Levande landsbygd – Åland

Landsbygden lever! Och lever vidare, fortlever. Åtminstone på Åland. Bevistade den hela öriket omfattande Skördefesten för en vecka sedan och är imponerad av mångt och mycket:

Unga människor, och kunniga. Hon som sålde kött, hon som plockade pärtor, han som berättade om tillverkningen av havtornsmarmelad, hon som visade upp sin snygga islandshäst, och många, många fler. Alla utåtriktade, tjänstvilliga, pålästa. För att inte tala om den unga bonden som just byggt ett skinande blankt gårdsmejeri – nästa år tillverkas osten m.m. där och inte nattetid i den närbelägna skolan, som i år.

Pärtplockare och pärthyvel anno dazumal

Pärtplockare, och pärthyvel anno dazumal

Parkeringsarrangemangen. Parkeringsvägvisare överallt, tog emot, anvisade bussplats. Ja, en blev så överraskad av bussens finska registerskylt att han försökte sig på en speciell engelska… Alla andra höll sig till sin egen åländska svenska. Vid varje gård fanns en röd fågelholk, ”parkeringsholk”. Huruvida den gällde för bussar förblev oklart. Och vår busschaufför backade som om han aldrig gjort annat än kört med ryggen före! ”Int´ ids jag vända här nu int´, jag backar i stället”…

Skyltningen. ”Avklädda” dinosaurieägg fanns som gemensam stor symbol, plus övriga skyltar, i egen gårdsdesign. Och äpplen, förstås.

En av många vägvisare

En av många vägvisare

Samarbetet. En öppen gård var inte enbart EN gård, där fanns flera producenter samlade. På ”hästgården” såldes hemspunnet och hemfärgat garn, fisk, en nyutkommen kokbok, lokal almanacka – och den här fina svepeasken som nu inhyser pennor, medikamenter med mera på vårt stora köksbord. Och alla gårdar hade caféer och serveringar av olika slag. Mat, soppa, burgare av gårdens kött…

Utställningarna. Lammgården (och flera andra) visade upp gamla traktorer, jag njöt av att se dessa två exemplar jag och min syster kört i vår barndom/tidiga ungdom:

Valmet, taggtrådsspännare anno 1950-tal

Valmet, taggtrådsspännare anno 1950-tal

Grålle, Ferguson med speciellt startsystem

Grålle, Ferguson med speciellt startsystem

Pärthyveln (man fick köpa färska pärtor). Ett hederligt tröskverk, dock inte i funktion. Brandbilar. För att inte tala om alla djur, förstås. Charolais, Highland, Hereford, Limousine, lantrasfår, hästar, kaniner… Man kan inte räkna upp dem alla, inte visa alla bilder heller.

Tjugotvå gårdar var öppna, och därutöver var femton restauranger/caféer engagerade. Därtill Ålands egen variant av pop up, Plåpp Åpp. Någon av de tre dagarna kunde man t.ex. se mjölkning, honungsslungning, kaninhoppning…. Och ”färgtanterna”, ja. Men de plåppade åpp bara på en gård. Farbror Blå hade ledig dag…

SAMSUNG CSC

Enda tröttsamma: resan som startade klockan 03.50 fredag morgon. Resulterade i slöhet mot kvällen i form av kobörjan, fulla kor, svarta får, fårfrön, halta limousiner. Dock inga fårskallar.

Nä, man hinner inte med allt. Men våffla måste man….

SAMSUNG CSC

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Karin på Pettas
  Sep 29, 2015 @ 20:55:59

  Så härligt att läsa! Roligt att ni upplevde allting så positivt.
  Fina bilder och förklaringar också.
  Tycker Karin som inte kunde fara runt och se på allt det fina, goda och färgrika.
  Men nästa år ska jag ta skadan igen.

  Gilla

 2. Liz Mattsson, verksamhetsledare
  Sep 30, 2015 @ 09:33:18

  Härligt att ni trivdes så bra på vår Skördefest! Välkomna åter! 🙂

  Gilla

  • Märtha
   Sep 30, 2015 @ 12:01:03

   Stort tack till alla på Åland som läst mitt inlägg så flitigt! Enligt statistiken har inget av mina 60 tidigare inlägg nått så stort läsarintresse. Hoppas några av er fortsätter att läsa även om det inte handlar om Åland. Och visst, vi trivdes utomordentligt!

   Gilla

 3. Skogsnuvan
  Okt 01, 2015 @ 09:58:11

  Så härligt det där lät. Att det finns levande landsbygd fortfarande. Det gör det inte här. Man ser väldigt sällan en kossa och allt är igenvuxet så gott som. Tråkigt men det är inte lönsamt. Fler och fler bönder lägger ner och allt importeras från utlandet. Hur ska det bli? Känns inte alls bra.

  Gilla

  • Märtha
   Okt 01, 2015 @ 10:28:11

   Jag tror att nutida odlare gör rätt i att samarbeta, visa vad de gör, och stå på flera ben. Egentligen precis som förr, men i större skala. Trevligt att du fortsätter läsa mina skriverier av varierande slag!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 22,648 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.