

I gymnasiet axlade Baba ansvaret för kyrkohistoria och psykologi. Läroböckerna var inget att hänga i julgranen. Alla som har drabbats av Arvo Lehtovaaras ‘Psykologi’ vet. Men Baba kunde sätta både kött och blod och fräscha kryddor på anrättningen, och vad hände? Jo, jag har ägnat största delen av mitt yrkesliv åt psykologi och psykologiundervisning. Hon både sådde frön och gav god jordmån och gödsel.

Den späktafackade (:-)) boken i kyrkohistoria var inte så mycket att göra åt, bara att tugga genom den, hur illa den än tidvis smakade. Men varför samlades hela klassen en kväll (lördag?) hemma hos Baba med just kyrkohistoriska förtecken? Vi fick uppgifter, och Linnéa (som senare studerade historia) och jag tillbringade tiden på köksgolvet och målade och ritade intensivt på en meterhög tidsaxel som senare prydde (nåja…) klassrummet. Vad gjorde de andra? Jobbade på andra bitar av samma tidsaxel? Men hemma hos en lärare, då, på 1960-talet? Sån var hon, Baba.

Och mina elever har genom åren också fått göra egna tidsaxlar, koppla ihop världshistoria och kyrkohistoria, med mera. Se avsnitten om Bäcken, Tshombe… Min efterträdare håller visst kvar traditionen på något sätt!

Baba åtog sig också rektorsuppgifterna, och därmed var hon den som dimitterade de första studenterna från Vörå samgymnasium 1969. Vasabladet ljög lite med bilden på tidningens förstasida;”Rektorn är liten och studenten är lång som en stör”. Den långa killen stod på tå, och Baba höll studentmössan med raka armar, men nådde inte upp..

Hon var inte Rektorn. Hon var Kompisen som visste mer. ”Innan du gifter dig, sup med karln. Då lär du känna hans rätta jag.” Så sa hon på en psykologitimme. Stämmer? Tja… Men jag gillade uttrycket ‘Du gifter dig’. Inte ‘blir gift’… Den lilla feministen igen…

Barbro Ahlskog-Sandberg, 1938 – 2014.

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Okt 12, 2015 @ 15:24:11

  Snälla namn ni hade på lärarna. Vi hade bl.a. Stakan, Kossan och Lösse. Men också sådana som kallades precis vad de hette, förnamn eller tillnamn. Och så hade vi Tjingis, som lärde oss tyska bland annat med att på en stor magnetofon spela Ach Du lieber Augustin och andra tyska krogvisor. Som vi sedan sjöng med betydligt större inlevelse än det vi skulle sjunga på sånglektionerna. Hans metod var tydligen effektiv, jag kan fortfarande beställa mat på tyska och klara en lättare konversation, tror jag.

  Gilla

  • Märtha
   Okt 12, 2015 @ 16:23:35

   Det var inte såå stort avstånd mellan elever och lärare i Vörå, det var ju på landrt, i Österbotten. Gymnasiet kom ju rätt sent, 1966 startade den första gymnasieklassen. Trevlig skola – för det mesta.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 26,666 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: